استقبال مکرون از حفظ نیروهای آمریکایی در سوریه
در جریان دیدار برهم صالح از پاریس، مکرون اعلام کرد که چند ماه دیگر به عراق سفر خواهد کرد. صالح گفت ۱۳ داعشی که در عراق بازداشت شدهاند براساس قوانین عراق محاکمه خواهند شد.
امانوئل مکرون در کنفرانس مشترک با برهم صالح در پاریس از تصمیم حفظ شماری از نیروهای آمریکایی در سوریه استقبال کرد و گفت چند ماه دیگر به عراق سفر خواهد کرد. برهم صالح نیز از محاکمه ۱۳ اسلامگرای تندرو فرانسوی در عراق براساس قوانین این کشور خبر داد.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه دوشنبه ۶ اسفند / ۲۵ فوریه در کاخ الیزه با برهم صالح، همتای عراقی خود دیدار و گفتوگو کرد. این دو پس از ملاقات در یک کنفرانس خبری مشترک شرکت کردند. در این کنفرانس امانوئل مکرون با استقبال از نگهداری شماری از نیروهای آمریکایی در سوریه گفت:
«درباره این تصمیمِ آمریکا تنها میتوانم خرسندی خود را بیان کنم. تصمیم آمریکا اقدام خوبی است و ما همچنان در منطقه در ائتلاف [جهانی علیه داعش] فعالیت خواهیم کرد.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ۱۹ دسامبر ۲۰۱۸ (۲۸ آذر سال جاری) با اعلام پیروزی بر گروه «دولت اسلامی» (داعش)، دستور خروج ۲۰۰۰ سرباز آمریکایی از خاک سوریه را صادر کرد. کردهای شمال سوریه که در ائتلاف علیه داعش شرکت داشتند از تصمیم غیرمنتظره رئیس جمهوری آمریکا خشنود نبودند. سرانجام رایزنیها به آنجا رسید که ۲ اسفند / ۲۱ فوریه کاخ سفید با انتشار بیانیهای اعلام کرد که ۲۰۰ سرباز آمریکایی برای مدتی مشخص با هدف تثبیت صلح در سوریه میمانند. روز جمعه گذشته نیز یک مقام بلندپایه دولت آمریکا گفت ایالات متحده حدود ۴۰۰ نیروی خود را بین دو منطقه مختلف سوریه تقسیم میکند.
امانوئل مکرون در کنفرانس خبری مشترک خود با برهم صالح اعلام کرد که «در چند ماه آینده» به عراق سفر خواهد کرد و فرانسه همواره به لحاظ پشتیبانی نظامی در کنار نیروهای امنیتی عراق باقی خواهد ماند.
«دوستی قدیمی [میان فرانسه و عراق] دیوار دفاعی ما در برابر تروریسم است. ما اکنون باید با پروژههای مشخصی برای ایجاد یک صلح پایدار در کنار یکدیگر باشیم. این آرزوی من است، این پیامی است که من در چند ماه آینده با خود به عراق خواهم برد.»
مکرون پیش از این در نظر داشت که در ماه فوریه ۲۰۱۹ به عراق سفر کند اما به دلیل بحران داخلی و بهویژه برگزاری «گفتوگوی ملی» در پاسخ به جنبش جلیقه زردها به این سفر نرفت.
فرانسه که در چارچوب ائتلاف جهانی علیه داعش در عراق حضور نظامی دارد در ماههای اخیر اطمینان داده است که پس از شکست داعش به همکاری خود با بغداد در زمینه آموزش نیروهای عراقی ادامه خواهد داد.
فرانسه یک هزار و ۲۰۰ سرباز خود را در سوریه و عراق بسیج کرده و با عملیات هوایی، به نیروهای ویژه در سوریه، توپخانه و تشکیلات ارتش عراق کمک میکند.
دیدار برهم صالح از پاریس در حالی صورت میگیرد که داعش آخرین مواضع خود در شرق سوریه را از دست میدهد.
رئیس جمهوری عراق اعلام کرد که ۱۳ نفر از داعشیهای فرانسوی دستگیر شده و در اختیار مقامات عراقی قرار گرفتهاند که «براساس قوانین عراق محاکمه خواهند شد». مکرون اما در اینباره چیزی نگفت.
روز گذشته، یکشنبه ۵ اسفند / ۲۴ فوریه دو منبع نظامی عراق اعلام کردند که «نیروهای دموکراتیک سوریه»، متشکل از کردها و عربها که با کمک ائتلاف جهانی با داعش میجنگند ۲۰ نفر از اعضای خارجی داعش، از جمله ۱۴ فرانسوی را در اختیار مقامات عراقی قرار دادهاند.
نیروهای دموکراتیک سوریه بیش از ۱۰۰۰ نفر از داعشیها و خانوادههای آنها با تابعیت کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی را به اسارت گرفتهاند.
پیش از این در روز ۲ اسفند / ۲۱ فوریه نیروهای دموکراتیک سوریه ۱۵۰ نفر از اعضای گروه دولت اسلامی (داعش) با تابعیت عراق را که به اسارت درآمده بودند، تحویل دولت مرکزی عراق دادند.
برهم صالح همچنین ضمن ستودن «همکاری نمونه» عراق «با فرانسه و اتحادیه اروپا برای خروج از دوران بسیار دشوار» زندگی در کشورش، خطاب به مکرون افزود: «ما امیدواریم بهزودی از شما در بغداد پذیرایی کنیم.»
برهم صالح روز دوشنبه همچنین از سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) دیدار کرد تا با مدیر اجرائی آن ادری آزولای درباره بازسازی شهر موصل، دومین شهر بزرگ عراق مذاکره کند.
داعش در سال ۲۰۱۴ موصل را به تصرف خود در آورد و آن را به پایتخت خلافت خود در عراق تبدیل کرد. ائتلاف نیروهای دولتی عراق، نیروهای پیشمرگه کرد و شبهنظامیان شیعه با حمایت هوایی ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا موصل را در نبردی طولانی و ویرانگر ژوئیه سال گذشته (تیرماه ۱۳۹۶) از کنترل داعش خارج کردند. شهر قدیمی موصل در این نبرد به شدت تخریب شد و روند بازسازی آن آهسته و کند بوده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
کارو
آمریکا حاضر شد برنامۀ خروج از سوریه را تغیر دهد، فرانسه و ناتو پذیرفتند که وساطت کنند، اما دیکتاتور یهای شرقی جهان سوم نپذیرفتند که با پذیرفتن حقوق بدیهی کوردها مبنی بر خودمختاری یا فدرالیسم، آن ها را به خود نزدیک کرده و از بازی آمریکا و ناتو در خاکشان جلوگیری کنند. واقعاً چگونه میتوان جلوی دخالت خارجی را گرفت؟ بدترین پاسخ را باید در رفتار دیکتاتوری جهان سومی بشار اسد و اردوغان جست. فرداروز، چنین عاقبتی انتظار ایران را هم میکشد.