ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

عراقچی: هدف ایران از شکایت به دیوان لاهه الزاماً اثبات محکومیت آمریکا نیست

معاون وزیر خارجه ایران می‌گوید اگر حقانیت جمهوری اسلامی در جامعه بین‌الملل ثابت شود کافی‌ست. آزادی زندانیان دوتابعیتی بر اساس پیمان مودت نیز مطرح شده.

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران می‌گوید هدف جمهوری اسلامی در  دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه الزاماً اثبات محکومیت آمریکا نیست. بلکه هدف این است که «حقانیت جمهوری اسلامی» به جامعه بین‌الملل نشان داده شود. ایالات متحده آمریکا روز گذشته اعلام کرده بود که دادگاه لاهه صلاحیت رسیدگی به شکایت ایران را ندارد. در همان حال زاویه تازه‌ای هم باز شده: آزادی شهروندان دوتابعیتی بر اساس پیمان مودت.

دیوان بین‌المللی دادگستری در کاخ صلح در شهر لاهه: بازوی قضایی سازمان ملل متحد

دیوان بین‌المللی دادگستری دوشنبه ۲۷ اوت/ ۵ شهریور در کاخ صلح در شهر لاهه رسیدگی به پرونده شکایت ایران از آمریکا به دلیل اعمال تحریم‌های یک‌جانبه را آغاز کرد. شکایت ایران بر اساس «پیمان مودت» که در سال ۱۹۵۵ میان دو کشور منعقد شد مطرح شده. دادگاه لاهه اعلام کرده رأی را در مدت یک ماه صادر می‌کند.

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران چهارشنبه ۷ شهریور همزمان با سومین جلسه دادگاه لاهه برای رسیدگی به شکایت ایران، به خبرگزاری ایسنا گفته است:

«به استناد توافقات دهه ۵۰ میلادی با آمریکا، شکایتی علیه این کشور به دادگاه بین‌المللی لاهه انجام گرفته است [چرا که] بر اساس آن توافق، اعمال مجدد تحریم‌ها خلاف قانون است. دادگاه لاهه ابتدا باید صلاحیت خود را  تشخیص دهد  و بعد وارد محتوا شود. این پروسه طولانی خواهد بود و [البته] در نهایت هر تصمیمی گرفته شود، از منظر حقوق بین‌الملل الزام‌آور نیست.»

«پیمان مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی» بین آمریکا و ایران دو سال پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، در زمان ریاست جمهوری آیزنهاور و نخست‌وزیری حسین اعلا در ایران امضا شد و به‌رغم اختلافات متعدد ایران و آمریکا در چهار دهه گذشته همچنان معتبر است.

عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران درباره چشم‌انداز موفقیت ایران در دیوان بین‌المللی دادگستری گفته است:

«ما با این منطق [به بحث شکایت] وارد نشدیم که حتما در دادگاه لاهه اثبات محکومیت آمریکا را بگیریم و بعد آمریکا مجبور به حرکت شود. در حقیقت [این کار] برای نمایاندن حقانیت جمهوری اسلامی ایران به جامعه بین‌الملل است و جمهوری اسلامی ایران در این مسیر به تعهدات خود پابند بوده و طرف خلافکار و بدعهد، آمریکا است.»

روز گذشته در دومین جلسه دادگاه لاهه، جنیفر نیوزتد، وکیل وزارت خارجه آمریکا، به دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه گفت که این نهاد «پیش از هر چیزی صلاحیت رسیدگی به ادعاهای ایران را ندارد.»

به گفته وکیل دولت آمریکا در دادگاه لاهه، ایالات متحده حق دارد از امنیت ملی و منافع خود دفاع کند و از این رو پیمان سال ۱۹۵۵ «نمی‌تواند مبنای قضاوت» دادگاه لاهه در این مورد باشد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا هم شکایت ایران به دادگاه لاهه را به عنوان تلاش جمهوری اسلامی برای زیر سئوال بردن حق حاکمیت آمریکا ارزیابی کرده است.

در همان حال جرد گنسر، وکیل بین‌المللی باقر و سیامک نمازی، شهروندان دوتابعیتی زندانی در ایران روز گذشته با انتشار بیانیه‌ای زاویه تازه‌ای در شکایت ایران از آمریکا بر اساس پیمان مودت را گشود: اگر این پیمان برای تهران محترم است، احکام «همکاری با دولت متخاصم» در مورد نمازی‌هاباید لغو شود:

« ایران نمی‌تواند، از یک سو در زمان شکایت از آمریکا به دیوان بین‌المللی دادگستری، پیمان دوستی را تائید کند، از سوی دیگر برای صدور این احکام [قضائی] دولت آمریکا را یک کشور "متخاصم" بنامد.»

علاوه بر نمازی‌ها،  ژیائو وانگ، کارن وفاداری و همسرش آفرین نیساری، و همچنین نزار زکا، شهروند لبنانی که اجازه اقامت دائم در آمریکا را دارد در ایران زندانی‌اند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • farid

    چرا باید به رژیمی که سربازان آمریکایی را می‌کشت پول داد?! - جمهوریخواهان سنا جواز وزارت خزانه‌داری را بررسی می‌کنند که به ایران اجازه خاصی داده بود تا پنج و هفت دهم میلیارد دلار ارز آمریکا را در اوایل ۲۰۱۶تبدیل کند با وجود تحریمهای آمریکا که اینکار را ممنوع می‌کرد و دولت می‌گفت که قرار نیست این کار را انجام دهد. البته به‌دلیل این‌که دو بانک آمریکایی از تبدیل پول امتناع کردند رژیم ایران به این پول دست نیافت. فاکس نیوز: رژیم ایران چه کار کرده بود که مستحق دریافت این پولها باشد و به سیستم مالی آمریکا دسترسی داشته باشد؟ رژیمی که در عراق بمبهای کنار جاده‌ای برای سربازان ما می‌گذاشت؟ رابرت بارتلت: بله من توسط یک بمب ایرانی به آتش کشیده شدم و من محصول مستقیم آن هستم. دوستم درست در کنارم کشته شد و من به‌خاطر اوست که اعتراض می‌کنم و صدای خاموش شده او هستم که توسط رژیم ایران خاموش شد. خوشبختانه اکنون افکار عموم مردم آمریکا حقیقت را می داند ما باید حقیقت را بدانیم تلویزیون فاکس نیوز:‌ مردم باید بدانند تحریمها که برداشته شدند پولی که به ایران رفت برای تسلیحات حزب‌الله و سوریه صرف شد و این دلیل آن آشوب‌هایی است که در آن کشورها روی می‌دهد. اکنون که ما از توافق بیرون کشیدیم آنها مجدداً اورانیوم غنی می‌کنند!

  • sattar beheshti

    در آستانه محاکمه اعضای حزب الله به اتهام ترور الحریری نصرالله لبنانی‌ها را تهدید کرد ! حسن نصر الله رهبر حزب الله لبنان ضمن تهدید کسانی که خواستار پیگیری پرونده قتل رفیق الحریری هستند، گفت:«با آتش بازی نکنند!!». جلسات دادگاه دیوان بین المللی کیفری‌ در یکی از مقرها در لایسندایم، در حومه لاهه در کشور هلند، برگزار خواهد شد وتصمیم نهایی دادگاه پس از بررسی دلایل متهمان اعلام خواهد شد . متهمان اصلی ترور رفیق الحریری: مصطفی بدرالدین، سلیم عیاش، حسین عنیسی، اسد صبرا و حسن مرعی است. دادگاه کیفری بین المللی، ماه مارس گذشته اعلام کرد، از شواهد ارائه شده در پروند احتمال می رود که گروه چهارنفره حزب الله لبنان که از متهمان اصلی در حادثه ترور رفیق الحریری هستند، محکوم شوند. قاضی دادگاه کیفری بین المللی قتل رفیق الحریری را یک اقدام تروریستی آشکار که برای ترساندن لبنانی‌ها صورت گرفن این اقدام تروریستی از عهده گروهی با تجربه و قوی صورت گرفته است.