دامنه پرونده ناپدید شدن روزنامهنگار سعودی گسترش یافت
رئیس جمهور آمریکا، معاون او و وزیر خارجه آمریکا از مفقود شدن جمال خاشقجی اظهار نگرانی کرده و از پادشاهی سعودی خواستهاند تحقیقات لازم را انجام دهد.
رئیس جمهور ترکیه میگوید عربستان سعودی میبایست ثابت کند که جمال خاشفجی، روزنامهنگار ناپدید شده منتقد حکومت سعودی، از کنسولگری عربستان در استانبول خارج شده است. رئیس جمهور آمریکا، معاون او، وزیر خارجه این کشور نیز از ناپدید شدن خاشقجى اظهار نگرانی کردهاند.
جمال خاشقجی روزنامهنگار منتقد سعودی ظهر روز سهشنبه ۲ اکتبر / ۱۰ مهر به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرده بود که گواهی تجرد بگیرد اما دیگر بازنگشته و همچنان اثری از او نیست. ریاض میگوید او از کنسولگری خارج شده. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه دوشنبه ۸ اکتبر/ ۱۶ مهر در یک نشست خبری در بوداپست با اشاره به ناپدید شدن خاشفجی از عربستان سعودی خواست ثابت کند که این روزنامهنگار منتقد از کنسولگری این کشور در استانبول خارج شده است:
«ما میبایست هرچه سریعتر نتیجه تحقیقات را معلوم کنیم. کارمندان کنسولگری عربستان نمیتوانند بیسند و مدرک بگویند که او از کنسولگری خارج شده و از خودشان رفع مسئولیت کنند.»
دو منبع مطلع از تحقیقات پلیس ترکیه شنبه گذشته به واشنگتنپست گفته بود که مقامات ترکیه در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که یک تیم ۱۵ نفره سعودی «بهطور خاص برای انجام قتل» از عربستان سر رسیده بودند و خاشقجی را داخل سفارت به قتل رساندند. یاسین آکتای، یکی از مشاوران رئیس جمهور ترکیه هم این موضوع را تأیید کرده است.
اردوغان که اعلام کرده شخصاً این پرونده را پیگیری میکند گفته است هیچ سندی مبنی بر قتل روزنامهنگار منتقد پادشاهی سعودی در دست نیست.
پادشاهی سعودی دوشنبه ۵ اکتبر خاطرنشان کرده که کمال همکاری را در تحقیقات لازم با دوات ترکیه انجام خواهد داد. به گزارش شبکه تلویزیونی «ان تی وی» ترکیه، دولت ترکیه از عربستان سعودی تقاضا کرده که اجازه دهد کنسولگری این کشور در محله بشیکتاش استانبول تفتیش شود. وزارت خارجه ترکیه تاکنون دو بار سفیر عربستان سعودی در این کشور را برای پاسخگویی احضار کرده است.
مفقود شدن جمال خاشقجى ممکن است تنشها بین ترکیه و عربستان سعودی را افزایش دهد. عربستان سعودی از افزایش قدرت نظامی ترکیه و حضور این کشور در شمال سوریه و از پایگاه نظامی ترکیه در قطر و همچنین حمایت اردوغان از اسلامگرایان در استان ادلب سوریه خشنود نیست. از سوی دیگر ترکیه هم از حمایت عربستان سعودی از کودتای سال ۲۰۱۳ علیه محمد مرسی، رئیس جمهور سابق مصر ناراضی است و به همین سبب روزنامهنگاران و نویسندگان طرفدار اخوانالمسلمین را در خاک ترکیه پذیرا شده است.
خاشقجى به طور منظم در انتقاد از سیاستهای محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی مقالاتی در روزنامه «واشنگتنپست» منتشر میکرد. واشنگتن پست مینویسد دولت ترکیه که با بحران اقتصادی مواجه است، از درگیری با عربستان سعودی پرهیز دارد.
رئیس جمهور آمریکا، معاون او، وزیر خارجه این کشور نیز از ناپدید شدن خاشفجی اظهار نگرانی کردهاند. دونالد ترامپ گفته است: «نگران هستم. دوست ندارم این چیزها را بشنوم. امیدوارم مسائل حل شوند.»
مایک پنس معاون او هم با انتشار پیامی در توئیتر این ماجرا را «مایه نگرانی» دانسته. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا از پادشاهی عربستان سعودی خواسته است که تحقیقات لازم را درباره ناپدید شدن روزنامهنگار سعودی انجام دهد و نتیجه تحقیقات را با «شفافیت» اعلام کند.
محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی جمعه گذشته وعده داده بود که امکان دسترسی نیروهای امنیتی ترکیه به ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول را فراهم آورد.
کنسولگری عربستان در آنکارا هم یک روز بعد به خبرنگاران رویترز اجازه داد که از این ساختمان بازدید کنند. پس از ناپدید شدن جمال خاشفجی، شماری از منتقدان ریاض در استانبول و آنکارا در برابر کنسولگری و سفارت سعودی دست به اعتراض زدند.
پانویس:
این گزارش با اطلاعات تازه به روز شد و تیتر آن هم تغییر کرد
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.