حوثیها و دولت یمن بر سر آتشبس در الحدیده توافق کردند
دبیرکل سازمان ملل پس از توافق در مذاکرات صلح یمن در سوئد، اعلام کرد که مذاکرات مقدماتی برای ایجاد دولت انتقالی در یمن به دور بعدی گفتوگوها در ماه آینده موکول شد.
در مذاکرات صلح یمن که در ریمبو سوئد جریان دارد سرانجام نمایندگان دولت یمن و شیعیان حوثی در مورد آتشبس در بندر الحدیده و ایجاد شرایط مناسب برای ارسال کمکهای بشردوستانه به توافق رسیدند. دبیرکل سازمان ملل میگوید مذاکرات مقدماتی در مورد ایجاد یک دولت انتقالی به دور بعدی گفتگوها موکول شد که قرار است در ماه آینده میلادی برگزار شود.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد پنجشنبه ۱۳ دسامبر / ۲۲ آذر از توافق شیعیان حوثی و دولت یمن در مورد برقراری آتشبس در بندر الحدیده در مذاکرات صلحی که از یک هفته پیش در سوئد جریان دارد، خبر داد.
گوترش گفت بر اساس این توافق در الحدیده نیروهای امنیتی محلی مستقر و گذرگاههای انسانی برای ارسال کمکها ایجاد خواهند شد.
از آنجا که بیشتر کمکهای انسانی از الحدیده وارد یمن میشوند، این بندر نقش استراتژیکی در بهبود شرایط یمن ایفا میکند.
دبیرکل سازمان ملل با بیان اینکه این آتشبس شامل دیگر نقاط یمن نمیشود، خطاب به نمایندگان دو طرف افزود: «شما به توافقی در بندر الحدیده دست یافتید که بر اساس آن نیروهای بیطرف در بنادر و شهر مستقر خواهند شد و آتشبس در سرتاسر استان برقرار میشود.»
چهارمین دور مذاکرات صلح یمن به میزبانی سوئد پنجشنبه ۶ دسامبر / ۱۵ آذر در حوالی استکهلم و با نظارت سازمان ملل و شخص مارتین گریفیتس، فرستاده ویژه این سازمان در امور یمن آغاز شد. دبیرکل سازمان ملل شامگاه چهارشنبه ۱۲ دسامبر/ ۲۱ آذر وارد استکهلم شد تا در آخرین روز اجلاس صلح یمن شرکت کند.
در این مدت پیشنویس چهار توافقنامه آماده شد: تبادل اسرا، بازگشایی فرودگاه صنعاء، از سرگیری صادرات نفت برای تقویت ریال یمن و واگذاری بندر الحدیده.
موارد توافقشده در مورد بندر الحدیده از این قرارند: آتش بس در این شهر و بندر آن و الصلیف و رأس عیسی، بنادر اطراف آن، گسترش حضور سازمان ملل در الحدیده و بنادر فوق، تعهد طرفهای درگیری به عدم ارسال نیرو و تجهیزات نظامی به الحدیده، تسهیل رفت و آمد غیرنظامیان و عبور کالاهای مورد نیاز، گشودن گذرگاههایی برای ارسال کمکهای بشردوستانه، سپردن کلیه درآمدهای بنادر فوق به بانک مرکزی یمن، پایان دادن به حضور نظامی در شهر الحدیده، خنثیسازی مینهای کارگذاریشده در شهر و بندر الحدیده، خروج شبهنظامیان حوثی و نیروهای دولتی از بنادر الحدیده، الصلیف و رأس عیسی در مدت ۲۱ روز با نظارت بینالمللی.
دو طرف بر سر بازگشایی فرودگاه صنعا به توافق نرسیدند. هیئت نمایندگی دولت یمن از جمله این شرط را گذاشته بود که هواپیماهایی که به صنعا میروند و یا از آنجا پرواز میکنند در عدن و سیئون که فرودگاههایشان در دست نیروهای دولتی است، مورد بازرسی قرار گیرند.حوثیها با رد این شرایط اعلام کردند که بازگشایی فرودگاه صنعا باید مطابق با استانداردهای بینالمللی انجام شود.
با این حال نمایندگان حوثی و دولت یمن بر سر تبادل زندانیان خود پیش از این توافق کرده بودند و روز گذشته، چهارشنبه ۱۲ دسامبر / ۲۱ آذر اسامی حدود ۱۵ هزار زندانی را برای مبادله ارائه دادند.
دبیرکل سازمان ملل توافق طرفهای یمنی را «پیشرفت حقیقی در مذاکرات سوئد» نامید و گفت این توافق به بهبود شرایط زندگی میلیونها یمنی کمک خواهد کرد.
در جنگ یمن ایران از شیعیان حوثی و عربستان سعودی از دولت یمن حمایت میکنند.
عربستان سعودی و متحدانش از ماه مارس ۲۰۱۵ به دخالت نظامی در یمن روی آوردند و در حال حاضر میخواهند به این جنگِ پُرهزینه پایان دهند.
از سوی دیگر، متحدان غربی که سلاح و اطلاعات در اختیار ائتلاف عربی قرار میدهند، مایلند به سرعت راه حلی برای مقابله با این بحران پیدا کنند، بحرانی که دهها هزار نفر کشته و بیش از هشت میلیون یمنی گرسنه بر جای گذاشته است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.