نگرانی تهران از تأخیر در اجرای طرح اروپا برای دور زدن تحریمها
دور دوم تحریمها نزدیک است و با این حال از «ساز و کار ویژه» اتحادیه اروپا هنوز خبری نیست. یک مقام وزارت خارجه آلمان به تهران رفت.
دور دوم تحریمها نزدیک است و با این حال از «ساز و کار ویژه» اتحادیه اروپا هنوز خبری نیست. مدیر سیاسی وزارت خارجه آلمان در دیدار و گفتوگو با عباس عراقچی در تهران اطمینان داد که کشورهای اروپایی از اهمیت «ساز و کار ویژه» برای دور زدن تحریمهای آمریکا به خوبی آگاهاند. آنتیه لیندرتسه وعده داد که به زودی طرح معامله پایاپای نفت در برابر خدمات به اجرا درمیآید.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، آنتیه لیندرتسه، مدیر سیاسی وزارت خارجه آلمان با عباس عراقچی معاون سیاسی ظریف درباره ساز و کار ویژهای که اتحادیه اروپا برای انجام مبادلات مالی بعد از اعمال دور دوم تحریمهای اقتصادی علیه ایران در نظر گرفته دیدار و گفت وگو کرد.
اواخر سپتامبر سال جاری در نشستی که با حضور وزیران خارجه ایران و قدرتهای عضو «گروه چهار به علاوه یک» (آنگلستان، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) برگزار شد، شرکتکنندگان با انتشار بیانیهای از ایجاد یک «ساز و کار ویژه» برای تسهیل پرداختهای مربوط به صادرات و واردات ایران استقبال کردند. هدف این است که شرکتهای اروپایی بتوانند بدون استفاده از کانالهای عادی تراکنشهای مالی بینالمللی، با جمهوری اسلامی به داد و ستد بپردازند تا در معرض مجازاتهای اقتصادی آمریکا قرار نگیرند. «ساز و کار ویژه» بر پایه مبادله تهاتری (پایاپای) نفت در برابر کالا و خدمات و جایگزینی یورو با دلار در این معاملات قرار دارد.
خبرگزاری ایرنا گزارش میدهد که آنتیه لیندرتسه و عباس عراقچی آخرین وضعیت اجرای برجام به ویژه تلاشهای انجام شده برای ایجاد «ساز و کار ویژه» برای مقابله با آثار تحریمهای آمریکا پس از خروج آن کشور از برجام را مورد بحث و بررسی قرار دادند و بر ضرورت اجرایی شدن هرچه سریعتر این راهکارها به ویژه کانال ویژه مالی تأکید کردند.
مدیر سیاسی وزارت خارجه آلمان یادآوری کرد که کشورهای اروپایی از اهمیت و فوریت موضوع آگاهاند و در هفتههای اخیر به صورت بسیار فشرده مشغول کار بر روی جنبههای مختلف «ساز و کار ویژه» بودهاند و تلاش میکنند در روزهای آینده در مشورت با طرف ایرانی «ساز و کار» را نهایی کرده و با توجه به اولویتها، بخشهایی از آن را به اجرا بگذارند.
گوردون سوندلند، سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا چهارشنبه ۲۵ مهر در گفت وگو با یورونیوز خاطرنشان کرده که «ساز و کار ویژه» اتحادیه اروپا در عمل کار نخواهد کرد. سوندلند گفته است:
«ساز و کار ویژهای که قرار است برای دور زدن تحریمها به اجرا گذاشته شود به یک دلیل ساده کار نخواهد کرد و آن هم این است که اکثر شرکتها از این مکانیسم استفاده نخواهند کرد. آنها با یک انتخاب رو به رو هستند. آنها میتوانند یا با آمریکا تجارت کنند یا از طریق این ساز و کار با ایران. اما آنها نمیتوانند همزمان با دو کشور تجارت داشته باشند.»
اتحادیه اروپا در نطر دارد با استفاده از این ساز و کار ویژه زمینه فعالیت شرکتهای کوچک و متوسط اروپایی در ایران را در چارچوب مبادلات پایاپای نفت در برابر خدمات فراهم بیاورد. شرکتهای بزرگ طرف معامله با ایران، این کشور را مدتیست که ترک کردهاند.
برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران هم در این میان به بروکسل سفر کرده است. هوک اعلام کرده که در گفتوگو با سران اتحادیه اروپا از آنها خواهد خواست که «تجاوزهای منطقهای ایران» را ندیده نگیرند. هوک در گفتوگو با یورونیوز گفته است:
«اتحادیه اروپا از زمان امضای برجام هیچ تحریم تازهای علیه ایران وضع نکرده است و در طول همین سالها ایران تجاوزهای خود را در تمامی زمینهها گسترش داده. بنابراین اگر اروپا میخواهد این توافق را حفظ کند مشکلی نیست اما نمیتواند به قیمت ثبات منطقه این کار را بکند.»
دور بعدی تحریمهای آمریکا از ۱۳ آبان با تحریم صادرات نفت ایران آغاز میشود. وزارت خزانهداری آمریکا ۲۴ مهر ۲۰ بانک، نهاد مالی و شرکت ایرلنی را تحریم کرد. شرکت فولاد مبارکه اصفهان و بنیاد تعاون بسیج در این فهرست قرار دارند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.