ظریف: وزارت خارجه نمیپذیرد که در روابط خارجی غایب باشد
وزیر خارجه ایران که هفته گذشته نزدیک به ۴۸ ساعت استعفا داد میگوید استعفایش برای «حفظ شأن و اعتبار» وزارت امور خارجه بود. او وزارت خارجه را تنها مسئول روابط خارجی کل کشور دانست.
محمدجواد ظریف میگوید برای «حفظ شأن و اعتبار» وزارت امور خارجه ایران در صحنه بینالمللی استعفا داد. او میگوید دیگران نباید این وزارتخانه را مزاحم تلقی کنند و هر دستگاهی در داخل و یا خارج از دولت نباید سیاست خارجی خودش را داشته باشد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران بعدازظهر دوشنبه ۱۳ اسفند در جمع کارکنان وزارت امور خارجه در مورد دلیل استعفای اخیر خود گفت: «استعفای بنده صرفاً برای حفظ شأن و اعتبار وزارت امور خارجه بهعنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در صحنه بینالمللی بود.»
او در این زمینه از نمایندگان مجلس، مقامات حکومتی، سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی که خواهان بازگشت او به پست خود بودند، سپاسگزاری کرد.
ظریف دوشنبه شب ۶ اسفند / ۲۵ فوریه از سمت خود استعفا داد. حسن روحانی بامداد چهارشنبه ۸ اسفند / ۲۷ فوریه استعفای او را «برخلاف مصالح کشور» دانست و با آن مخالفت کرد و او به سر کار خود بازگشت.
مخالفان دولت استعفای او را به اختلافات درون دولت نسبت دادند و دیگران آن را به دور زدن دستگاه دیپلماسی توسط نیروهای نظامی، بهویژه سپاه پاسداران مربوط دانستند چرا که ساعاتی قبل از آن بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در تهران با حسن روحانی، علی خامنهای و قاسم سلیمانی و جمعی از وفاداران خامنهای در غیاب محمدجواد ظریف بهطور غیرمنتظره دیدار و گفتوگو کرده بود.
ظریف اگرچه به جزئیات این مسائل نپرداخت اما سخنان او تلویحاً همین دور زدنها را میرساند. او در این پیوند گفت: «وزارت خارجه نمیتواند بپذیرد که در صحنه روابط خارجی غایب باشد. دیگران نباید آن را مزاحم تلقی کنند و ما باید کاری کنیم که همه باور کنند که حضور وزارت امور خارجه به نفع آنها و دارای ارزش افزوده بری کار هریک از دستگاهها است.»
وزیر خارجه ایران همچنین افزود: «در دنیا باید احساس شود که حرف وزارت امور خارجه حرف کل کشور و حاکمیت است و این وزارتخانه مسئول روابط خارجی کل کشور است نه اینکه هر دستگاهی در داخل و یا خارج از دولت سیاست خارجی خودش را دارد و ما صرفاً مسئول سیاست خارجی وزارت خارجه هستیم. در آن صورت به وزارت خارجه نیازی نیست.»
خبر استعفای محمد جواد ظریف در بسیاری از رسانههای جهان بازتاب یافت. برخی از تحلیلگران اعتقاد داشتند که با استعفای وزیر خارجه ایران، دوران ریاکاری نیز بهسر میآید. اغلب تحلیلگران اما نگران خصمانهتر شدن روابط ایران و آمریکا بودند.
سخنرانی روز دوشنبه ظریف در برابر کارکنان وزارت خارجه دومین سخنرانی او پس از استعفا بود. ظریف پنجشنبه ۹ اسفند در دانشگاه علوم پزشکی تهران برای اولین بار پس از استعفای خود سخنرانی کرد و در این سخنرانی، هم از «غربستیزان» و هم از «غربگرایان» انتقاد کرد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.