معاون سابق ولایتی: وقت مذاکره با آمریکاست
عباس ملکی میگوید ایران کارتهای برنده متعددی در منطقه دارد و آمریکاییها زیر فشار هستند. «نظام» باید از چنین فرصتی بهره ببرد.
عباس ملکی، معاون وزیر خارجه ایران در دوره وزارت علی اکبر ولایتی از مذاکره با آمریکا استقبال کرد و شرایط کنونی را «به دلایل منطقهای و فشارهایی که روی آمریکا» اعمال میشود و اینکه «ایران کارتهای برنده متعددی در منطقه دارد»، بهترین زمان برای مذاکره با آمریکا دانست.
روزنامه «شرق» گفتوگویی با معاون وزیر خارجه ایران در دوره وزارت علیاکبر ولایتی و عضو تیم مذاکرهکننده قطعنامه ۵۹۸ منتشر کرده. عباس ملکی به «شرق» گفته است: «اگر نظام جمهوری اسلامی مجوز مذاکره با آمریکا را بدهد یکی از مناسبترین اوقات همین الان است.»
آمریکا سال گذشته میلادی تحریمهایی را که در سال ۲۰۱۵ و در پی توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی به تعلیق درآمده بود، مجدداً علیه ایران اعمال کرد. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا سپس پیشبینی کرد که سران جمهوری اسلامی ممکن است سرانجام بر سر میز مذاکره با آمریکا برگردند. از آن زمان مذاکره با آمریکا یکی از موضوعات مورد بحث در محافل سیاسی و حکومتی ایران است.
عباس ملکی گفت: «اگر تشخیص داده شود میتوان با آمریکا مذاکره کرد شاید همین الان وقتش باشد. چون از یک طرف ایران کارتهای برنده متعددی در منطقه دارد و از طرف دیگر آمریکاییها زیر فشار زیادی هستند و خروج از سوریه نشاندهنده این است که دولت آمریکا به این نتیجه رسیده که نمیتواند بیشتر از این هزینه نیروی انسانی و لجستیک نیروهای خودش را در منطقه بپردازد.»
او افزود: «موضوع تفاوت دیدگاه آمریکا و ترکیه و تفاوت دیدگاه آمریکا با عربستان سعودی در برخی مسائل، فرصتهای خیلی جذابی برای دیگر بازیگران در این منطقه است.»
بهگفته عباس ملکی «ایران از این فرصت باید استفاده کند».
دونالد ترامپ ۶ ژانویه / ۱۶ دی نیز گفته بود اوضاع ایران «اصلاً خوب نیست» و «دارند نیروهایشان را از همه جا عقب میکشند و میخواهند مذاکره کنند.»
با این حال، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران فردای آن روز در پاسخ به سخنان رئیس جمهوری آمریکا گفت: «ترامپ صرفاً آرزوهای باطل و محال خود را بیان میکند که با واقعیتهای موجود هیچ تطابقی ندارد.»
معاون وزیر خارجه در دوره ولایتی یه «شرق» گفته است: «در مقیاس جهانی مشکلی وجود ندارد که ایران و آمریکا با هم درباره آینده منطقه مذاکره کنند. (...) اگر از لحاظ کلی این موضوع در سطح بالا مورد توجه قرار بگیرد و مجوز این مذاکرات داده شود، الان وقت مذاکره است. تاریخ روابط ایران با ایالات متحده نشان میدهد ایران اکثر توافقاتش را با جمهوریخواهان داشته و اکثر تحریمهای ایران از سمت دموکراتها انجام شده است.»
عباس ملکی معتقد است که «بازی شطرنج خاورمیانه و بازیگرانش بهصورتی شده است که میتوان گفت بقیه در حالت آچمز یا بنبست قرار گرفتهاند». او با بیان اینکه «چرا ایران نتواند از این فرصت استفاده کند و منافعش را ارتقا دهد؟ میافزاید: «دیپلماسی علم یا حرفه مذاکره با دوستان نیست، حرفه مذاکره با دشمنان نیز هست.»
در تابستان گذشته نزدیک به ۱۰۰ تن از فعالان سیاسی پیشنهاد دادند که ایران با آمریکا مستقیماً مذاکره کند. در این نامه، اسامی شماری از فعالان سیاسی اصلاحطلب، اعضای حزب کارگزاران و همچنین کنشگران خارج کشور دیده میشد. این نامه در ایران با واکنش منفی محافظهکاران، نظامیان و حتی نزدیکان دولت مواجه شد و شماری از محافظهکاران آنها را «خائن»، «جاهل»، «نادان» و «سازشکار» نامیدند.
با این حال برخی از مقامات جمهوری اسلامی چنین مذاکراتی را بهطور قطع رد نکردهاند، از جمله علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و علیاکبر ناطق نوری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام.
اما بیشتر مقامات ایرانی مذاکره با آمریکا را رد کردهاند و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نیز مقامات حکومتی را از مذاکره با آمریکا پرهیز داده است.
او ۷ شهریور سال جاری در دیدار با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران و اعضای هیئت دولت گفت: «آنها میخواهند مانور دهند که ما حتی جمهوری اسلامی ایران را به پای میز مذاکره آوردیم.»
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.