دلار به مرز ۱۶ هزار تومان نزدیک شد
قرار بود ارز پتروشیمیها به بازار ثانویه ارز تزریق شود. چنین نشد. حمله تروریستی به اهواز هم در جهش قیمت دلار بیتأثیر نبود.
بازار ارز دوشنبه ۲ مهر پرتلاطم بود. نرخ دلار همچنان رو به افزایش است و در پایان روز به مرز ۱۶ هزار تومان نزدیک شد و قیمت سکه هم به تبعیت از قیمت دلار افزایش یافت و به مرز ۵ میلیون تومان نزدیک شد.
خبرگزاری ایسنا در آخرین ساعات روز دوشنبه ۲ مهر حداکثر قیمت معامله دلار در بازار غیررسمی در بعدازظهر امروز را ۱۵۹۰۰ تومان اعلام کرد.
سایتهای ارز و طلا، بهای دلار آمریکا را ۱۶ هزار تومان و یورو را ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کردهاند.
هر پوند بریتانیا نیز از مرز ۲۰ هزار تومان گذشت.
قیمت طلا و سکه به روند افزایشی خود نیز ادامه داد: قیمت سکه تمام طرح جدید به چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز ۴۴۰ هزار و ۵۰۰ تومان و هر مثقال طلای ۱۷ عیار یک میلیون و ۹۱۰ هزار تومان در طلافروشیها عرضه شد.
محمد کشتی آرای، عضو هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران در گفتوگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) علت افزایش قیمت سکه را جهش قیمت دلار دانسته است:
«مجموع تقاضاها باعث شد تا امروز قیمت سکه با افزایش بیسابقه همراه شود و برای اولین بار نرخ ۴ میلیون و هفتصد هزار تومان را تجربه کند و نزدیک به چهارصد تومان حباب داشته باشد. علت و عامل اصلی این افزایش، نرخ ارز است.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت اعلام کرده که از ۲۳ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی که تا ۲۳ شهریور انجام شده، فقط حدود چهار میلیارد دلار در سامانه نیما عرضه شده است:
«روشهایی برای بازگشت ارز صادرات به اقتصاد پیشبینی شده که بر اساس آن، صادرکنندگان باید رسما واردات انجام دهند و یا ارز را از طریق شبکه نیما و یا هر روشی که بانک مرکزی تعیین میکند ارز را در خدمت اقتصاد قرار دهند.»
رئیس کل بانک مرکزی ایران در این گفتوگو درباره ۱۹ میلیارد دلار ارزی که وارد شبکه بانکی ایران نشده سکوت کرده است.
بر اساس سیاست جدید ارزی بانک مرکزی، پتروشیمیها موظفاند ارز صادراتی خود را با نرخ ۴۲۰۰ تومانی در سامانه نیما عرضه کنند، به گزارش خبرگزاری ایسنا از ۶ مرداد تا ۱۹ شهریور کل ارزی که در بازار ثانویه ارائه شده یک میلیارد و ۴۶۷ میلیون و ۹۳۲ هزار یورو بوده که سهم پتروشیمیها از آن، یک میلیارد و ۷۶ میلیون و ۸۵۹ هزار یورو یا به عبارت دیگر ۷۳ درصد بوده است.
علاوه بر خروج آمریکا از برجام و حمله تروریستی در اهواز، وارد نشدن ارز پتروشیمیها به شبکه ارز، یکی از دلایل افزایش نرخ دلار در ایران به شمار میآید.
تیمور رحمانی، اقتصاددان و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با روزنامه اقتصاد هزینه های سیاسی و اجتماعی افزایش نرخ ارز برای دولت را بسیار گران دانست:
بسیاری از بانکها بیشتر از منابع مالی خود به بانک مرکزی بدهکار هستند و همین بانکها و مؤسسات بیمحابا از منابع بانک مرکزی برداشت میکنند و شاید تعیین تکلیف بانکهای سیاسی و بدهکار یک قدم رو به جلو در مهار مشکل نظام مالی کشور باشد.»
او در پاسخ به این شایعه که دولت برای جبران بدهی بانکها قیمت رز را عامدانه بالا میبرد گفته است:
«بررسی صورتهای مالی بانکها نشان می دهد که التهابات ارزی نه تنها به بهبود شرایط آنها کمک نکرده است بلکه میتواند اثرات سوء هم بر شرایط آنها داشته باشد.»
بانک مرکزی ایران اواسط شهریور سیاستهای جدیدی را برای مقابله با افزایش قیمت ارز و طلا اعلام کرد. بر اساس این سیاستها، صرافیها مجاز به واردکردن ارز و طلا شدند و ایران هم تلاش می کند در مبادلات تجاری با روسیه و ترکیه دلار را کنار بگذارد.
پانویس:
این گزارش با توجه به افزایش مجدد نرخ دلار و سکه به روز شد و تیتر آن هم تغییر کرد
بیشتر بخوانید:
نظرها
کریم
یک میلیون تومان معادل 50 پوند!
آقایی
تا زمانی که سپاه _ جمنا- موتلفه- رییسی و علم ال هودا نخواهند دلار پایین نمی اید.