«تجارت و سرمایهگذاری» در صدر برنامه سفر بن سلمان به هند
ولیعهد سعودی پس از دیدار از پاکستان به دهلینو میرود. سرمایهگذاری شرکت بزرگ نفت آرامکو سعودی در پالایشگاههای هند از جمله مسائل عمدهای است که دو طرف درباره آن گفتوگو خواهند کرد.
ولیعهد سعودی برای گسترش روابط عربستان با همپیمانهای آسیایی خود بهدعوت نخستوزیر هند به این کشور میرود. تجارت، سرمایهگذاری، تقویت دفاعی و امنیت از مسائل اصلی مذاکرات بن سلمان و مودی خواهند بود.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی پس از دیدار دو روزه خود از پاکستان، سهشنبه ۳۰ بهمن / ۱۹ فوریه برای یک دیدار دو روزه دیگر وارد هند خواهد شد.
در دهلینو بن سلمان با نارندرا مودی، نخستوزیر هند دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
وزارت امور خارجه هند اعلام کرد که «تجارت و سرمایهگذاری، دفاع و امنیت، از جمله مبارزه با تروریسم و نیز انرژیهای تجدیدپذیر» در دیدار روز چهارشنبه ولیعهد سعودی با نارندرا مودی مورد بحث قرار میگیرند.
دو طرف همچنین درباره سرمایهگذاری شرکت بزرگ نفت آرامکو سعودی در پالایشگاههای هند، بهویژه در مورد پروژه متوقفشده این شرکت برای ساخت تأسیسات ۴۴ میلیارد دلاری در سواحل غربی هند گفتوگو خواهند کرد.
دِوِندرا فدناویس، رئیس دولت محلی ایالت مَهاراشترا در غرب هند، روز دوشنبه اعلام کرد که پس از اعتراضات اخیر کشاورزان علیه تصرف زمینهایشان، پروژه هند - عربستان سعودی به محل جدیدی منتقل خواهد شد.
محمد بن سلمان و نارندرا مودی آذرماه سال جاری در حاشیه اجلاس جی ۲۰ در بوئنوس آیرس دیدار و درباره سرمایهگذاریهای مشترک در زمینههای انرژی، تکنولوژی و کشاورزی گفتوگو کرده بودند.
تأمین انرژی
روابط هند و عربستان سعودی در طول دو دهه گذشته بهشکل چشمگیری افزایش یافته است. عربستان سعودی که به سرزمین بیش از ۲،۷ میلیون نفر مهاجر هندی تبدیل شده چهارمین شریک بزرگ تجاری هند است و تجارت دوجانبه آنها بالغ بر ۲۸ میلیارد دلار است.
ریاض همچنین منبع اصلی تأمین انرژی هند است و ۲۰ درصد از نفت خام خود را به این کشور صادر میکند.
مانوج جُشی، پژوهشگر مرکز تحقیقاتی «تینکـتانک» دهلینو همکاری هند، بهعنوان مصرفکننده بزرگ نفت و عربستان سعودی، بهعنوان تولیدکننده بزرگ را بدیهی میداند و میگوید:
«شرکتها و سازمانهای هندی، پرسنل و مدیران ماهر این کشور در عربستان سعودی نقش مهمی ایفا میکنند. عربستان سعودی نیز بهنوبه خود امیدوار است در آینده با سرمایهگذاری در صندوق ملی هند و زیرساختها در این کشور نقش بیشتری ایفا کند. همچنین، سرمایهگذاری در بخشهای غیرنفتی در هند بخشی از استراتژی اقتصادی عربستان سعودی است.»
در ماه نوامبر گذشته بن سلمان اعلام کرد که در آستانه نهایی کردن سرمایهگذاری اولیه در صندوق ملی و زیرساختهای هند، برای کمک به سرعت بخشیدن به ساخت بنادر، بزرگراهها و پروژههای دیگر در این کشور است.
روابط با پاکستان
عربستان سعودی همچنین مدتهاست که منبع مالی کمک به رقیب هستهای هند، پاکستان است.
تنش میان دو کشور همسایه، هند و پاکستان از هفته گذشته بار دیگر شدت گرفت. هند پاکستان را به پشتیبانی از گروه «جیش محمد» متهم کرده است که در حملهای به سربازان هندی در کشمیر دستکم ۴۲ نفر را از پای درآورد. پاکستان اما این حمله را محکوم کرده است.
یکشنبه ۲۸ بهمن / ۱۷ فوریه در جریان سفر بن سلمان به پاکستان ۸ توافقنامه اقتصادی و تجاری بین ریاض و اسلامآباد امضا شد. این توافقنامهها شامل سه یادداشت تفاهم جهت سرمایهگذاری در بخش نفت، انرژی تجدیدپذیر و مواد معدنی است. ارزش سرمایهگذاری عربستان سعودی در پاکستان بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار در بخشهای تجاری و اقتصادی خواهد بود.
عربستان سعودی در ماههای گذشته نیز با تزریق وامی ۶ میلیارد دلاری به ذخایر ارزی رو به کاهش پاکستان، به این کشور فرصت داد تا بتواند با صندوق بینالمللی پول برای دریافت کمک مالی مذاکره کند.
بهگفته مانوج جُشی «رابطه عربستان سعودی و پاکستان متفاوت است. اسلامآباد بهدلیل مذهب مشترک خود با عربستان سعودی در واقع این کشور را رهبر جهان اسلام میداند در حالیکه روابط هند با عربستان سعودی بر پایه همکاری مشخص بین دو کشور مستقل است».
سفر آسیایی محمد بنسلمان شامل بازدید از چین نیز میشود که آخرین توقفگاه او خواهد بود. انتظار می رود که ولیعهد سعودی در چین همکاریهای عمیق خود را در احیاء جاده ابریشم باستانی یا طرح «یک کمربند و یک جاده»، اعلام کند.
طرح راه ابریشم جدید طرحی بهمنظور سرمایهگذاری در زیربناهای اقتصادی بیش از ۶۰ کشور جهان و توسعه دو مسیر تجاری «کمربند اقتصادی راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی» است که توسط چین در سال ۲۰۱۳ ارائه شد.
رهبری عربستان سعودی پس از قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول در ماه اکتبر گذشته، با بحران سیاسی بزرگی مواجه شده است.
سفر بن سلمان به هند در چارچوب تلاش عربستان سعودی برای اصلاح تصویر بینالمللی حاکمان خود نیز ارزیابی میشود.
پیش از ورود محمد بن سلمان به دهلینو، صدها نفر روز دوشنبه علیه حملات نظامی عربستان سعودی در یمن و قتل خاشقجی اعتراض کردند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.