جلسه محرمانه پومپئو با غولهای نفتی
وزیر خارجه آمریکا پیش از شرکت در بزرگترین گردهمآیی سالانه صنعت نفت و گاز در تگزاس، در نشست مخفی بحث درباره مقابله با ایران و تقویت ناتوی عربی حاضر شد.
بزرگترین گردهمایی سالانه صنعت نفت و گاز در ایالت تگزاس آمریکا آغاز شده است. مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا به دنبال راضیکردن غولهای نفتی و دولتهای واردکننده نفت به پیروی از سیاست خارجی واشنگتن، از جمله تحریم نفتی ایران است و در نشستی مخفی با شرکتهای بزرگ این حوزه شرکت کرده. آمریکا پیش از این وعده داده بود که صادرات نفت ایران را به صفر برساند.
یک جلسه سری با غولهای نفتی
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا سهشنبه ۱۲ مارس / ۲۱ اسفند در کنفرانس «انجمن پژوهش کمبریج» (CERA) در هیوستون تگزاس سخنرانی کرد. او در این کنفرانس بار دیگر از ضرورت تحریم نفتی ایران گفت اما پیش از آن در جلسهای سری با سران غولهای نفتی شرکت کرده بود که به گزارش خبرگزاری «رویترز»، هیچ کس از زمان و مکان دقیق یا تمام حاضران این نشست خبر نداشت.
به گزارش رویترز، پومپئو در این نشست برای مهمانان از ضرورت انزوای هرچه بیشتر جمهوری اسلامی ایران بهواسطه تحکیم مناسبات و روابط با دیگر دولتهای خاورمیانه سخن گفت. اصلیترین موضوع بحث به برنامههای واشنگتن برای «اتحاد استراتژیک خاورمیانه» (MESA) موسوم به «ناتوی عربی» بازمیگشت که با هدایت آمریکا جهت مقابله با ایران تشکیل شده است. عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، قطر، عمان، بحرین، مصر و اردن در این اتحاد حاضرند و اسرائیل نیز پیشتر از تشکیل آن استقبال کرده است.
در این جلسه سری پشت درهای بسته مدیران ارشد شرکتهای بزرگ انرژی همچون شورون، توتال، شل، کونوکوفیلیپس و اکسیدنتال حضور داشتهاند. آنها نیز چند ساعت پیش از آن در کنفرانس کمبریج سخنرانی کرده بودند. هیچ یک از آنها اظهارنظری درباره جلسه مخفی با پومپئو نکردهاند.
پومپئو در کنفرانس انرژی کمبریج چه گفت؟
بر اساس متن منتشرشده در وبسایت رسمی وزارت خارجه آمریکا، موضوع اصلی سخنان پومپئو حمایت از سیاستهای انرژی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا و واداشتن رهبران خارجی و مدیران تجاری به پیروی از سیاست خارجه ایالات متحده در این حوزه بود.
در حالیکه نگرانیها از تغییرات اقلیمی دیگر کشورهای توسعهیافته را به سوی انرژیهای تجدیدپذیر سوق داده، وزیر خارجه آمریکا سخنرانی را با ستایش از فناوریهای جدید حفاری نفت و گاز از جمله حفاری شیل آغاز کرد. ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶ با وعده مقرراتزدایی از صنایع سوخت فسیلی و بازگشایی معدنهای زغالسنگ بستهشده پیروز شد.
ایالات متحده اوت گذشته روسیه را به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت جهان پشت سر گذاشت. وزیر خارجه آمریکا این افزایش تولید نفت به واسطهی فناوریهای جدید را به سیاست خارجه آمریکا ربط داد:
«عرضه گسترده نفت از سوی ما اجازه میدهد که به دوستانمان برای متنوعترکردن منابع انرژیشان کمک کنیم. ما نمیخواهیم متحدان اروپاییمان به گاز روسیه وابسته باشند یا خودمان به نفت ونزوئلا».
اما پومپئو از گسترش صادرات نفت خام آمریکا به کشورهایی نام برد که برخی از آنها از مشتریان نفتی ایران محسوب میشوند: «هند، ژاپن، چین، کره جنوبی، ایتالیا، ایرلند و امارات متحده عربی».
او در ادامه ایران را بار دیگر به بیثباتکردن خاورمیانه متهم کرد و گفت:
«ایران از صادرات نفتیاش برای اعمال نفوذ در سرتاسر خاورمیانه، و بهویژه امروز در عراق استفاده میکند ... ما در ماههای گذشته به سختی تلاش کردیم تا جریان نفت خام ایران به دیگر نقاط جهان را کاهش دهیم تا رهبران ایران را قانع کنیم که از شهروندانشان محافظت کنند و مطالبات آنها را تخقق بخشند و خطر ترور و بیثباتی در سرتاسر خاورمیانه را کاهش دهند».
پومپئو مدعی شد که نقش ایران در بازار نفت رو به کاهش است و کارزار فشار همهجانبه آمریکا صادرات آن کشور را بهشدت کاهش داده، اما یکبار دیگر بر ادامه تحریمها و دستیابی به هدف نهایی ــ به صفر رساندن صادرات نفت ایران ــ تأکید کرد: «ما همهجوره میخواهیم صادرات نفت ایران را هر چه سریعتر به صفر برسانیم».
پس از خروج آمریکا از توافق هستهای ایران و قدرتهای گروه ۱+۵ (برجام)، تحریمهای لغوشده نفتی بازگشت. مقامهای آمریکایی گفتند هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران است. این تهدید با واکنش تند مقامهای ایرانی، از جمله حسن روحانی رئیسجمهوری و فرماندهان نظامی مواجه شد. تهران تهدید کرد که در مسیر انتقال نفتکشها در تنگه هرمز و دریای عدن اخلال ایجاد خواهد کرد.
مشتریان نفتی ایران از واشنگتن درخواست معافیت از این تحریمها را دادند. ترکیه تهدید کرد که اساساً از این تحریمها پیروی نخواهد کرد. آمریکا آخرین بار ابتدای بهمن سال جاری معافیت واردکنندگان نفت ایران از تحریمها را سه ماه دیگر تمدید کرد و به ترکیه هشدار داد که اینبار همچون نخستین دور تحریمها در دوران ریاستجمهوری محمود احمدینژاد قادر به کمک به تهران برای دورزدن تحریمها نخواهد بود.
هماکنون کشورهای ترکیه و کره جنوبی و هند و ژاپن و چین و ایتالیا و یونان و کره جنوبی و تایوان از تحریمها تا اوایل ماه مه سال جاری میلادی / اردیبهشت سال آتی شمسی معاف هستند.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه سخنانش در کنفرانس نفتی هیوستون دیگر کشورها را به خرید نفت از این کشور فراخواند و گفت که ایالات متحده شریک بهتری از چین و روسیه و ایران در زمینه تأمین انرژی است.
آیا معافیتها تمدید خواهد شد؟
کارشناسان نفت نسبت به احتمال افزایش قیمت این حامل انرژی بر اثر سختگیری بیشتر آمریکا در قبال تحریمهای ایران هشدار میدهند؛ به ویژه با اخلال در صادرات نفت ونزوئلا و قصد عربستان برای تمدید توافق کاهش تولید اوپک. نفت سهشنبه نیز ۱,۳۵ درصد گران شد.
الیزابت روزنبرگ، مدیر برنامه انرژی در مرکز «نیو امریکن سکیوریتی» و مشاور ارشد سابق در امور تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا در حاشیه کنفرانس انرژی کمبریج به وبسایت رسمی «اس اند پی گلوبال» دراینباره گفت: سخت است رئیسجمهوری را تصور کنیم که بخواهد در دوران تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری دور دوماش با تلاش جدی برای کاهش صادرات نفت ایران با صعود بالقوه قیمت آن مواجه شود و مسئولیت آن را برعهده بگیرد.
او پیشبینی کرد که واشنگتن معافیت چین و هند از تحریمهای نفتی ایران را تمدید کند. در مورد دیگر معافیتها نیز به این نکته اکتفا کرد که دولت ترامپ در دور پیشین بدون تعیین سقف مجاز واردات به کشورهای واردکننده معافیت نفتی داد اما همزمان مذاکره با آنها را پی گرفت.
قرار است برایان هوک، رئیس گروه ویژه اقدام علیه ایران در وزارت خارجه آمریکا تا ساعاتی دیگر درباره تحریمهای نفتی ایران سخنرانی کند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل نیز هفته گذشته تلویحاً تهدید کرده بود که نیروی دریای این کشور نفتکشهای ایران را متوقف خواهد کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.