هشدار به محمد یزدی: «نظام» بر پایه توهین استوار نمیماند
آیتاللهها که تاکنون از سلطه اسلام سیاسی نفع میبردهاند مدام نگرانتر میشوند. پرده دومی از نمایش جدال بر سر استقلال روحانیت از «نظام» روی صحنه آمده است.
آیتاللهها که تاکنون از سلطه اسلام سیاسی نفع میبردهاند و همچنان میبرند، مدام نگرانتر میشوند. پرده دومی از نمایش جدال بر سر استقلال روحانیت از «نظام» (نام مستعار رهبر جمهوری اسلامی) روی صحنه آمده است: نامه پرعتاب آیتالله محمد یزدی به آیتالله موسی شبیری زنجانی و واکنشها به آن. عبدالله نوری، حسن خمینی، مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم و گروهی از «اساتید حوزه علمیه قم» در نامههای سرگشاده و بیانیههایی صلاحیت و قوه تشخیص محمد یزدی را به چالش کشیدهاند و به او هشدار دادهاند که در شرایط بحرانی کنونی که «مردم از نظام نفرت دارند» به اختلافات دامن نزند. «اساتید حوزه علمیه قم» هشدار دادهاند که «نظام بر پایه توهین استوار نمیماند.»
پس از انتشار تصاویری از دیدار محمد خاتمی و شماری از چهرههای اصلاحطلب با آیتالله موسی شبیری زنجانی در تهران، محمد یزدی - رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو فقهای شورای نگهبان - ۵ آبان ۱۳۹۷ به شبیری زنجانی نامه سرگشادهای نوشت و از او خواست شأن مرجعیت شیعه را رعایت کند:
«یادآور میشوم مقام و احترام شما در سایه احترام به نظام اسلامی حاکم، رهبری و شأن مرجعیت است، پس لازم است احترام و شئون مرجعیت را رعایت فرموده و ترتیبی اتخاذ فرمائید این گونه مسائل دیگر تکرار نگردد.»
گروهی از معممان نامه یزدی به شبیری زنجانی را به عنوان یک هشدار درک کردهاند بیانگر این معنا که «تکرار نشود وگرنه مرجعیت شما به خطر میافتد.»
عبدالله نوری، وزیر کشور دولت اصلاحات که در دیدار محمد خاتمی با شبیری زنجانی نیز حضور داشت، دوشنبه ۷ آبان در نامه سرگشادهای که در رسانههای داخلی منتشر شده، از محمد یزدی پرسیده است:
« شما با چه حقی به معظمله با ادبیاتی زننده و توهین آمیز مینویسید لازم است احترام و شئون مرجعیت را رعایت فرموده و ترتیبی اتخاذ فرمائید اینگونه مسائل دیگر تکرار نگردد؟ راستی شما هیچگاه به ذهنتان آمده است که از چه شأن و جایگاهی درون و برون حوزههای علمیه برخوردارید که حتی با بزرگان حوزه ایمان و عقیده مردم اینگونه سخن میگویید؟»
نوری در این نامه با اشاره به سوابق محمد نوری در جمهوری اسلامی، صلاحیت قضاوت و قوه تشخیص او را زیر سئوال برده است. مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم نیز در نامه سرگشاده دیگری که دوشنبه منتشر شده، بر همین معنا تأکید کرده و با اشاره به «نفرت مردم از نظام» پرسش مشابهی را با یزدی در میان گذاشته:
«در شرایطی که کشور و نظام دستخوش بحرانهای جدی است، آیا یک دیدار ساده از این اهمیت برخوردار است که موضوع یک نامه سرگشاده قرار گیرد و با زبانی تهدیدآمیز به مرجعی که همگان بر حسن نیت و صفای درونی و معنوی او معترفاند، هشدار داده شود؟ آیا نگارش چنین نامهای در این شرایط که جامعه بیش از هر زمان نیازمند همبستگی و الفت است، در راستای مصلحت نظام و کشور بود؟ فاین تذهبون؟ آیا وقت آن نیست که در هنگام پیری با تأمل در گذشته خود و اعتراف صادقانه به اشتباهات خود در پیشگاه مردم، رضایت آنان را به دست آورده و از نفرت آنان بکاهیم؟»
جمعی از اساتید حوزه علمیه قم هم در نامه سرگشاده سومی که آن هم روز دوشنبه منتشر شده، به یزدی یادآوری کردهاند که «نظام» بر پایه توهین استوار نمیماند:
«تخطئه یک مرجع تقلید و مدرس کمنظیر به بهانه واهی، تهدید و تعیین تکلیف برای وی از موضعی قیممآبانه، با انگیزه دفاع از نظام و رهبری، نتیجهای جز وهن حوزه و نظام ندارد. واضح است که هیچ نظامی بر پایه توهین به مفاخر جامعه و تهدید آنان، استوار نمیماند.»
این گروه از «اساتید» نامه یزدی به شبیری زنجانی را با «فاجعه زیرزمین فیضیه» (تجمع گروهی از طلاب در پنجشنبه ۲۵ مرداد با شعار «ای آنکه مذاکره شعارت/استخر فرح در انتظارت» که به تهدید به قتل حسن روحانی تعبیر شد) مقایسه کردهاند.
حسن خمینی هم در نامه سرگشاده چهارمی به محمد یزدی به او یادآوری کرده حفظ نظام جمهوری اسلامی به «ذوب شدن روحانیت شیعه در حکومت وابسته نیست، بلکه تنها با استقلال حوزه و مرجعیت از دولتها» میسر است.
دخالتهای رهبر جمهوری اسلامی و دفتر او در حوزه علمیه و انتخاب و عزل و نصبهای مدیران حوزه به دست او سبب شده که برخی از روحانیون استقلال چند صد ساله حوزه علمیه شیعه از حکومتها را در خطر ببینند. آیتالله علی خامنهای اما گفته است که «وابستگی» با «حمایت و همکاری» تفاوت دارد: «میتوان در عین استقلال، به همکاری متقابل نیز پرداخت.»
از واکنشها به نامه محمد یزدی به شبیری زنجانی و همچنین از واکنشها به تجمع پنجشنبه ۲۵ مرداد طلبههای قم با شعار «ای آنکه مذاکره شعارت/استخر فرح در انتظارت» که به تهدید به قتل حسن روحانی تعبیر شده بود پیداست که «همکاری متقابل» حوزه و نظام آسیب دیده است.
یکی از شاگردان آیتالله شبیری زنجانی دوشنبه ۷ آبان به شفقنا گفته است، این مرجع تقلید فعلاً نظری درباره نامه محمد یزدی ندارد و ترجیح میدهد سکوت کند.«طلاب و شاگردان ایشان، پاسخ میدهند.»
بیشتر بخوانید:
نظرها
majid
در شرایط کنونی مردم ایران از آمریکا ی ترامپ نفرت دارند. به دلیل نقض برجام و اعمال تحریمهای ظالمانه علیه مردم ایران علارغم تایید پایبندی ایران به تمام تعهدات برجامی توسط آژانس انرژی اتمی سازمان ملل. مردم نسبت به نظام و حاکمیت اعتراض و انتقاد دارند. بله یه عده نفرت دارن اونها هم اگر پای شبکه هایی که با پول عربستان و اسرائیل و آمریکا اداره می شود نشینن حالشون خوب میشه. مثلا یارو شبکه زده ، پولش میدن علیه اسلام حرف بزنه بعضی استاتید ساده دل هم در جهت پاسخ برمیان شاید مجری هدایت شود. ولی این اساتید نمی دانند سخت(غیر ممکن) است فهماندن چیزی به کسی که بابت نفهمیدنش پول می گیرد. مثل مخالفان جمهوری اسلامی در خارج کشور که بر خلاف حرفشون اصلا دوست ندارن حکومت ایران دموکراتیک شود چرا؟ چون از نون خوردن می افتن.
شیر علی
آقا/خانم "مجید" در کمال احترام به نظر می رسد شما مدت مدیدی در ایران تشریف نداشته اید و مقدار متنابهی غریبه از تحولات روزمره در جامعهء ما. "دشمن ما همینجا است, الکی میگن آمریکا است" یکی از محبوبترین شعارهای مردم ایران در این روزهاست, که در چهار گوشهء کشور: از زنان کشاورز در اصفهان, تا دانشگاه تهران تا اعتراض ملت در نماز جمعهء اهواز,... شنیده می شود و روایتی صریح و دقیق است از رابطه دوست و دشمن در ایران. و این اصلا نه به معنی لزوما علاقه یا توهمی داشتن نسبت به آمریکا یا رییس جمهورشه, بلکه صرفا بیانی گویاست از مهمترین وظیفه مردم ایران. حساب دشمن را رسیدن. "توپ,تفنگ, فشفشه: آخوند باید گم بشه" یکی دیگر از شعارهای خیابانی اخیر است, که برخی اوقات عوض شده است به: "توپ,تانک,فشفشه: آخوند باید کشته شه!" که چنین گفتمان خشونت آمیزی مسلما مورد قبول ما نیست اما باید دید که چه شرایط و چه درجه ای از شقاوت و خشونت است که ملت را چنین ناآرام می کند و خون به چشمانشان می آورد. ما مردم ایران ۴۰ سال تمام است که به جمهوری جهنمی اسلامی انتقاد و اعتراض داشته ایم, شما یک روز طی این چهل سال اخیر را ذکر کنید که انتقاد و اعتراضی در کار نبوده. از روز اول تاسیس این جهنم اسلامی همیشه مردمانی بوده اند که به دنبال ایجاد بهشتی انسانی در ایران بوده اند و منتقد و معترض از حکومت جانی فاسد مذهبی.
شیر علی
اما از ده ماه پیش بدین سو شعار ملت تبدیل شده به: "...دیگه تمومه ماجرا". انباشت کثافت کاری ها و تخریب کل کشور (از محیط زیست تا اقتصاد) به دست حکومت مذهبی ملت را به جایی کشانده که علنا خواهان نابودی کاست روحانی می شوند و یا حداقل گم و گور شدنش. من از مفصل این نکته مجملی گفتم, تو خود حدیث مفصل بخوان ازین مجمل. حتی خود کارگزاران بالا رتبهء رژیم نیز به تمامی این واقعیت اذعان دارند. در ارزیابی حجاریان ج.ا. طی دو, سه سال آینده برانداخته و سرنگون خواهد شد. گوش کنید به امام جمعهء رشت که می گوید: "با این مردم جوری برخورد نکنیم که سیلی پنهان ملائکه الله متوجه صورت ما بشود که دیگر جایی برویم که آب خنک هم نتوانیم بخوریم، مواظب باشیم..." طبق آخرین تحلیل ها و ارزیابی ها بزرگترین گروهی که با دمکراتیک شدن ایران به طور کامل از نون خوردن خواهد افتاد, فوج خواهران و برادران سایبر بسیج,*** با احترامات فائقه
Faryad
کاخ نشین «بنیاد باران!» یا خودش را به خنگی زده و خلق را مانند خود میپندارد یا نمیداند که بین او و اربابش خامنهای با مردم ایران به اندازه یک دریا خون و نفرت موج میزند. سهم او و اربابش، ثروتهای میلیاردی، کاخهای افسانهیی، و زندگی لاکچری آقازادهها در ینگه دنیا، مافیای غارت و چپاول، گرین کارتهای اهدایی و به نابودی کشاندن ملت و میهنی متمدن و سرشار از ثروتهای ملی است. در نقطه مقابل، سهم مردم ایران، محتاج نان شب بودن، محرومیت از آب قابل شرب، نداشتن هوای تنفس، گرانی افسار گسیخته، بیکاری، اعتیاد، فرزند فروشی، کلیه و قرنیه و مغز استخوان فروشی، گورخوابی و هزاران مصیبت دیگر است. محمد خاتمی آمده است به مردم به جان آمده و قیامآفرین ایران بگوید اینطور نیست که نظام در حال فروپاشی است. به چشمان خودتان شک کنید. به خودتان دروغ بگویید. خبری از سرنگونی نظام نیست. همه چیز در امنیت و آرامش است. نکند یک دفعه به سرتان بزند و به خیابانها بریزید. حفظ این نظام از اوجب واجبات است. اگر هم در خیابانها هستید به خانههایتان بروید و بگذارید آرامش ولیفقیه حفظ شود:
مجید guah
آخوند خوب بد ندارهگآخوند خوب آخوند زیر گل ه مواظب باشید.