بحران کشمیر: هند دیدار دوجانبه با پاکستان را یک روز پس از قبول آن لغو کرد
قرار بود دهلی نو و اسلامآباد در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک دیدار کنند اما اختلافها بر سر کشمیر به لغو آن انجامید. دیداری که میتوانست نخستین دیدار رهبران دو طرف پس از ۲۰۱۵ باشد.
وزارت خارجه هند در بیانیهای اعلام کرد که مذاکرات دو جانبه با پاکستان در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک برگزار نخواهد شد. دهلی نو تا ۲۴ ساعت پیش از اعلام این تصمیم تازه، پذیرفته بود در هفته آینده پای میز مذاکره بنشیند. بحران کشمیر دلیل اصلی اختلاف دو کشور است.
این بیانیه دلیل لغو مذاکرات دوجانبه بین این دو همسایه را که روابط دوستانهای ندارند، «کشتار بیرحمانه نیروهای امنیتی هند به دست نیروهای مستقر در پاکستان و انتشار بیست تمبر پستی در پاکستان در ستایش از یک تروریست و تروریسم» عنوان کرده است.
مشخص نیست وزارت خارجه هند به چه کشتاری اشاره دارد اما تصمیم به لغو مذاکره دو جانبه، پس از کشتهشدن سه پلیس هندی در کشمیر رخ داد.
همچنین دولت پاکستان اخیراً تمبرهای پستی با تصویر برهان مظفر وانی، یک فرمانده شورشیان کشمیر را منتشر کرده است که ژوئیه ۲۰۱۶ به دست سربازان هندی کشته شد. او فرمانده گروه اسلامگرای «حزب المجاهدین» بود. این فرمانده جوان به دلیل کارزارهای کمکرسانی در میان بخشی از جوانان کشمیری محبوب بود و کشتهشدن او در درگیری با نیروهای امنیتی هند به موجی از اعتراضات خشونتبار در بخش هندی کشمیر انجامید.
هفته گذشته نیز یک مرزبان هندی در بخش تحت کنترل هند در کشمیر کشته شد. دهلی نو پس از آن نیروهای پاکستانی را به مثلهکردن پیکر او متهم کرد.
هند در بیانیه خود، ضمن محکومیت پاکستان، به تندی از عمران خان، نخستوزیر این کشور انتقاد کرده است:
«آشکار است که پس پیشنهاد پاکستان برای مذاکره و آغاز دورانی جدید، یک دستور کار شیطانی قرار دارد که فاش شده. درست همانطور که چهره واقعی نخست وزیر جدید پاکستان در همین نخستین هفتههای زمامداریاش برای دنیا فاش شده است.»
واکنش پاکستان
اسلامآباد در واکنشی تند تصمیم دولت هند را هدر دادن یک «فرصت جدی» برشمرد.
در بیانیه وزارت خارجه پاکستان، دلایل هند برای لغو مذاکرات «کاملاً غیرقابل قبول» خوانده شده و اتهام مثلهکردن سرباز هندی نیز «پروپاگاندا با سوء نیت» توصیف شده است.
اسلامآباد همچنین از چاپ تمبرهای منقش به تصویر برهان وانی دفاع کرده و انگشت اتهام را به سوی هند بازگردانده است:
«هند با بازیکردن کارت تروریسم نه نمیتواند جنایتهای غیرقابل بیانش علیه مردم کشمیر را پنهان کند، نه میتواند مبارزه مردم بومی آنجا در راستای حق اداره خود را از مشروعیت بیندازد.»
دیدار لغوشده نخستین دیدار مقامهای ارشد دو کشور پس از ۲۰۱۵ بود.
منطقه بسیار پرتنش کشمیر به صورت غیررسمی به بخشهای هندی و پاکستانی تقسیم شده. کشمیر در منطقه هیمالیا، منطقه مورد مناقشه هر دو دولت هند و پاکستان است و گرچه بین این دو کشور تقسیم شده، هر دو دولت ادعای مالکیت تمام آن را دارند. هند و پاکستان تا کنون سه بار با یکدیگر جنگیدهاند که دو بار آن بر سر کنترل کشمیر بوده.
این دو سال ۲۰۰۳ آتشبس بر سر نزاعهای کشمیر را پذیرفتند اما باز هم تاکنون بارها به روی یکدیگر و غیرنظامیان کشمیر آتش گشودهاند.
تا کنون ۷۰ هزار تن در اثر درگیریها در این منطقه کشته شدهاند.
برخی از گروههای اسلامگرا در کشمیر از سوی پاکستان حمایت میشوند اما گروههای کشمیری مخالفی نیز وجود دارند که خواهان استقلال کشمیر هستند و برخی از آنها دست به بمبگذاری و ترور میزنند. دولتهای پاکستان و هند هر دو بارها در سرکوب معترضان کشمیری و فعالان آنها مشارکت کردهاند.
در همین زمینه
نظرها
نظری وجود ندارد.