پاسخ ایران به الجبیر: عربستان «پدرخوانده» تروریسم است
سفر مقامات سعودی به پاکستان زمینهای شد برای جدال لفظی جدید بین ایران و عربستان سعودی. ایران نگران است که عربستان سعودی روابط تهران و اسلامآباد را خدشهدار کند.
در پی سفر ولیعهد و وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی به پاکستان جدال لفظی تهران و ریاض از سر گرفته شد. عادل الجبیر هرگونه دخالت عربستان سعودی در حمله به اتوبوس سپاه را رد کرد و ایران را «بزرگترین حامی تروربیسم» خواند، ایران نیز در مقابل عربستان را «پدرخوانده واقعی تروریسم تکفیری در جهان و منطقه» نامید. ایران نگران است که با نزدیک شدن ریاض و اسلامآباد روابطش با پاکستان خدشهدار شود.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران صبح سهشنبه ۳۰ بهمن سخنان عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی در یک کنفرانس خبری در اسلامآباد را «بیمایه و آکنده از نفرت» خواند و گفت این سخنان «هرگز این واقعیت را تغییر نمیدهد که پدرخوانده واقعی تروریسم تکفیری در جهان و منطقه کسی جز دولت متبوع او نیست.»
قاسمی در پاسخ به الجبیر گفت:
«عربستان سعودی بهعنوان خاستگاه تفکری بنیادگرا که محل صدور تروریسم سازمانیافته در سطح بینالمللی است، اساساً فاقد هرگونه صلاحیت و اعتباری است که بخواهد دیگر کشورها را به حمایت از تروریسم متهم کند.»
عادل الجبیر بههمراه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی از روز یکشنبه برای یک دیدار دو روزه به پاکستان سفر کرد.
الجبیر روز گذشته، دوشنبه ۲۹ بهمن / ۱۸ فوریه، در یک نشست خبری مشترک با همتای پاکستانی خود در اسلام آباد، ایران را «بزرگترین حامی تروریسم» در جهان خواند و گفت: «ایران پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، رهبری القاعده از جمله پسر اسامه بنلادن را پناه داده است.»
او همچنین ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی مبنی بر اینکه عربستان سعودی در حمله تروریستی به اتوبوس سپاه پاسداران در سیستان و بلوچستان دخالت داشته، رد کرد و گفت این اتهام بهمنظور «منحرف کردن توجه مردم ایران» مطرح شده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران، وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی را به «فرافکنی و تلاش مذبوحانه برای منحرف کردن افکار عمومی جهان از نقش خود در تأسیس و ترویج گروههای بیرحم و آدمکش» و «نقض فاحش حقوق بشر» متهم کرد و گفت با این حال کشورهای غربی و آمریکا همچنان از حکومت سعودی پشتیبانی میکنند.
قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه پاسداران شامگاه ۲۴ بهمن از حمله انتحاری جیشالعدل به اتوبوس پرسنل شیفت سپاه پاسداران در جاده خاش به زاهدان خبر داد. در این حمله تروریستی دستکم ۲۷ نفر از پرسنل سپاه کشته و ۲۰ نفر هم مجروح شدند.
در پی این حمله برخی از مقامات ارشد جمهوری اسلامی از جمله علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی و محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، عربستان سعودی و امارات متحده عربی را عاملان اصلی آن دانستند.
بهرام قاسمی همچنین با ابراز نگرانی از نزدیکی پاکستان و عربستان سعودی گفت:
«قطعاً این هوشیاری و درایت بین دو کشور ایران و پاکستان وجود دارد که مقامات کینهتوز سعودی نتوانند با سوءاستفاده شیطانی از حوادث اخیر، روابط تهران و اسلامآباد را خدشهدار نمایند.»
سفر ولیعهد سعودی و هیأت بزرگ همراهش به پاکستان در تداوم رابطه نزدیک دو کشور ارزیابی شد. در جریان این سفر ریاض و اسلامآباد ۸ توافقنامه اقتصادی و تجاری امضا کردند. این توافقنامهها شامل سه یادداشت تفاهم جهت سرمایهگذاری در بخش نفت، انرژی تجدیدپذیر و مواد معدنی است. ارزش سرمایهگذاری عربستان سعودی در پاکستان بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار در بخشهای تجاری و اقتصادی خواهد بود.
عربستان سعودی در ماههای گذشته نیز با تزریق وامی ۶ میلیارد دلاری به ذخایر ارزی رو به کاهش پاکستان، به این کشور فرصت داد تا بتواند با صندوق بینالمللی پول برای دریافت یک کمک مالی مذاکره کند.
تحلیلگران سفر بنسلمان را مهمترین ملاقات رئیس یک دولت از پاکستان بعد از سال ۲۰۱۵ ارزیابی میکنند.
روابط پاکستان و عربستان از پیشتر برپایه حمایت حکومت ثروتمند سعودی از اقتصاد پاکستان در شرایط نابهسامان و در ازای آن حمایت ارتش قدرتمند پاکستان از عربستان سعودی و خانواده سلطنتی بنا شده است.
سفر بنسلمان به پاکستان در حالی صورت گرفت که مقامهای ارشد جمهوری اسلامی انتقادها از پاکستان را شدت بخشیدند. آنها پاکستان را به پناهدادن به گروه «جیشالعدل» و حمایت از حملات تروریستی این گروه در خاک ایران متهم کردند. سفیر پاکستان در اعتراض احضار شد و هکرهای ارتش سایبری سپاه پاسداران به وبسایتهای دولتی پاکستان حمله کردند.
محمد بنسلمان از اسلامآباد به هند سفر کرده است. او به دعوت نارندرا مودی، نخستوزیر این کشور و به همراه جمعی از تجار و سرمایهگذاران سعودی به دهلی رفت.
بیشتر بخوانید:
نظرها
جمهوری سرطانی اسلامی
اگر آل سعود توسط و وهابیت پدر خواندهء تروریسم باشند, آیا با این ترتیب میتوان فداییان اسلام را تخم حرام های تروریزم محسوب نمود؟ ترور کسروی نطفه بندی جمهوری سرطانی اسلامی بود.