اشرف غنی خواهان شرکت دولت افغانستان در مذاکرات صلح شد
رئیسجمهوری افغانستان خواهان برگزاری جرگه بزرگ مشورتی درباره صلح شد و گفت طالبان میتوانند در کابل دفتر سیاسی دایر کنند اما دولت او باید در هر گونه مذاکرات صلحی شرکت داشته باشد.
اشرف غنی بار دیگر بر ضرورت شرکت دولت خود در مذاکرات صلح افغانستان تأکید کرد. او ضمن آنکه خواهان برگزاری جرگه بزرگ مشورتی درباره صلح شد، اعلام کرد که طالبان میتوانند در کابل دفتر سیاسی دایر کنند.
اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، دوشنبه ۲۲ بهمن / ۱۱ فوریه در نشست «پروسه ملی مشورتی صلح» در کاخ ریاست جمهوری اعلام کرد که یک جرگه بزرگ مشورتی، همانند لوی جرگه اضطراری درباره صلح برگزار خواهد کرد.
اشرف غنی گفت در جرگه بزرگ مشورتی، مردم درباره چگونگی گفتوگوهای صلح و حکومت پس از صلح، گفتوگو خواهند کرد. او افزود به عمر داوودزی، رئیس دبیرخانه شورای عالی صلح دستور داده تا در اواخر اسفند تدابیر برگزاری این جرگه را آغاز کند.
رئیسجمهوری افغانستان افزود: «مشاوره و گفتوگو هیچ ضرری ندارد. باید در این جرگه ارزشهایی که قابل معامله نیستند و همچنین میزان انعطاف و بهای صلح تعیین شوند.»
لویه جرگه واژهای پشتو به معنای «جرگهی (گردهمایی) بزرگ» است و به نشست بزرگان قومی، علمای دینی و نمایندگان مردم گفته میشود که در موارد بحرانی در افغانستان تشکیل میشود.
لویه جرگه اضطراری، در سال ۱۳۸۱ برگزار شد. در این لویه جرگه، ۱۵۵۱ نفر شرکت کرده بودند که در نتیجۀ آن حامد کرزی بهعنوان رئیس دولت انتقالی افغانستان معرفی شد.
اشرف غنی طرح یک دولت موقت را که از سوی طالبان و برخی از چهرههای مخالف بیان شده است، رد کرد و گفت انتخابات همانطور که برنامهریزی شده است در سال آینده برگزار خواهد شد.
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با سه ماه تأخیر در ۲۹ تیرماه سال آینده (۲۰ ژوئیه) برگزار خواهد شد. پیش از این قرار بود این انتخابات در تاریخ ۳۱ فروردین ۱۳۹۸ / ۲۱ آوریل برگزار شود.
غنی گفت کار روی «دولت پس از صلح با طالبان» نیز آغاز شده و این موضوع در نشست سوم «روند کابل» که قرار است در هفته نخست فروردینماه آینده برگزار شود، بررسی خواهد شد.
در حالیکه آمریکا مذاکرات صلح با طالبان را بهپیش میبرد، بهنظر میرسد که دولت اشرف غنی در این عرصه منزوی شده است و به همین دلیل در ماههای اخیر مقامات دولتی بر شرکت دولت در مذاکرات صلح تأکید میکنند. این در حالی است که طالبان حاضر نیست با دولت افغانستان وارد گفتوگو شود.
اشرف غنی در سخنان خود بار دیگر از گروه طالبان خواست که گفتوگوهای مستقیم را با حکومت افغانستان آغاز کنند.
در روزهای سهشنبه و چهارشنبه هفته گذشته نیز نشستی در مسکو با حضور ۱۰ نماینده طالبان و گروهی از شخصیتهای سیاسی افغانستان از جمله حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان برگزار شد اما از دولت افغانستان نمایندهای شرکت نداشت. دولت افغانستان در بیانیهای نشست مسکو را بهرسمیت نشناخت و آن را فاقد قدرت اجرایی دانست و سپس به سازمان ملل در اینباره شکایت کرد.
حامد کرزی از تصمیم اشرف غنی مبنی بر تشکیل جرگه بزرگ مشورتی درباره صلح استقبال کرده و گفته است که برگزاری جرگه تنها راه حل جنگ در کشور است.
وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد که زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه این کشور در امور صلح افغانستان دور تازه سفرهای خود به چند کشور از جمله افغانستان را آغاز کرده است. در اطلاعیه وزارت امور خارجه آمریکا آمده است که زلمی خلیلزاد از ۱۰ تا ۲۸ ماه فوریه (۲۱ بهمن تا ۹ اسفند) از بلژیک، آلمان، ترکیه، قطر، افغانستان و پاکستان، دیدار خواهد کرد.
این سفر بخشی از تلاشهای آمریکا برای پیشبرد صلح در افغانستان عنوان شده است.
همچنین پت شاناهان که کفالت پنتاگون را به عهده گرفته است، دوشنبه ۲۲ بهمن / ۱۱ فوریه وارد کابل شد و در بدو ورود خود گفت واشنگتن قصد ندارد شمار نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان را کاهش دهد.
خروج سربازان آمریکایی از این کشور مهمترین شرط طالبان برای ادامه مذاکره در گفتوگوهای صلح دوحه بود.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.