کروبی خطاب به خبرگان: بر رهبری نظارت کنید، حکومت به زمان قاجار برگشته
کروبی «بخشی مهم از گرفتاریهای امروز» را ناشی از «تصمیمات عجولانه» شورای بازنگری قانون اساسی ۱۳۶۸ دانست که با رسیدن خامنهای به رهبری و افزایش اختیارات او همراه بود.
مهدی کروبی از حبس خانگی برای نمایندگان مجلس خبرگان رهبری نامهای سرگشاده نوشت و از آنها خواست به وظیفه نظارت بر مقام رهبری عمل کنند.
او در این نامه سرگشاده که به گفته خودش در «آستانه اجلاس سالانه خبرگان» در شهریور منتشر شده است، از نمایندگان این مجلس میپرسد:
«آیا وقت آن نرسیده به وضعیت نهادهای نظامی و اقتصادی زیر نظر رهبری که نقش اصلی و مهم در وضعیت أسفبار امروز مردم و کشور دارند رسیدگی کنید و گزارشی کامل به صاحبان انقلاب ارائه کنید؟ چرا از رهبری نسبت به ورود سپاه، بسیج و نیروی انتظامی به بانکداری، فروش نفت و … پرسش نمیکنید؟ چرا از دخالتهای فرماندهان سپاه بر امور سیاسی و اقتصادی کشور و یا تعیین مرزهای دیپلماسی که مغایر قانون اساسی و فرمان امام است پرسش نمیکنید؟ چرا از مجازات خودسر و غیرقانونی ۸ ساله دکتر زهرا رهنورد بانویی قرآن پژوه که آثار علمیاش پیش از انقلاب نیز مطرح بوده نمیپرسید؟»
کروبی به عنوان یکی از چهرههای کلیدی اعتراضات مردمی پس از انتخابات ریاستجمهوری ۱۳۸۸ همراه با میرحسین موسوی و زهرا رهنورد از اواخر ۸۹ در حبس خانگی است.
وقتی سال گذشته اخباری از احتمال رفع حصر خانگی این سه تن منتشر میشد، کروبی نامه انتقادی دیگری نوشت. آن نامه را یکی از دلایل تمدید حبس خانگی دانستند.
پرسشهای او در این نامه بازتابی از انتقادهایی است که یکسال گذشته با بحرانیترشدن اقتصاد ایران بیشتر به گوش میرسند. به ویژه اینکه نهادهای تحت کنترل رهبری بخش عظیم بودجه را در دست دارند و دولت را از اداره اقتصاد ناتوان میکنند.
کروبی قدرت بیش از حد نهاد رهبری و نهادهای زیرمجموعه آن و عدم نظارت خبرگان بر آنها را مسبب «خسارات جبرانناپذیر به کشور و مردم در سه دهه گذشته» خوانده است. او میگوید «شیوه مدیریت به پیش از مشروطه در زمان قاجار بازگشته است».
او در این نامه به تندی از دستگاه قضائی ایران انتقاد کرده است و مینویسد:
«احکام ننگین چند شعبه خاص علیه روزنامهنگاران، فعالان سیاسی، حقوق بشری و محیط زیستی، دانشجویان، معلمان، کارگران و زنان را مطالعه کنید تا ببینید این احکام صرفاً سیاسی روی محاکم نظامی رژیم منحوس پهلوی را سفید کرده است.»
مهدی کروبی در این نامه «بخشی مهم از گرفتاریهای امروز» را ناشی از «تصمیمات عجولانه» شورای بازنگری قانون اساسی سال ۱۳۶۸ دانست که با رسیدن علی خامنهای به رهبری همراه بود.
کروبی یکی از اعضای ۲۰ نفره این شورا بود که به دستور روحالله خمینی، ولی فقیه پیشین و با هدایت اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام تشکیل شد.
روایت کروبی از افزایش اختیارات رهبری در ۶۸
کروبی مینویسد که پس از فوت خمینی، جلسهای در بیت او به ریاست هاشمی رفسنجانی برای تعیین جانشین بعدی تشکیل شد و «کل بحث آن جلسه درباره شورای رهبری بود» و نه انتخاب یک فرد. به روایت کروبی، هاشمی فردای آن روز در جلسه سرنوشتساز خبرگان در ۱۴ خرداد ۱۳۶۸ بر خلاف سخنان شب پیش از آن «به نقل خاطرهای از امام پرداختند و آیتالله خامنهای به عنوان رهبر موقت انتخاب گردید.»
حوادث این نشست سال گذشته پس از انتشار ویدئوی مربوط به آن برای نخستینبار عمومی شد.
به گفته کروبی، پس از یک هفته تعطیلی به خاطر مرگ خمینی، «شاهد تغییر فضا بودیم به نحوی که برخی افراد چنان ولایی شده بودند که باورش سخت بود. در حقیقت رحلت او و انتخاب رهبر موقت همه چیز را به هم ریخت و برخی افراد نظرات جدیدی در جهت افزودن به قانون اساسی مطرح میکردند.»
این چهره کلیدی محبوس جنبش سبز افزودهها به قانون اساسی در رابطه با اصل رهبری را از جمله افزودن لفظ «مطلقه» به ولایت فقیه در قانون اساسی، لغو محدودیت زمانی ۱۰ ساله برای تصدی رهبری، و تلاش برای دادن اختیار لغو مجلس شورای اسلامی به رهبری عنوان کرده است.
به گفته کروبی، شماری از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران خواهان افزودن «مطلقه» به «ولایت فقیه» بودند و احمد آذری قمی این پیشنهاد را پیگیری میکرد، هرچند پس از به حاشیه رانده شدن، «از مواضعشان در بازنگری و خبرگان اظهار ندامت کردند». آذری قمی در حصر مرد.
بر اساس روایت کروبی، علی خامنهای که به عنوان رهبر در جلسات شورای بازنگری حاضر میشد، خواهان پذیرفتن این پیشنهاد شده است.
لغو محدودیت ۱۰ ساله را نیز «برخی مدرسین حوزه» به هاشمی رفسنجانی پیشنهاد کرده بودند. این پیشنهاد به رأی گذاشته شد و هاشمی به عنوان رئیس شورا بدون شمارش تکتک رأیها، رأیگیری «قیام و قعودی» را در عین اعتراض کروبی به نفع تصویب آن اعلام کرد.
به نوشته کروبی، ابوالقاسم خزعلی به دنبال دادن اختیار لغو مجلس به خامنهای بود که این پیشنهاد رأی نیاورد. به ادعای او، «در غیر اینصورت احتمالاً مجالس سوم و ششم رسماً منحل میشدند.» کروبی ریاست مجلس سوم و ششم را برعهده داشت.
او در انتهای نامه به نمایندگان خبرگان هشدار میدهد که عملنکردن به وظیفه نظارتیشان «خیانتی است به سرنوشت ملتی که این روزها گرفتار زیادهخواهی و بیتدبیری جمعی گردیدهاند که به نام دین و انقلاب به قدرت و ثروت آلوده شدهاند و حاضر به ترک آن نیستند.»
در همین زمینه
نظرها
نقی
یخ بابا! اون زمانی که خودش رئیس مجلس بود و تمامی جنایتهای ج.ا. را نهادینه می کرد "دوران طلایی" بود. کروبی, موسوی, رهنورد, "مجاهدین انقلاب اسلامی",...تمامی اینها در ایرانی آزاد باید در مورد دههء ۶۰ و نقش شان در سرکوب حقوق بشر در ایران جوابگو باشند.
کارو
تنها سود این شل کن و سفت کن ها اینه که تضادهای درون رژیم بیشتر آشکار میشه و اون بخش هایی از مردم که هنوز به بخشی از رژیم دلخوش کردند از رژیم ناامید میشن. وگرنه کروبی که خودش در هیمن رژیم از دانه درشت ها بوده و رئیس پارلمان کاملاً فرمایشی رژیم بوده و حق بر زبان آوردن چنین انتقاداتی را ندارد و خودش باید محاکمه بشود.
sattar beheshti
ازیک عده فسیل توقع دارد برعلیه خامنه ای که حتی رفسنجانی را از بین برد بایستند؟! چرا محصورت کرده اند؟!
کذاب
اقای کروبی اگر دنبال عدالتی و غم ملت و ایران و اسلام را میخوری چرا تا حالا سکوت کردی یا از روی کینه است یا دروغ بزرگی گفتی و اگر این نباشد برای سکوتت باید محاکمه بشی و پنهان کردنش خیانت بزرگی است. با اینکارها نمیتونی رهبری را خراب کنی ولی باعث شد که بفهمیم که رهبری فهیم و انقلابی و مسلمانی زیرک داریم. بیشتر احتمال دارد دروغ بگی.
سیامک
کذاب خان, واقعا که هم این "رهبر" تریاکی و وافوری تان کذب و دوروج است و هم کل نظام وحشیانه و حیوانی-فاشیستی مذهبی تان. خواهران و برادران گمراه سایبر بسیج باید تا فرصت هست هر چه کامنتهای سایبر بسیجی دوست دارند بنویسند, که مردم ایران یک تصفیه حساب اساسی با اول و آخر این رژیم و تمامی عناصر و عواملش خواهند کرد؛ منجمله خواهران و برادران گمراه سایبر بسیج.