تغییرات اقلیمی و خشکسالی: آفت جنگلها و رویشگاههای ایران را فرا گرفته است
آفت «تشی»، «بلایت شمشاد»، جوانهخوار بلوط و گیاهان انگلی و نیمه انگلی مانند لورانتوس، ارسواش و دارشواش چارسوی ایران را در نوردیدهاند.
آفات چارسوی ایران را در نوردیده است: «شپشک سفید تاغ»، «تشی»، «بلایت شمشاد»، «جوانهخوار بلوط» و گیاهان انگلی و نیمه انگلی. بهمن افراسیابی، مدیرکل حفاظت و حمایت از منابع طبیعی سازمان جنگلها میگوید تغییرات اقلیمی، آفات و بیماریهایی در رویشگاههای مختلف ایران به وجود آورده است.
به گفته بهمن افراسیابی، «در رویشگاه زاگرس با بیماری خشکیدگی بلوط مواجه هستیم که علت اصلی آن خشکسالی و تغییرات اقلیمی است. علاوه بر خشکیدگی بلوط، آفت سوسک چوبخوار، قارچ زغالی و آفت جوانهخوار بلوط در رویشگاه زاگرس مشکلاتی را برای درختان ایجاد کردهاند.»
افراسیابی به خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) گفته «جوانهخوار بلوط استانهای آذربایجان غربی، کردستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، استان فارس و لرستان را فراگرفته است.»
خشکسالی و کاهش رطوبت و تغییرات اقلیمی از دلایل اصلی رشد آفات در منابع طبیعی و جنگلهای ایران در سالهای اخیر عنوان شده است. افراسیابی نیز در این باره گفته: «تغییرات اقلیمی، خشکسالی و کاهش رطوبت عوامل اصلی بروز آفات و بیماریها هستند. مجموعه سیاستهای ما برای مبارزه با آفات و بیماریها به گونهای تعریف شده است که اثرات خشکسالی و تغییرات اقلیمی را کاهش دهیم.»
ایران برای مقابله با این آفات و بیماریهای درختان، نزدیک به پنج میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته و تا کنون حدود ۷۵ درصد آن به استانها تخصیص داده است.
مدیرکل منابع طبیعی سازمان جنگلها همچنین از رشد آفت «تشی» درختان بنه در «رویشگاه ایرانی تورانی» خبر داد و گفت درختان در این رویشگاه خشک شدهاند.
آفت «تشی» که یک آفت جانوری است بر اثر خشکسالیها و گرسنگی به جان درختان افتاده، پوست آنها را میخورد و ریشه آنها را از بین میبرد. به گفته مدیرکل حفاظت و حمایت از منابع طبیعی سازمان جنگلها، گیاهان انگلی و نیمه انگلی مانند لورانتوس، ارسواش و دارشواش نیز در رویشگاه «ایرانی تورانی» رشد کرده است. این رویشگاه بخش اعظم فلات مرکزی ایران را در بر میگیرد.
در مناطق کویری نیز «شپشک سفید تاغ» به درختچههای مقاوم بیابانی ضربه زده است.
به گفته این مقام محیط زیست ایران، ناحیه هیرکانی در شمال کشور نیز از آفات و قارچها در امان نمانده و قارچ «بلایت شمشاد» از حدود سال ۹۰، به درختان شمشاد خسارت وارد کرده.
آنجایی که بیشترین فعالیت آفات در اوایل سال و به ویژه فروردین است، سازمان جنگلها نیز در حال حاضر تمرکز خود را بر مقابله با آفت «بلایت شمشاد» گذاشته که در تمام طول سال زنده است و برای پنج سال نیز می تواند در خاک زنده بماند.
نظرها
صدیق
یک منبع آگاه در این رابطه به آژانس کُردپا اعلام کرد: سپاه پاسداران به شیوه غیرقانونی اقدام به برداشت خاک پیت چپرآباد اشنویه کرده و آنرا به فروش میرساند. این منبع آگاه مساحت خاک پیت چپرآباد اشنویه را ١٦ هکتار برآورد کرد که توسط سپاه پاسداران برداشت و صادر میشود. شهروندان اشنویهای این اقدام سپاه پاسداران را "غارت منابع طبیعی" این منطقه میدانند و نسبت به برداشت آن معترض هستند. طی چند سال اخیر، سازمان صنعت ،معدن و تجارت استان ارومیه چندین بار خاک پیت چپرآباد اشنویه را به مزایده عمومی گذاشته است.