پولشویی قاچاقچیان مواد مخدر: سالانه ۸۰ هزار میلیارد تومان
یک کارشناس مجمع تشخیص مصلحت نظام قاچاقچیان مواد مخدر را راس هرم پولشویی در ایران دانست و از ورود آنها به بازار سکه و ارز خبر داد.
در حالیکه محمدجواد ظریف به دلیل تائید پولشویی در ایران در آستانه استیضاح قرار دارد، یک کارشناس عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی حجم پولشویی مواد مخدر در ایران را ۸۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرد.
سعید صفاتیان، رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران یکشنبه ۱۱ آذر اقتصاد مواد مخدر را ستون اصلی پولشویی در ایران برشمرد و گفت که سالانه حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان پولشویی مواد مخدر در ایران رخ میدهد.
این اظهارات در شرایطی بیان میشود که محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به دلیل تائید وجود پولشویی در ایران در آستانه استیضاح قرار دارد.
او روز گذشته (۱۱ آذر) برای گفتوگو با نمایندگان به کمیسیون امنیت ملی مجلس رفت. ابوالفضل حسنبیگی گفته است که پس از این جلسه ۱۴ تن از استیضاحکنندگان امضاء خود را پس گرفتند.
به گفته حسنبیگی، ظریف در این جلسه مدعی شد که پاسخش به سوال خبرنگاران در باره پولشویی به درستی منعکس نشده است. با این حال وزیر خارجه ایران در جلسه با نمایندگان مجلس بار دیگر وجود پولشویی در ایران را تائید کرده و گفته که «افرادی با کارت و دسته چک دیگران کار قاچاق مواد مخدر انجام می دهند».
اما علی نجفی خوشرودی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی روایت دیگری از این جلسه ارائه کرد. به گفته او نمایندگان از پاسخ ظریف درباره وجود پولشویی قانع نشدند و نتیجه استیضاح تا دو هفته آینده مشخص خواهد شد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی آبان امسال پولشویی در ایران را «یک واقعیت» دانسته بود که عدهای از آن منفعت میبرند.
شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و رئیس قوه قضائیه ایران سخنان ظریف را خلاف منافع ملی دانستند.
ورود پولشویان به بازار سکه و ارز
در حالی که حامیان دولت در تلاشند تا استیضاح وزیر خارجه را از دستور کار مجلس خارج کنند، صفاتیان، کارشناس مجمع تشخیص مصلحت نظام هم وجود پولشویی شبکهای در ایران را تائید کرده است.
او قاچاقچیان عمده مواد مخدر را «راس هرم پولشویی» در ایران عنوان کرد و گفت: مواد مخدر سالانه ۲۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه به اقتصاد ایران تحمیل میکند و حدود ۴۰ درصد این رقم (معادل ۸۰ هزار میلیارد تومان) از سوی مصرفکنندگان به قاچاقچیان پرداخت میشود.
صفاتیان در باره فرایند پولشویی قاچاقچیان مواد مخدر هم گفت که آنها پولهای خود را به نام اشخاص مختلف در بانک قرار میدهند یا به صورت نقدی و چمدانی در مبادلات به کار میگیرند. این افراد در حجم بالا وسایل میخرند یا به ملک تبدیل میکنند.
او بازار سکه و ارز را یکی دیگر از ابزارهای قاچاقچیان مواد مخدر برای پولشویی دانست و گفت: «این افراد میتوانند در بازار ارز، سکه و سرمایهگذاری ورود پیدا کنند. حتی حاضرند در جایی اجناس را گرانتر بخرند و ارزانتر بفروشند تا به پول برسند».
- بیشتر بخوانید:
بازگشایی یک زخم کهنه
پولشویی و پولهای کثیف در ایران مسئله تازهای نیست، سالها پیش مهدی کروبی نهادهای نظامی را به پولشویی متهم کرد و چهار سال پیش (اسفند ۱۳۹۳) عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور جمهوری اسلامی از ورود پولهای کثیف به ستاد تبلیغاتی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی پرده برداشت.
- بیشتر بخوانید:
رحمانی فضلی چندی بعد به دنبال فشار نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اظهارات خود را پس گرفت اما اسفند یکسال قبل همزمان با اوج گرفتن بحران ارزی روزنامه «گسترش صنعت» وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت از «خرید و فروش ارز با پول ناشی از قاچاق مواد مخدر» پرده برداشت و فاش کرد: «نقدینگی حاصل از درآمدهای نامشروع ازجمله قاچاق مواد مخدر با پوشش مراکزی که گردش مالی سریع روزانه دارند، به شبکه بانکی نفوذ میکند. یکی از این مراکز فروشگاههای بزرگ است. نقدینگی کلان بهتدریج به شکل واریزیهای خرد وارد شبکه بانکی شده و تطهیر میشود».
این گزارش سپردهگذاری در موسسههای مالی، خرید سهام و اوراق قرضه و طلا را از دیگر شیوههای آسان برای پولشویی در ایران برشمرد و در ادامه نوشت: «بازار ارز در ایران بهدلیل نبود شبکه نظارتی در بازار پول به بهترین مرکز پولشویی تبدیل شده است. پول کثیف با ایجاد بحران در این بازار افکار بخشهایی از جامعه را به این سمت هدایت میکند تا در پوشش آن بتواند عملیات گسترده خود را انجام دهد».
در همین زمینه:
نظرها
نظری وجود ندارد.