واکنشهای تهران و واشنگتن به حمله تروریستی اهواز
تهران انگشت اتهام را به سوی متحدان آمریکا در منطقه نشانه رفتهاست و سفیران چند کشور اروپایی را هم احضار کرد. آمریکا در واکنش به حمله اهواز «تروریسم اسلامی رادیکال» را محکوم کرده.
مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به حمله تروریستی به رژه سپاه پاسداران در اهواز وعده «پاسخی کوبنده» دادهاند و مسئولان اصلی آن را متحدان ایالات متحده در منطقه خواندهاند. از سوی دیگر، به گزارش روزنامه آمریکایی واشنگتنپست، واکنش آمریکا به این حمله «پاسخی خاموش» بود.
بنا به آمار اعلامشده از سوی خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، در حمله تروریستی چهار مهاجم مسلح به رژه سالگرد آغاز جنگ هشتساله ایران و عراق، ۳۱ شهریور، ۲۶ تن از جمله چندین عضو سپاه کشته شدند و مجروحان نیز ۶۱ تن هستند. به گزارش رسانههای دولتی ایران، غیرنظامیان از جمله دستکم یک کودک در میان قربانیان حادثه هستند.
چهار مهاجم این حمله تروریستی نیز کشته شدند. سه تن در محل حادثه و یکی پس از درگیری، و به گفته ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح، بر اثر شدت جراحات وارده.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران در شرح حادثه مدعی شده است که دو حمله با فاصله چندین دقیقه از یکدیگر رژه نظامی اهواز را هدف قرار دادند.
تا کنون دو گروه «جنبش مقاومت ملی الاحواز» و «دولت اسلامی» (داعش) مسئولیت این حمله را پذیرفتهاند. شکارچی اما ادعا میکند کار داعش نبوده است و جنبش الاحواز هم یک اسم بیش نیست و مهاجمان در دو کشور حاشیه خلیج فارس آموزش دیده بودند و از آنها «پشتیبانی مالی و تسلیحاتی» دریافت کردند.
اهواز دوشنبه عزای عمومی اعلام شده است.
واکنش تهران: خامنهای متحدان آمریکا در منطقه را مسئول دانست
بسیاری از مقامهای ارشد ایران همچون سخنگوی ارشد نیروهای مسلح انگشت اتهام را به سوی کشورهای حوزه خلیج فارس و اسرائیل به عنوان متحدان آمریکا در خاورمیانه نشانه رفتهاند و وعده «پاسخ کوبنده» دادهاند. این اتهامها اثبات نشدهاند.
علی خامنهای، رهبر ایران در پیامی که درباره این حمله صادر کرد، متحدان آمریکا در منطقه را مسئول شمرد: «جنایت اینها ادامهی توطئهی دولتهای دستنشاندهی آمریکا در منطقه است که هدف خود را ایجاد ناامنی در کشور عزیز ما قرار دادهاند.»
او از «دستگاههای اطلاعاتی» خواست تا «با سرعت و دقت دنبالههای این جنایتکاران را تعقیب کنند و آنان را به سرپنجهی مقتدر قضائی کشور بسپارند.»
حسن روحانی، رئیسجمهوری نیز دستور رسیدگی سریع به بازماندگان و شناسایی سریع عاملان را صادر کرده است. او یکشنبه اول مهر پیش از ترک تهران به سمت نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل نیز آمریکا را به دخالت در حمله تروریستی اهواز محکوم کرد و گفت که واشنگتن در صدد ایجاد ناامنی در ایران است.
صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه نیز خواهان آن شده که نیروهای امنیتی و انتظامی «در اسرع وقت» به شناسایی «سرشاخههای» مسئولان حمله تروریستی اهواز بپردازند و نتیجه رسیدگی به این پرونده در خوزستان «سریعاً» اعلام شود.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه در حساب توئیتریاش در پیامی مشابه با علی خامنهای، به متحدان آمریکا تاخته و وعده پاسخی فوری و قاطعانه را داده است. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه نیز مسئول این حمله تروریستی را «اجیرشدگان و فرمانبردارانِ کانونهای شناختهشده مولد خشونت و جنایت علیه جان انسانها و حامیان فکری، مالی، تسلیحاتی و رسانهای تروریسم در منطقه و فراسویِ آن» خوانده است.
— Javad Zarif (@JZarif) September 22, 2018
وزارت خارجه ایران نیز شنبه عصر سفیران دو کشور اروپایی هلند و دانمارک و کاردار موقت بریتانیا را احضار کرد. به گزارش خبرگزاری «تسنیم»، نزدیک به سپاه پاسداران، وزارت خارجه ایران نسبت به سکونت برخی از اعضای جنبش الاحواز در این کشورها «شدیداً» اعتراض کرده و بر خواسته پیشین برای دستگیری و محاکمه آنها به اتهام تروریسم تأکید کرده است.
ایران به دولت بریتانیا نیز بابت مصاحبه شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال با سخنگوی جنبش مقاومت ملی الاحواز شکایت کرده است. این شبکه تلویزیونی فارسیزبان در حساب توئیتریاش اتهام «ترویج خشونت و تروریسم» را رد کرده است.
عباس عراقچی، معاون وزارت خارجه نیز یکشنبه اول مهر از احضار کاردار امارات متحده خبر داد: «کاردار امارات عربی متحده در تهران امروز صبح به دلیل اظهارات جانبدارنه مقامات رسمی آن کشور در حمایت از جنایت تروریستی اهواز به وزارت امور خارجه احضار خواهد شد».
واکنش آمریکا: پاسخ خاموش
آدام تیلر، نویسنده روزنامه واشنگتنپست شنبه شب در گزارشی تحلیلی واکنش آمریکا به حمله تروریستی به اهواز را نوعی «پاسخ خاموش» توصیف کرد. بر خلاف بسیاری از کشورهای غربی که به نوشته این گزارش، حمله را محکوم کردند و سفیرانشان در تهران در حسابهای توئیتری شخصیشان نیز به آن واکنش نشان دادند.
بنا به این گزارش، کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا طی نخستین ساعات پس از وقوع حمله بیانیهای صادر نکردند.
گرت مارکوئز، سخنگوی شورای عالی امنیت ملی آمریکا بعدازظهر شنبه به درخواست «ورلدویوز» برای بیانیه کاخ سفید نسبت به حمله تروریستی اهواز پاسخ شخصی خود را چنین ارائه داد: «ایالات متحده با مردم ایران اعلام همبستگی میکند و رژیم حاکم در تهران را تشویق میکند که امنیت مردم را داخل کشور تأمین کنند.»
کمی بعدتر هدر نوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای گفت: «ما با مردم ایران علیه مصیبت تروریسم اسلامی رادیکال میایستیم و همدردیمان را در این زمان دشوار تقدیم مردم ایران میکنیم».
سال گذشته پس از حمله اعضای داعش به مقبره روحالله خمینی، رهبر پیشین جمهوری اسلامی و ساختمان مجلس دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا بیانیهای در محکومیت آن حمله صادر کرد اما افزود «دولتهای حامی تروریسم در خطر افتادن در دام شری هستند که خود ترویج میکنند». بیانیهای که وزیر خارجه ایران آن را «شرمآور» خوانده بود. ترامپ عموماً نسبت به حملههای به گفته او «تروریسم اسلامی رادیکال» واکنش نشان میدهد.
رابطه ایران و آمریکا در هفتههای اخیر و پس از خروج واشنگتن از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) از سال گذشته نیز تنشآلودتر است.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا ساعاتی پیش از حمله به رژه اهواز در مصاحبه با شبکه خبری «سی ان ان» آمریکا تهدید کرد که هر حملهای به منافع ایالات متحده از سوی ایران و گروههای نیابتیاش در منطقه به «پاسخ آمریکا علیه بازیگر اصلی ــ یعنی دولت ایران ــ» ختم خواهد شد. او احتمال واکنش نظامی را رد نکرد.
حسن روحانی نیز دیروز در مقالهای در روزنامه واشنگتنپست آمریکا را به عدم صداقت متهم کرده بود و در رژه نظامی ۳۱ شهریور تهران گفته بود که جمهوری اسلامی به ساخت موشکهایی که آمریکا را «عصبانی کردهاند»، ادامه خواهد داد.
وزیر خارجه او نیز همزمان در توئیتی دولت ترامپ را «تهدید واقعی برای صلح و امنیت منطقه خاورمیانه و جهان» دانست.
حسن روحانی و محمدجواد ظریف هفته آینده برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک خواهند رفت. ترامپ در حاشیه مجمع عمومی ریاست جلسه شورای امنیت درباره ایران را برعهده خواهد داشت.
در همین زمینه
نظرها
نظری وجود ندارد.