رئیس جمهوری عراق: میانجی ایران و آمریکا نیستیم
برهم صالح از ایالات متحده آمریکا خواست در اعمال تحریمهای اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران، شرایط ویژه سیاسی و اجتماعی عراق را در نظر بگیرد.
برهم صالح، رئیس جمهوری عراق از ایالات متحده آمریکا خواست در اعمال تحریمهای اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران، شرایط ویژه سیاسی و اجتماعی عراق را در نظر بگیرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، برهم صالح شامگاه یکشنبه ۲۰ آبان/۱۱ نوامبر در سفرش به کویت و بعد از دیدار با صباح الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت در جمع خبرنگاران گفت:
«عراق نباید از تحریمهای آمریکا علیه ایران متحمل ضرر شود. نمیخواهیم که تحریمهای آمریکا علیه ایران به عراق آسیب برسانند. ما همواره درحال گفتوگو با آمریکا هستیم و دولت ایالات متحده میبایست شرایط ویژه سیاسی و اجتماعی عراق را در تحریمها علیه ایران لحاظ کند. ما درحال میانجیگری میان ایران و آمریکا نیستیم و نمیخواهیم وارد هیچ محوری بشویم و منافع ملی ما در این است که عراق در اولویت باشد.»
سفارت آمریکا در بغداد جمعه گذشته با ویدیویی در صفحه فیسبوک خود اعلام کرد که آمریکا به عراق به مدت ۴۵ روز برای ادامه خرید گاز طبیعی و برق از ایران معافیت موقت داده است. این معافیت به عراق فرصت میدهد به سوی استقلال انرژی گام بردارد و شرط آن هم این است که عراق در ازای واردات برق و گاز به ایران دلار پرداخت نکند.
مقامات بانک مرکزی عراق در اوت سال جاری اعلام کرده بودند اقتصاد این کشور در ارتباط تنگاتنگ با ایران است و به همین سبب بغداد از واشنگتن درخواست خواهد کرد از برخی از تحریمها علیه ایران، از جمله گاز و برق معافیت بگیرد.
ایران بر اساس دو قرارداد جداگانه از نیمه دوم سال گذشته میلادی روزانه در مجموع ۵۰ میلیون مترمکعب گاز به بغداد و بصره صادر میکند. گاز ایران تنها منبع دو نیروگاه گازی عراق برای تولید برق است. شنبه گذشته در بغداد وزیران نفت عراق و عربستان سعودی با هم دیدار کردند. عربستان به عراق پیشنهاد احداث نیروگاههای تجدیدپذیر و صادرات برق داده است.
پیش از این دو مقام دولتی عراق که بهدلیل محرمانه بودن موضوع، مایل نبودند نامشان فاش شود به بلومبرگ گفته بودند عراق همچنان گاز طبیعی و برق از ایران وارد میکند و یک حساب بانکی برای پرداخت پول واردات ایران به دینار ایجاد کرده است.
دور دوم اعتراضات در جنوب عراق سپتامبر / شهریور سال جاری آغاز شد. معترضان به شوری و کمبود آب آشامیدنی، کمبود امکانات کافی برای گذران زندگی در مناطق نفتخیز، از جمله کمبود برق و بیکاری و تنگناهای معیشتی و همچنین به فساد در دستگاههای دولتی معترض بودند. این اعتراضات در دولت حیدر العبادی به خشونت کشیده شد ولی با پادرمیانی مقتدی صدر بعد از چند روز فروکش کرد. اما مذاکرات ائتلاف بین جناحهای مختلف برای تشکیل دولت ائتلافی را تحت تأثیر قرار داد.
ایاد علاوی ، رئیس ائتلاف الوطنیه عراق شامگاه گذشته در یک گفتوگوی تلویزیونی اعلام کرد که نامهای به دبیرکل سازمان ملل ارسال کرده و از او خواسته که روابط خاص ایران و عراق در رابطه با تحریمهای آمریکا علیه ایران در نظر گرفته شود.
ایرج مسجدی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق، در گفتوگو با شبکه روداو روابط ایران و عراق را «قوی و گسترده» خواند و از دولت عراق خواست در اجرای تحریمهای آمریکا علیه ایران، منافع مشترک دو کشور را در نظر داشته باشد:
«ما از دولت عراق و دیگر دولتها در جهان از جمله اروپاییها انتظار داریم که منافعشان و منافع مشترکشان با ایران اسلامی را فدای راه سیاستها و خواستههای آمریکا نکنند چون روابطی که با آمریکا دارند یک بحث است که بستگی به نظر و روابط خودشان دارد، و این امر [تحریم و رابطه با ایران] بحث دیگر است. عراق هم یکی از این کشورهاست. اما این روابط نباید سبب تضعیف روابط ایران و عراق شود.»
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.