روحانی: «حوادث دی ۹۶ باعث التهاب ارزی شد»
رئیس دولت ایران برای اولین بار فاش کرد که در مقطعی از سال ذخیره اسکناس ارزی به صفر رسیده و رسانهها و برخی اقتصاددانان را به تکرار حرف دشمن متهم کرد.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، هنگام ارائه لایحه بودجه ۱۳۹۸ به مجلس شورای اسلامی، اعتراضات دی ۱۳۹۶، رسانهها و آمریکا را عامل آنچه که اخلال در روند رشد اقتصادی خواند، عنوان کرد و گفت: لایحه بودجه پس از اصلاحات مورد نظر رهبر جمهوری اسلامی به مجلس تحویل داده میشود.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران صبح سهشنبه ۴ دی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، همانند دیگر سخنرانیهایش دستاورد دولت در کنترل نرخ تورم، بازار ارز، رشد اقتصادی و اشتغالزایی را «مثبت» خواند و مدعی شد: «همه شاخصها مثبت بود» و «دولت با انتخاب مسیر درست به سمت اهداف حرکت میکرد».
روحانی تحریمهای آمریکا علیه ایران را «توطئه و نقشه شوم» عنوان کرد که باعث ایجاد «التهاب در بازار ارز، بازار کالا و سایر بازارها» شد.
او در آستانه سالروز آغاز اعتراضات دی ۱۳۹۶، این اعتراضات را زمینهساز خروج آمریکا از توافق هستهای و بازگشت تحریمها دانست و گفت: «حوادث اوایل دی باعث شد آمریکاییها با برداشت غلط و تصور ناروا اواخر دی ماه موضعگیری جدیدی را علیه جمهوری اسلامی ایران و توافق هستهای اعلام کنند.»
رئیس دولت جمهوری اسلامی در ادامه «ناامیدی ملت ایران نسبت به آینده نظام و کشور و دوم القاء ناکارآمدی نظام» را دو مسئله اصلی مدنظر آمریکا در سال ۱۳۹۷ برشمرد.
او اقتصاددانان منتقد دولت که نسبت به بروز «ابرتورم» و یا «ونزوئلایی شدن ایران» هشدار داده بودند را نیز به «تلاش برای ناامیدی مردم و ناکارآمد نشان دادن دولت» متهم کرد که به گفته او «در زمان سختی حرف دشمن را تکرار میکنند».
روحانی در ادامه سخنانش، باردیگر «تحریمها» را دلیل التهاب ارزی امسال عنوان و برای اولین بار فاش کرد: در اوایل سال ۱۳۹۷ «ذخیره اسکناس ارزی تقریباً صفر بود».
او با بیان اینکه تحریمها باعث ایجاد مشکل در مبادلات ارزی و بانکی شد، گفت: «هیچکس نمیتواند بگوید تحریم بر اقتصاد کشور و بر زندگی مردم تأثیر منفی نمیگذارد. تحریم مشکلاتی را برای زندگی مردم بهوجود آورده و میآورد و باید تلاش کنیم که این مشکلات را کاهش دهیم.»
روحانی در ادامه گفت: «اما هیچ کس هم نمیتواند بگوید آمریکا به اهدافش دست خواهد یافت، آمریکا حتماً شکست میخورد و به اهدافش نمیرسد.»
تأکید بر تقویت بخش خصوصی
رئیس جمهوری ایران در ادامه ساختار اقتصادی را «ناسالم» خواند و مدعی شد: «اگر بخش خصوصی فعال بود و مسئولیت امور عمدتاً بر دوش بخش خصوصی بود، امروز تأثیر تحریم بر کشور ما به مراتب کمتر بود و اگر بار بودجه بر دوش نفت نبود حتماً اثر تحریم کمتر بود.»
او در ادامه مجموع درآمدهای نفتی پیشبینی شده در لایحه بودجه سال آینده را ۱۴۲ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: «اگر ساختارها سالم بود، میتوانم ادعا کنم که امسال و پارسال میتوانستیم بودجه بدون نفت داشته باشیم.»
روحانی ساختار بانکها و نظام مالیاتی در ایران را هم غیرسالم خواند و با بیان اینکه «تا بانک سالم نشود، اقتصاد سالم نمیشود»، از اصلاح نظام بانکی در سال آینده خبر داد.
او همچنین خطاب به رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت باید به همه مردم اعلام کند «چه کسانی از مالیات معافاند و کدام بنگاهها مالیات نمیدهند تا مردم با شفافیت و صراحت بدانند».
روحانی با بیان اینکه «در بودجه حرکتهای مخفی بسیاری داریم که باید آشکار شده و بودجه شفاف باشد»، گفت: «هیچ راهی برای نجات از فساد و رانت جز شفافیت نداریم».
او ایجاد دولت الکترونیک برای مبارزه با رانت و فساد را «بزرگترین کاری که دولت دوازدهم باید انجام دهد»، عنوان کرد.
دانشگاه متعلق به وزارتخانهها تعطیل میشود
روحانی در ادامه یکی دیگر از برنامههای دولت را انحلال دانشگاه و پژوهشگاههای وابسته به وزارتخانهها اعلام کرد و گفت: «یک آموزش عالی است؛ باید تمام بخشها یا منحل و یا در داخل وزارت علوم ادغام شوند».
او خرید خدمات در آموزش و پرورش را هم یکی دیگر از برنامههای دولت برشمرد. به گفته روحانی دولت در بودجه سال آینده این پیشنهاد را ارائه کرده، اما « این کار یک ساله امکانپذیر نیست و ممکن است ۵ الی ۱۰ سال طول بکشد».
او خرید خدمت از بخش خصوصی را «ارزانتر از خدمات دولتی» دانست و مدعی شد که دولت برای هر دانشآموز ۴ میلیون تومان هزینه میکند، در حالی که بخش خصوصی با یک میلیون تومان این خدمات را ارائه میکند.
تشکیل کارگروه سه نفره برای حل مشکل آب
رئیس جمهوری ایران که حضورش در مجلس با اعتراض نمایندگان استان خوزستان همراه شده بود، در بخشی از سخنانش گفت که یک کارگروه سه نفره «متشکل از وزیر نیرو، وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان محیط زیست، موظفند مشکل آب را حل کنند».
او به نمایندگان مجلس قول داد که به زودی جلسه شورای آب تشکیل شود.
روحانی در ادامه توزیع بستههای حمایتی، تأمین ارز با نرخ ۴۲۰۰ تومان و افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارکنان دولت را از دیگر موارد پیشبینی شده در لایحه بودجه سال آینده برشمرد.
لایحه بودجه پس از بررسی در کمیسیونهای تخصصی به صحن علنی مجلس شورای اسلامی خواهد آمد. روحانی اظهار امیدواری کرد که بررسی بودجه تا بهمن امسال به پایان برسد.
نظرها
نظری وجود ندارد.