ستاد احیا: «دریاچه ارومیه دیگر نمیخشکد»
گرچه دریاچه ارومیه خطر خشک شدن را از سر گذرانده اما وسعت دریاچه از میزان مشخصی فراتر نخواهد رفت. مابقی سطح دریاچه با کشت درختچه و مالچپاشی پوشیده خواهد شد.
مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در استان آذربایجان غربی گفته است دریاچه ارومیه خطر خشک شدن را از سر گذرانده. فرهاد سرخوش گفته است هدف فعلی ستاد احیای دریاچه ارومیه افزایش وسعت آب تا میزان پیشبینی شده چهار هزار و ۲۰۰ تا چهار هزار و ۴۰۰ کیلومتر مربع در تراز اکولوژیکی است. مابقی سطح دریاچه که منشأ ریزگردها در منطقه است، طبق برنامه با پوشش گیاهی و خاکپوشی (مالچپاشی) تثبیت خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا)، فرهاد سرخوش گفته که دریاچه ارومیه از خطر خشک شدن رهایی یافته است.
سرخوش گفته است وسعت دریاچه در تراز اکولوژیکی پیشبینیشده، از چهار هزار و ۲۰۰ تا چهار هزار و ۴۰۰ کیلومتر مربع فراتر نخواهد رفت، زیرا «اطراف دریاچه ارومیه طی سالهای گذشته و در اثر سیلاب دچار شیب منفی شده که برای افزایش وسعت پیشبینی شده دریاچه ... باید تراز آب نیز افزایش یابد تا بتواند شیب منفی نیز زیر پوشش آب برود و افزایش وسعت را شاهد باشیم.»
سرخوش همچنین گفته است: «مابقی وسعت دریاچه که امکان زیرآب رفتن ندارد»، با درختچهها و مالچپاشی پوشیده خواهد شد تا از انتشار ریزگردها ممانعت شود.»
با این حال، وسعت فعلی دریچه ارومیه هنوز با وسعت پیشبینی شده فاصله زیادی دارد. به گفته مدیر دفتر ستاد احیای دریاچه ارومیه، «وسعت فعلی دریاچه ارومیه ۲۱۲۷.۷۷ کیلومترمربع است». این میزان در حال افزایش است. در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۶۸ کیلومتر مربع سطح دریاچه افزایش یافته است.
مدیر دفتر ستاد احیای دریاچه ارومیه همچنین از افزایش عمق دریاچه ارومیه خبر داده و گفته: «بر اساس تحقیقات انجام شده و نمونه برداریها از دریاچه ارومیه نشان میدهدبرخی نقاط حاشیه دریاچه ارومیه ۶ تا ۲۸ سانتی متر عمیق تر شده است.»
سرخوش پیشتر گفته بود که تراز دریاچه ارومیه در ۱۸ آذر ۹۷ در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته ۱۳ سانتیمتر افزایش سطح داشته. او ۶ دی در یک سخنرانی اعلام که تنها در ۱۰ روز اواخر آذر و اوایل دی سطح آب هشت سانتیمتر بالاتر آمده است، و تراز دریاچه ارومیه به «یکهزار و ۲۷۰ متر و ۵۴ سانتی متر رسید که در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته ۲۶ سانتی متر افزایش سطح دارد.» او حالا از افزایش ۳۱ سانتیمتری تراز دریاچه ارومیه (به میزان یکهزار و ۲۷۰ متر و ۶۱ سانتیمتر) در مقایسه با سال گذشته خبر میدهد.
سرخوش توضیح داده که هر چه دریاچه عمیقتر شود امکان خشک شدن آن کمتر است. برای احیای دریاچه، آب شیرین به آن تزریق شده و «با ورود آب شیرین به پیکره این تخته سنگهای نمکی حل شده و دریاچه عمیقتر شده است.»
با افزایش وسعت و عمق دریاچه حجم آب داخل آن نیز افزایش یافته است. حجم آب فعلی موجود در دریاچه ارومیه یک میلیارد و ۷۱۰ میلیون مترمکعب است، در حالی که حجم آب در سال گذشته ۱میلیارد با ۱۰۰میلیون متر مکعب بود.
ستاد احیای دریاچه ارومیه به دستور حسن روحانی، رئیسجمهوری در ۱۳۹۲ تشکیل شد. روحانی نخستین نشست کابینه دولت یازدهم را نیز به این موضوع اختصاص داد. اما روند احیای دریاچه ارومیه همواره امیدوارکننده نبوده و در سالهای اخیر، بارها خبرهایی از افزایش و پس کاهش مجدد تراز و مساحت دریاچه منتشر شده است.
همچنین این ستاد در اجرای تمام طرحها تا کنون موفق نبوده است؛ از جمله طرحهای انتقال آب به دریاچه ارومیه که سرخوش جمعه وعده داده تا سال آینده عملی میشوند.
فرهاد سرخوش هفته پیش در گفتوگو با خبرنگار ایسنا گفته بود: «دو سال از برنامه رسیدن به تراز اکولوژیکی دریاچه ارومیه عقب هستیم.»
او گفته بود از سال ۹۳ تا ۹۶ اعتبارات احیای دریاچه به صورت ۱۰۰ درصد پرداخت نشده که باعث شد برخی پروژهها به مدار بهرهبرداری نرسند.
نظرها
نظری وجود ندارد.