ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

آمریکا از «پیمان مودت» خارج می‌شود

وزیر خارجه آمریکا در واکنش به حکم دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه به نفع ایران اعلام کرد که ایالات متحده به پیمان بین دو کشور در سال ۱۹۵۳ خاتمه می‌دهد.

وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده در واکنش به حکم دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه به نفع ایران از پیمان مودت بین دو کشور خارج می‌شود. مایک پمپئو گفت این تصمیم می‌بایست ۳۹ سال قبل گرفته می‌شد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا (عکس: آرشیو)

دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه  چهارشنبه ۳ اکتبر/ ۱۱ مهر رأی موقت خود در پرونده شکایت ایران از آمریکا را اعلام کرد. دادگاه لاهه اعلام کرد که برخلاف نظر دولت آمریکا صلاحیت رسیدگی به این پرونده را بر اساس «پیمان مودت» سال ۱۹۵۵ بین ایران و آمریکا دارد. دادگاه لاهه گفته است که تحریم‌ها جان شهروندان ایرانی را به خطر انداخته و ممکن است در بخش اقلام دارویی، غذایی و هوانوردی و کشاورزی به خسارت غیرقابل جبرانی منجر شود. دادگاه لاهه خواهان آن شده است که آمریکا پس از اعلام خروج از توافق هسته‌ای (برجام)، تضمین کند که هیچ محدودیتی در ارائه دارو و تجهیزات پزشکی، ایجاد نمی‌کند و توافق‌هایی که در زمینه فروش یا اجاره هواپیماهای مسافربری، خرید قطعات یدکی و دیگر تجهیزات هواپیما نهایی شده‌اند، به انجام می‌رسند.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا ساعتی بعد در واکنش به حکم دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه  در جمع خبرنگاران در وزارت خارجه آمریکا گفت:

«من امروز اعلام می‌کنم که ایالات متحده به پیمان مودت با ایران خاتمه می‌دهد. »

وزیر خارجه آمریکا گفت جمهوری اسلامی ایران سال‌هاست که از این پیمان سوءاستفاده می‌کند و این تصمیم می‌بایست ۳۹ سال قبل گرفته می‌شد. پمپئو ایران را متهم به سوءاستفاده از دیوان بین‌المللی لاهه کرد و شکایت ایران بر اساس پیمان مودت را «پوچ و بی‌معنی» خواند.

وزیر خارجه آمریکا همچنین جمهوری اسلامی را متهم کرد که با فعالیت‌هایش در عراق، جان شهروندان آمریکایی را به خطر انداخته است:

«اطلاعاتی که ما در این زمینه داریم موثق‌اند. ما می‌بینیم که چطور آیت‌الله‌ها و پیروان آنها در حمله به ایالات متحده [در عراق] دخالت دارند.»

وزیر خارجه آمریکا اما خاطرنشان کرد که کمک‌های انسانی به مردم ایران تحت تأثیر تحریم‌ها قرار نمی‌گیرد:

«ما با وزارت خزانه‌داری آمریکا همکاری تنگاتنگی داریم با این هدف که مبادلات انسانی که ایران هم در آن سهیم است ادامه پیدا کند.»

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در واکنش به خروج آمریکا از پیمان مودت در پیامی در توئیتر نوشته است:

«ایالات متحده برجام را لغو کرد- توافقی چندجانبه که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بر آن صحه گذاشته بود- با این استدلال که به دنبال پیمانی دو جانبه با ایران است. ایالات متحده امروز از یک عهدنامه پابرجا بین ایران- آمریکا خارج شد، پس از اینکه دیوان بین‌المللی دادگستری حکم داد که نقض این عهدنامه به خاطر تحریم مردم ایران باید متوقف شود. رژیم یاغی».

شکایت ایران از آمریکا در تاریخ ۲۵ تیر ۹۷ در دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه به ثبت رسیده. جمهوری اسلامی در این شکایت‌نامه با استناد به معاهده دوجانبه دوستی و تجاری بین ایران و ایالات متحده در سال ۱۹۵۵ تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را غیرقانونی خوانده بود. به موجب این عهدنامه آمریکا متعهد شده بود مانع از مراودات پولی و بانکی نشود.

«پیمان مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی» بین آمریکا و ایران دو سال پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، در زمان ریاست جمهوری آیزنهاور و نخست‌وزیری حسین اعلا در ایران امضا شد و به‌رغم اختلافات متعدد ایران و آمریکا در چهار دهه گذشته همچنان معتبر بود.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • کارو

    اتفاقاً مسئله این است که آمریکا این پیمان را امروز لغو میکند، و در این 40 سال از طریق آن به تأمین منافع یکدیگر مشغول بوده اند. مسلماً تحریم های آمریکا در درجۀ اول به ضرر مردم ایران تمام خواهدشد، اما توجه به این مسئله هم ضروری است که در این 40 سال این دو رژیم جنایتکار مشغول بده بستان پشت پرده با یکدیگر بوده و علیرغم اختلافاتی که در ظاهر و در جلوی پرده با یکدیگر دارند، در پشت پرده «پیمان مؤدت» میبسته اند! و در واقع تمام این مرگ بر ها و تحریم ها جز دعوایی زناشویی نبوده است.

  • sattar beheshti

    دولت ترامپ می گوید حکومت اسلامی ایران سالانه ۷۰۰ میلیون دلار به حزب الله در لبنان، بیش از ۱۰۰ میلیون دلار به حماس و جهاد اسلامی فلسطینی و دست کم ۱۶ میلیارد دلار به متحدان و گروه های وابسته اش در سوریه، لبنان و عراق کمک می کند!!.

  • farid

    «عهدنامه مودت» مربوط بزمان شاه است چه ربطی بحکومت اسلامی دارد که محل استقرار سربازان امریکایی را منفجر کرد و صدها مین زیرپای سربازان امریکا در عراق و افغانستان منفجر کرده ؟!