بحران افزایش قیمت در بازار خودروی ایران
شرکت سایپا برای تخفیف بحران قیمت، ۵ مدل از خودروهای پراید را به صورت اینترنتی به پیشفروش گذاشت که با هجوم خریداران مواجه شد و ظرفیت فروش آن در فاصله کمتر از یک ساعت در شهرهای بزرگ ایران به پایان رسید.
بیثباتی قیمت خودرو در ایران به یک بحران تبدیل شده است. شرکت خودروسازی سایپا اعلام کرده بود که سهشنبه ۳۰ بهمن چند مدل خودروی پراید را بهجهت «کاهش التهابات بازار» به صورت اینترنتی پیشفروش خواهد کرد. ظرفیت این پیشفروش نقدی، بدون تاثیر در سیر صعودی قیمت پراید، در شهرهایی مانند تهران، اصفهان و شیراز در ۴۵ دقیقه تکمیل شد. یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفته است که مجلس به موضوع گرانی خودرو ورود و با مسببان این گرانی برخورد خواهد کرد.
خبرگزاریهای داخلی ایران در دو هفته پایانی بهمن ۹۷ خبر از افزایش ناگهانی قیمت خودرو در ایران داده بودند. چهارشنبه ۲۴ بهمن همه خودروهای داخلی از ۵ تا ۱۵ میلیون تومان افزایش قیمت داشتند و قیمت پراید ۱۱۱ به مرز ۴۵ میلیون تومان، پژو ۴۰۵ به مرز ۷۰ میلیون تومان، پژو ۲۰۵ تیپ پنج ۸۱ میلیون تومان و قیمت دنا به مرز ۱۰۰ میلیون تومان رسید.
شرکت سایپا که بخشی از آن متعلق به دولت است، برای تخفیف بحران قیمت، ۵ مدل از خودروهای پراید را به صورت اینترنتی به پیشفروش گذاشت که با هجوم خریداران مواجه شد و ظرفیت فروش آن در فاصله کمتر از یک ساعت در شهرهای بزرگ ایران به پایان رسید.
برخی منابع قیمت فعلی پراید را ۴۷ میلیون تومان اعلام کردهاند. براساس این رقم، قیمت خودروی پراید که یکی از خودروهای داخلی نسبتاً ارزان بهشمار میرفته، در فاصله سالهای ۹۰ (۷ میلیون و ۸۸۰ هزار تومان) تا ۹۷، ۳۹ میلیون و ۱۵۰ هزارتومان افزایش داشته است که بیشترین افزایش قیمت آن مربوط به سال جاری ست.
افزایش قیمت خودرو در بازار در حالی است که پیشبینی خودروسازان، کاهش قیمت یا به عبارت دیگر تعدیل قیمتها در بازار با اجرای مصوبه عرضه خودرو به قیمت پنج درصد کمتر از حاشیه بازار بوده است. فعالان بازار میگویند محدودیت در عرضه خودرو از سوی شرکتهای خودروساز عمدهترین دلیل افزایش قیمتهاست.
براساس آخرین آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید انواع خودرو سواری در ۹ ماه اول سال جاری، ۷۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است. نوسانات ارزی، قیمت تمامشده خودرو و همچنین عرضه قطعات و خودروها را تحت تأثیر قرار داده است.
از سوی دیگر مجلس ایران به افزایش ناگهانی قیمت خودرو واکنش نشان داد. قرجه طیار، از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفته است که مجلس به موضوع گرانی خودرو ورود میکند و با مسببان این گرانی برخورد خواهد کرد. به گفته او «سالهاست کمکهایی از سوی دولت به خودروسازها صورت میگیرد و علیرغم این کمکها خودروسازان ظرف یک سال گذشته مدیریت خوبی را از خود نشان ندادند» و در قیمتگذاری انحصاری عمل میکنند.
تحلیلگران و مسئولان پیشتر نیز نسبت به انحصاری بودن بازار خودرو در ایران ابراز نگرانی کرده بودند. امیر خجسته، نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی پیش از این اعلام کرده بود که بازار خودروی ایران در دست پنج خانواده است. برخی کارشناسان، دولت را هم در افزایش قیمت خودرو همدست شرکتهای خودروسازی میدانند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.