#من_هم_شکنجه_شدم
«پاسخ قاضی به اعتراضم علیه اعتراف اجباری فحش رکیک بود»
گفتوگو با مهدی موسوی
مهدی موسوی، شاعر نوپرداز بخشی از شکنجهها در زندان جمهوری اسلامی را «بیدلیل»، «بیمارگونه» و «نوعی تصفیهحساب» با دگراندیشان میخواند: «میخواهند تو را برای تمام عمر فلج کنند».
اسماعیل بخشی، کارگر مجتمع صنعتی نیشکر هفتتپه و سپیده قلیان، فعال مدنی با افشاگری درباره شکنجه در دوران بازداشت الهامبخش کارزار دادخواهی «#من_هم_شکنجه_شدم» بودند. آنها پس از پخش اعترافهای اجباریشان از تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی بار دیگر به زندان افتادهاند. مهدی موسوی، شاعر و زندانی سابق در گفتوگو با «زمانه» درباره کارزار لغو شکنجه روایت میکند که او را هم تحت شکنجه وادار به اعتراف کردند. موسوی به مقامهای مسئول از جمله محمد مقیسه، قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اعتراض میکند اما پاسخ مقیسه به این اعتراض «فحش رکیک» است.
اسماعیل بخشی چهارم دی در صفحه اینستاگراماش نوشت که «تا سر حد مرگ» شکنجه شده است و وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی را به مناظره تلویزیونی دعوت کرد.
مسئولان ارشد جمهوری اسلامی ابتدا خبر از «ضرورت رسیدگی به این ادعاها» دادند و سپس به تکذیب موضوع پرداختند. در نهایت اعترافهای اجباری بخشی و قلیان در یک برنامه امنیتی به نام «طراحی سوخته» شنبه ۲۹ دی از تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی منتشر شد و اما مأموران امنیتی آنها را یک بار دیگر بازداشت کردند.
مهدی موسوی، شاعر نوپرداز در گفتوگوی بالا با زمانه تعریف میکند که چگونه اعتراضهای او به شکنجه و فشار برای اعتراف بیپاسخ ماندهاند. وقتی موسوی اعتراض میکند که اعترافها زیر شکنجه گرفته شدهاند، به جز فحاشی مقیسه پاسخ دیگر از سوی بازپرسها این است: باید دوباره به انفرادی بازگردی و تمام مراحل بازجویی را با بازجوهای جدید بگذرانی. دستگاه قضائی هرگز مسئولیتی برای پاسخگویی به اعتراض او علیه اعتراف اجباری نمیپذیرد.
مهدی موسوی همراه با فاطمه اختصاری، از چهرههای شناختهشده «شعر پستمدرن» ایران ۱۷ آذر ماه ۱۳۹۲ بازداشت و تا روز ۲۳ دی همان سال در بند ۲-الف زندان اوین، تحت نظارت سپاه پاسداران نگهداری شدند. موسوی و اختصاری به اتهام توهین به مقدسات، نشر تصاویر غیر اخلاقی در اینترنت و روبوسی و دست دادن با نامحرم به ترتیب به ۹ سال زندان و ۹۹ ضربه شلاق و ۱۱ سال حبس و ۹۹ ضربه شلاق محکوم شدند.
موسوی درباره نحوه موثر واقعشدن کارزار فعلی لغو شکنجه میگوید «همه مردم» باید در چنین کارزاری درگیر شوند و «باید این خواست عمومی مردم ایران باشد که شکنجه در هر حالتی ممنوع شود.» به باور موسوی، باید شکنجه را بهکل و فارغ از جرم و گرایش سیاسی زندانی شکنجهشده محکوم کرد و سازمانهای بینالمللی حقوق بشری نیز باید از خارج ایران فشار هرچه بیشتری وارد کنند.
مهدی موسوی گفتوگو را با خواندن یکی از شعرهایش به پایان میرساند؛ شعری که اینگونه آغاز میشود: «به "عین" و "شین" تو چسبیدم از در ِ زندان / که نعش سیمرغی رهسپار "قاف" کنم / به بازجوی گرامی بگو که راحت باش / نشسته ام که در این شعر، اعتراف کنم / صدای بمب گذاری ذهن می آید / گرفته اند دهان مرا که لب نزنم ...».
کارزار #من_هم_شکنجه_شدم:
- گفتوگو با شیوا محبوبی: «باید جمهوری اسلامی را به پاسخگویی درباره شکنجه واداشت»
- گغتوگو با امیرحسین بهبودی:«برای گرفتن اعتراف تلویزیونی به تخت شلاق میبستند»
- گفتوگو با ایرج مصداقی: «در اوین به کابل شکنجه میگفتند قانون اساسی»
- گفتوگو با مهدی اصلانی: «باید تماشای خودویرانی انسان را از سکه انداخت»
- گفتوگو با عفت ماهباز: «شلاق میزدند که نماز بخوانیم»
- گفتوگو با علیرضا روشن: «نخستین دستاورد شکنجه برای حاکم، نومیدی زندانی از زندگی است»
- شکنجه: مقامات انکار میکنند، فعالان حقوق بشر شکنجهشدگان را به دادن شهادت فرامیخوانند
- گفتوگو با نقی محمودی، وکیل دادگستری ــ شکنجهها، غیر انسانی و غیر قابل باور
نظرها
sattar beheshti
سازمان عفو بینالملل روز یکشنبه 27 ژانویه 2019 با انتشار گزارشی گفته است که سال 2018 سالى«شرمآور» در تاریخ ایران است. این نهاد بین المللی در گزارش خود آورده است که حکومت ایران را متهم کرده که در اعتراضات سراسری علیه فقر، فساد و خودکامگی سال 2018 ، کمپین «بی شرمانهای» از سرکوب علیه هزاران معترض را به راه انداخت در گزارش این سازمان به دستگیری بیش از 7 هزار معترض از جمله دانشجویان، روزنامهنگاران و فعالان رسانهای و محیط زیست، کارگران و مدافعان حقوق بشر، وکلا و مدافعان حقوق زنان، فعالان حقوق اقلیتها قومی و مذهبی و اتحادیههای صنفی و کارگری در سال 2018 اشاره شده است عفو بینالملل در گزارش جدید خود تصریح کرده است: «در همین حال صدها شهروند ایرانی حکم شلاق دریافت کرده و به زندان محکوم شدند. طبق گزارش این سازمان دستکم 26 معترض در ناآرامیهای سال 2018 کشته شدند که مرگ مشکوک 9 تن از این معترضان پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی و در بازداشتگاهها اعلام شده بود.