ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

گزارش مدیر کل وقت مطبوعات ارشاد از شکنجه و قتل زهرا کاظمی

دادستان کل شکنجه اسماعیل بخشی را تکذیب کرده. همزمان، محمد حسین خوشوقت زاویه تازه‌ای از پرونده زهرا کاظمی را به عنوان نمونه‌ای از شکنجه در سیستم قضایی فاسد آشکار کرده.

محمد حسین خوشوقت فرزند ارشد آیت‌الله عزیزالله خوشوقت که در سال ۱۳۸۲ معاونت مطبوعات خارجی وزارت ارشاد اسلامی را به عهده داشت، زوایای تازه‌ای از نحوه شکنجه و درگذشت زهرا کاظمی، خبرنگار ایرانی‌تبار کانادایی را افشا کرد. او در گفت وگو با پروژه تاریخ شفاهی ایران اعلام کرد که بر اساس گزارش هیأت ویژه رییس جمهوری وقت (سید محمد خاتمی) کاظمی بر اساس سیلی یک مأمور سرش به جدول برخورد می‌کند و دچار ترک می‌شود، به اغما می‌رود و سرانجام می‌میرد. خوشوقت نقش سعید مرتضوی در این پرونده را به عنوان نشانه‌ای از سیستم معیوب قضایی در جمهوری اسلامی ارزیابی کرده است.

سعید مرتضوی، مسئول شکنجه و قتل زهرا کاظمی
سعید مرتضوی، متهم اصلی پرونده شکنجه و قتل زهرا کاظمی

ضربِ دست بازجو

دوشنبه ۲۴ دی دادستان کل ایران با استناد به نتیجه بررسی‌های هیأت قوه قضائیه در پرونده شکنجه اسماعیل بخشی ادعا کرد که شکنجه کارگر نیشکر هفت‌تپه از اساس دروغ است. محمد جعفر منتظری، بخشی را به شایعه‌پراکنی برای رسیدن به «اهداف سیاسی» متهم و اعلام کرد که برخی «دستگاه‌ها و شخصیت‌ها» نیز از اسماعیل بخشی شکایت کرده‌اند. یک روز بعد، «پروژه تاریخ شفاهی ایران» در خبرگزاری ایرنا با محمد حسین خوشوقت که در زمان بازجویی و قتل زهرا کاظمی معاونت مطبوعات خارجی وزارت ارشاد اسلامی را به عهده داشت، درباره نحوه شکنجه و قتل زهرا کاظمی گفت‌وگویی انجام داده است. خوشوقت در این گفت‌وگو شکنجه زهرا کاظمی را به شکل درگیری متهم با مأموران جلوه می‌دهد:

«ایشان [زهرا کاظمی] از همان ابتدا با مأموران در چند مورد درگیر شده بود.بعد ازآن که در اختیار نیروی انتظامی برای بازجویی قرار می‌گیرد آنجا ناراحتی و ناآرامی‌هایی از خود نشان می‌دهد. آنها مستأصل می‌شوند و به این جمع‌بندی می‌رسند که بازجویی را ادامه ندهند. تصمیم می‌گیرند ایشان را به زندان اوین عودت دهند.»

به گفته محمد حسین خوشوقت زهرا کاظمی خواهان ملاقات با سفیر کانادا در تهران شده بود اما مأموران به او چشم‌بند زدند و او را به زندان اوین بردند:

«طبق گزارش‌هایی که به هیأت ویژه رییس جمهور ارائه شد، ایشان [زهرا کاظمی] تصور می‌کند آنجا [اوین] سفارت کاناداست اما شخصی که در شب اول، به خاطر نا‌آرامی‌هایش، با ایشان برخورد فیزیکی داشت، با خانم کاظمی برخورد می‌کند و سیلی به ایشان می‌زند تا دوباره آرام‌اش کند.»

در این بخش از گزارش خوشوقت مشخص نیست که سعید مرتضوی به زهرا کاظمی سیلی زده یا بازجوی دیگری. خوشوقت ادامه ماجرا را که به قتل زهرا کاظمی انجامید به این شکل روایت کرده است:

«خانم کاظمی از صدای آن مرد می‌فهمد که آنجا نه سفارت کانادا، که زندان اوین است. داد و فریاد و بی‌تابی می‌کند که آنجا سیلی به ایشان زده می‌شود و تعادلش از دست می‌رود و به زمین می‌افتد و سرش به جدول جویی که کنارش ایستاده بوده برخورد می‌کند. بدین سبب، شکاف کوچکی در جمجمه ایشان ایجاد می‌شود. مقداری بی‌حال می‌شود اما به ظاهر بهبود می‌یابد.»

بر اساس گفته‌های خوشوقت چند روز طول می‌کشد تا نشانه‌های ضربه مغزی آشکار شود و زهرا کاظمی از هوش برود:

«گزارش‌هایی که در کمیته رییس جمهور داده می‌شد بیان می‌کرد که ابتدا، هم در بهداری و هم در بیمارستان بقیه الله تصور بر این بوده است که ایشان ناراحتی گوارشی دارد. اما وقتی ایشان به کما می‌رود متوجه می‌شوند مشکل مغزی بوده است. ایشان در بیمارستان حالت تهوع و بی‌حالی داشته است.»

سیستم معیوب قضایی

پیش از این کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در گزارشی اعلام کرده بود سندی مبنی بر «فعالیت جاسوسانه» زهرا کاظمی در دسترس نیست و این خبرنگار با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی به ایران سفر و فعالیت کرده است. سعید مرتضوی اما آن زمان مدعی شد که کاظمی به اتهام جاسوسی دستگیر و زندانی شده و به علت سکته مغزی درگذشته است.

محمد حسین خوشوقت که در زمان شکنجه و قتل زهرا کاظمی حاضر به همکاری با سعید مرتضوی نشده بود درباره اتهام جاسوسی زهرا کاظمی به ایرنا گفته است:

«آقای مرتضوی گفت: "این خانم اعتراف کرده که جاسوس آمریکا و انگلیس است و علاوه بر جاسوسی، در پوشش کار خبری، آمده‌ تا ببیند آیا اصلاح‌طلبان، آن یک میلیون دلاری که سی آی ای به آن‌ها پرداخته، درست خرج کرده‌اند یا نه؟" با این مطلبی که مرتضوی گفت بعید هم نیست می‌خواسته به اصطلاح، فیلی هوا کند.»

خوشوقت در ادامه این گفت‌وگو به این جمع‌بند رسیده که دستگاه قضایی بیمار است و نشانه بیماری آن هم اشخاصی مانند سعید مرتضوی‌ست:

«وقتی دادستان پایتخت جمهوری اسلامی ایران، چنین فردی با تمام خصوصیاتی که از او سراغ داریم، باشد، این نشان دهنده یک بیماری جدی در سیستم است، سیستمی که ایشان را تا این حد بالا می‌کشد از مشکل و نقصی جدی برخوردار است که باید مرتفع شود.»

سعید مرتضوی دو روز پس از «مرگ رسمی» زهرا کاظمی محمد حسین خوشوقت، مدیرکل وقت مطبوعات و رسانه‌های خارجی ارشاد را احضار کرد با این قصد که در مصاحبه‌ای ساختگی علت قتل زهرا کاظمی را سکته مغزی جلوه دهد. خوشوقت در گفت‌وگو با ایرنا می‌گوید به اعتبار خویشاوندی‌اش با مصطفی خامنه‌ای و ارتباط با «بیت» رهبر جمهوری اسلامی موفق شد از همکاری با سعید مرتضوی در لاپوشانی شکنجه و قتل زهرا کاظمی خودداری کند.

رئیس بازداشتگاه امنیتی اوین در پاسخ به استعلام وزارت اطلاعات درباره مرگ زهرا کاظمی گفته بود که او «از بدو ورود» از بستن چشم‌بند و پوشیدن لباس زندان خودداری کرده و اعتصاب غذا کرده است. در گزارش خوشوقت به این موارد اشاره نشده.

زهرا کاظمی، دوم تیرماه ۱۳۸۲ هنگام گرفتن عکس از تجمع خانواده‌های تعدادی از زندانیان سیاسی در مقابل زندان اوین بازداشت شد و ۱۸ روز بعد در ۲۰ تیرماه همان سال در بیمارستان بقیه‌الله اعظم تهران جان باخت.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • بردیا

    امثال مرتضوی باید بدانند که حکومتهای استبدادی هر زمان که لازم باشد آنها را همانند گوسفند، قربانی مطامع خود می‌کنند. لذا بهتر است تا دست از ظلم و کشتن هموطنان خود بکشند، که روز جزا زیاد دور نخواهد بود. این آقای مرتضوی فقط کلاغهای آسمان مانده بود که برضدش افشاء گری کنند، که کردند. تاریخ درخصوص این جنایتکاران قضاوت سختگیرانه‌ای خواهد کرد.

  • farid

    حکومت اسلامی عنوان کتاب خمینی بود که همان حکومت مشروعه شیخ نوری ضد جریان مشروطه خواهی در140 سال پیش و کودتای ضد مصدق کاشانی و چماقداران فداییان اسلام بود. بعدا برای فریب مردم در رفراندم ٬ کلمه حکومت را حذف و جمهوری را جایگزین کردند….. که همه طبق قانون اساسی شان همان حکومت ولایت مطلق فقیه میباشد که در پاریس مورد تایید کارتر و شرکا قرار گرفته بود تا جزیره ثبات خاور میانه و شمال افریقا را به میدان حنگ و ترور تبدیل نمایند…… انموقع که خبرنگار بی بی سی در اخرین مصاحبه شاه ، از سخن شاه بر ادامه افزایش قیمت نفت و اینکه نفت ایران تمام شدنی است و از سرمایه ملی باید برای پیشرفت کشور استفاده شود٬ عصبانی شده باید میفهمیدیم که بزودی خبری خواهد شد.!*** 40 سال گذشته و مردم ایران و منطقه در این مدت تاوان سخت و دردناکی راپس داده اند…. حالا غرب و چین بخاطر وجود برکت حکومت اسلامی بشکه نفت را زیر 40دلار میخرند و میلیاردها دلار اسلحه به کشورهای منطقه میفروشند.