مکارم شیرازی خواهان سانسور کتابهای دانشگاهی شد
مرجع تقلید شیعه در دیدار با نماینده خامنهای در دانشگاهها گفت دانشگاه را نمیتوان حذف کرد اما علم را میتوان سانسور کرد. نزدیکی حوزویان با دانشگاهیان مد نظر است.
ناصر مکارم شیرازی در دیدار با نماینده رهبر جمهوری اسلامی در دانشگاهها از مصطفی رستمی خواست مراقب باشد که فرهنگ سکولار غربی در دانشگاهها نفوذ نکند. این مرجع تقلید شیعه با صراحت خواهان سانسور کتابهای دانشگاهی ترجمه شده از منابع غربی شد.
دفتر آیتالله مکارم شیرازی اعلام کرده که مصطفی رستمی، رئیس نهاد رهبری در دانشگاهها که به تازگی با حکم علی خامنهای به این سمت منصوب شده، همراه با جمعی از معاونانش به دیدار مکارم شیرازی در قم رفته است. مکارم شیرازی در این دیدار گفت علم ضرورت دارد و دانشگاه را نمیتوان حذف کرد، اما کتابهای ترجمه شده از منابع غربی را میتوان سانسور کرد:
«علم چیزی است که در هر شرایطی ضرورت دارد، بنابراین هرگز نمیتوان دانشگاه را حذف کرد بلکه باید مشکلات آن را اصلاح کرد. غربیها سعی کردند فرهنگ خودشان را در دروس دانشگاهی جاسازی کنند و آن را به دانشجویان منتقل کنند به ویژه کتابهای علوم انسانی که جنبه ترجمه دارد خواه ناخواه این مسائل را در خود دارد؛ بهعنوانمثال پیش از انقلاب کتابی در دانشگاه به نام "جامعهشناسی" تدریس میشد که حتی یک کلمه هم از خدا و مذهب در آن وجود نداشت. یکی از وظایف مهم نهاد نمایندگی ولیفقیه این است که کتابهایی که جنبه ترجمه دارد را به خوبی بررسی کند و جاهایی از کتابهای ترجمهای را که فرهنگ ضد دین و سکولار را ترویج میکند، شناسایی و از کتاب حذف کند.»
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در سخنانی که بهمن سال گذشته ایراد کرده بود، گفته بود که اسلامی کردن علوم انسانی به جایی نمیرسد:
«علوم انسانی و اجتماعی را میخواهیم اسلامی کنیم، مگر علوم اجتماعی همین جامعهشناسی نیست، مگر یکی از بنیانگذاران همین جامعهشناسی ابن خلدون نبوده است که وی مسلمان دانشمند و عالم است؟ ما نیاز به توسعه علم با کمک دولت و نه مداخله دولت داریم. اگر دولت در علم مداخله کند، ضرر میکنیم.»
سخنان روحانی واکنش رانتخواران علوم انسانی اسلامی در دانشگاهها را در پی داشت. برای مثال رئیس مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا خطاب به روحانی گفت، بالاترین خدمتی که او میتواند به علوم انسانی کند، این است که سکوت کند.
رهبر جمهوری اسلامی در شهریور ۱۳۸۸ آموزش بسیاری از رشتههای علوم انسانی را موجب تردید در مبانی دینی و اعتقادی خوانده و بر اسلامی کردن علوم انسانی در دانشگاهها تاکید کرده بود. خامنهای گفته بود «آموزش علوم انسانی در دانشگاهها منجر به ترويج شکاکيت و ترديد در مبانی دينی و اعتقادی خواهد شد.» دو سال پیش از این تاریخ، نخستین بار آیتالله مصباح یزدی در دیدار با وزیر وقت علوم بحث اسلامی کردن علوم انسانی را پیش کشیده بود. قرار بود در دولت نهم احمدینژاد در کمتر از پنج سال اسلامی کردن دانشگاهها تحقق پیدا کند، اما این پروژه شکست خورد و به جایی نرسید.
ناصر مکارم شیرازی در دیدار با نماینده خامنهای در دانشگاهها خواهان از میان برداشتن فاصله بین حوزویان با دانشگاهیان شد:
«باید کاری کرد که دو قشر حوزوی و دانشگاهی با یکدیگر کاملاً آشنا شوند چرا که آینده کشور و انقلاب اسلامی در دست این دو قشر است. خارجیها روی جدایی حوزه و دانشگاه به ویژه از طریق فضای مجازی تلاشهای گستردهای دارند که این هم از مسائلی است که باید روی آن حساس باشید. با این وضعیت، ایستادن در مقابل شیطنتهای فضای مجازی کار آسانی نیست ولی با شجاعت باید ایستاد.»
رهبر جمهوری اسلامی در حکم مصطفی رستمی یادآوری کرده که روحانیونِ حوزههای علوم دینی میبایست در دانشگاهها به کار گرفته شوند با این هدف که «تعهد اخلاقی» را تضمین کنند و «دانشگاه را به پرورشگاه انسانهای بزرگ و مدیران کارآمد آینده کشور و دانشآموختگان صالح و فرزانه و پرکار» بدل سازند.
خامنهای از شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارتهای علوم و بهداشت و مدیران مؤسسات آموزش عالی خواسته است که «حمایت و همکاری لازم» را با این نهاد انجام دهند.
پیش از این حجتالاسلام محمد محمدیان ریاست نهاد نمایندگی رهبر در دانشگاهها را به عهده داشت.
بیشتر بخوانید:
نظرها
آذران
گفته علم ضرورت دارد و دانشگاه را نمی شود خذف کرد ! بله ، نمیشود دانشگاه را حذف کرد ! چاره چیست !؟ کاش میشد حذف کرد ! آدم عقب افتاده ای که زندگیش با جهل و خرافات و عقب ماندگی مردم تامین است !
ماکان
این آخوندها کاری میکنند که فردای ایران آزاد*** آنها را از سرزمینمان برکنیم هر چه به سرتان خواهد آمد حاصل دنائت خودتان است که هیچ راه مدارایی را باز نگذاشتید