رهبران کشورها برای شرکت در اجلاس جی ۲۰ وارد آرژانتین میشوند
قدرتهای اقتصادی جهان با مسائل بینالمللی و داخلی کشورهای خود مواجه هستند. احتمال میرود که آنها در اجلاس افزون بر گفتوگو درباره تجارت جهانی درباره بحران اوکراین و قتل خاشقجی نیز صحبت کنند.
رهبران کشورهای جهان روز پنجشنبه برای شرکت در نشست قدرتهای اقتصادی آرام آرام به بوئنوس آیرس وارد میشوند. انتظار میرود که مسائل مربوط به جنگ تجاری میان آمریکا و چین، درگیری در اوکراین و قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار معترض سعودی در مرکز موضوعات قرار داشته باشند.
رؤسای دولتهای ایتالیا، کانادا، کره جنوبی، سنگاپور و ترکیه از جمله کسانی بودند که روز پنجشنبه ۲۹ نوامبر / ۸ آذر به رئیسجمهوری فرانسه و ولیعهد عربستان سعودی که روز گذشته وارد آرژانتین شده بودند، پیوستند.
آسوشیتدپرس بهنقل از توماس برنس، از مرکز نوآوریهای حکومتداری بینالمللی، مؤسسهای تحقیقاتی در کانادا که بر مدیریت جهانی تمرکز دارد، نوشته است که این نشست میتواند برای کشورهای گروه ۲۰ تعیینکننده باشد: «اجلاس رهبران جی ۲۰ این خطر را پیش رو دارد که غرق در مسائلی شود که در دستور کار خود ندارد، از جمله جنگ تجاری آمریکا و چین، درگیری روسیه و اوکراین و حضور ولیعهد عربستان سعودی. آزمون واقعی این خواهد بود که آیا اعضای دیگر گروه ۲۰ قاطعانه عمل خواهند کرد یا اینکه شاهد فروپاشی جی ۲۰ بهعنوان نهادی برای همکاری اقتصادی بینالمللی خواهیم بود.»
سازمان دیدهبان حقوق بشر محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی را متهم به جنایت جنگی در یمن و شرکت در قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار معترض سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول کرده است.
دیدهبان حقوق بشر شکایت خود را تقدیم دستگاه قضائی آرژانتین کرده و قضات آرژانتینی دستور بررسی درخواست این سازمان مدافع حقوق بشر در مورد محاکمه محمد بن سلمان را صادر کرده است.
در مسکو، کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه و دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا روز شنبه یکم دسامبر / ۱۰ آذر در حاشیه اجلاس جی ۲۰ از جمله درباره کنترل تسلیحات هستهای گفتوگو خواهند کرد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی دولت روسیه به خبرنگاران گفته است که رهبران دو کشور ابتدا با یکدیگر گفتوگو را آغاز خواهند کرد و سپس مذاکرات گستردهتر با مقامات دو طرف ادامه خواهد یافت. پسکوف گفت روسیه و ایالات متحده باید در مورد ثبات استراتژیک، کنترل تسلیحات و اختلافات منطقهای صحبت کنند.
او گفت: «ما مجبور نیستیم در مورد همه مسائل موافق باشیم. این امر امکان پذیر نخواهد بود، اما باید با هم صحبت کنیم. این نه تنها به نفع دو کشور بلکه به سود تمام جهان است.»
ترامپ پیش از این تهدید کرده بود که دیدارش با پوتین در حاشیه برگزاری اجلاس جی ۲۰ را به دلیل درگیری گارد ساحلی روسیه با کشتیهای اوکراینی در تنگه کرچ لغو میکند.
مسئله درگیری روسیه و اوکراین در شبهجزیره کریمه از مسائلی است که اجلاس جی ۲۰ را تحت شعاع قرار خواهد داد و رهبران کشورها در اینباره نیز گفتوگو خواهند کرد.
یکشنبه ۴ آذر/ ۲۵ نوامبر دو شناور نیروی دریایی اوکراین همراه با یک ناوچه در حال عبور از دریای سیاه برای وارد شدن به دریای آزوف از طریق تنگه کرچ در نزدیکی کریمه بودند که گارد ساحلی روسیه به طرف آنها تیراندازی کرد و مانع از عبور آنها شد. در این درگیری، چند فروند جنگنده شکاری ارتش روسیه نیز بر فراز شناورهای اوکراینی به پرواز درآمدند. دستکم شش ملوان اوکراینی مجروح شده و ۲۳ تن در بازداشت روسیه هستند.
در سوی دیگر، تصادفی نیست که امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه زودتر از موقع وارد بوئنوس آیرس شد. او خود را به عنوان رهبر جدیدی در جهان آزاد معرفی میکند و خواهان نجات ایده همکاری بینالمللی است که جی ۲۰ خود را معرف آن میداند.
فرانسه از آن بیم دارد که ترامپ مانع از هر گونه پیشرفتی در اجلاس جی ۲۰ شود. بنابراین مکرون در این نشست خود را بهعنوان ضد ترامپ، مدافع پیمان اقلیمی پاریس و نظام تجارت جهانی پس از جنگ نشان میدهد.
مکرون در ابتدا سعی داشت با وجود اختلافات عمیق دوست ترامپ باشد، اما این دو به طور فزایندهای از هم دور شدند، بهویژه بر سر مسائلی همچون تعرفههای شراب، ناسیونالیسمی که ترامپ مبلغ آن است و طرح مکرون برای ایجاد ارتش اروپایی.
رئیسجمهوری فرانسه با ۴۰ سال سن یکی از جوانترین رهبرانی است که در اجلاس شرکت دارد و خود را نماینده نسل جدیدی از دولتمردان جهان میبیند. او بهعنوان رهبر کشوری که در دو جنگ جهانی ویران شده، خواهان جلوگیری از وقوع مجدد جنگ است و هشدار داده است که جنگهای فعلی در عرصه تجاری همچون آنچه در سالهای ۱۹۳۰ گذشت خطرناک هستند.
مكرون همچنین با امید به عقد قرارداد ۳۶۰ میلیون یورویی برای فروش کشتی جنگی به نیروی دریایی آرژانتین زودتر به بوئنوس آیرس آمده است. برخی از مدیران فرانسوی نیز در این سفر با او همراه هستند. شرکتهای فرانسوی برای انجام معاملات دیگری مانند مدیریت متروی بوئنوس آیرس پیشنهادهایی مطرح خواهند کرد.
مکرون حضور در صحنه جهانی اجلاس جی ۲۰ را تسکینی در برابر اعتراضات گسترده در کشورش علیه افزایش قیمت سوخت میداند، اعتراضاتی که به چالش بزرگی برای دولت فرانسه تبدیل شده است. با این حال حزب او تا سال ۲۰۲۲ اکثریت را در پارلمان دارد.
رهبران کشورهای اروپاییِ دیگر با مشکلات داخلی خود مواجه هستند. ترزا می نخستوزیر بریتانیا برای بقای سیاسی خود تلاش میکند تا کشورش را از اتحادیه اروپا خارج کند. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان آماده میشود که از صحنه سیاسی خارج شود، و جوزپه کونته، نخستوزیر ایتالیا، یک ائتلاف پوپولیستی را تشکیل داده که با اتحادیه اروپا مخالف است و ازاختلافات داخلی رنج میبرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.