لرستان در آستانه فاجعه
سیل کل زیرساختهای پلدختر و معمولان را از بین برده است. روستاهای حاشیه رودخانه کشکان از دسترس خارج شدهاند.
سیل کل زیرساختهای پلدختر و معمولان را از بین برده. روستاهای حاشیه رودخانه کشکان از دسترس خارج شدهاند. بسیاری از سیلزدگان به بیابان زدهاند و در کوهها سرگرداناند. تأمین آب آشامیدنی مهمترین چالش است. کمبود دارو، جلوگیری از طغیان بیماریهای واگیردار و همچنین جبران خسارتها از چالشهای بعدی است. محمود صادقی به روحانی هشدار داد که با کمکهای صدقهای اوضاع سامان پیدا نمیکند. به گفته این نماینده مجلس لرستان در آستانه یک فاجعه است.
دوشنبه ۱۲ فروردین در پی بارندگیهای سیلآسا دو شهر معمولان و پلدختر در استان لرستان زیر آب رفتند. وضع در پلدختر بحرانیتر بود. نیمی از شهر زیر آب رفت و مردم یا به کوه زدند و یا شب را بر بام خانهها به صبح رساندند. شهر از دسترس خارج شده بود. صبح سهشنبه ۱۳ فروردین روزنهای به شهر ایجاد شد و نیروهای ارتش و جمعیت هلال احمر وارد عمل شدند. ابعاد تخریبها به تدریج آشکار میشود. سید موسی خادمی، استاندار لرستان در گفتوگو با رسانههای داخلی اعلام کرد که دو روز بعد از فاجعه سیل در پلدختر و معمولان کلیه روستاهای پلدختر از دسترس خارج شدهاند:
«روستاهای پلدختر هیچگونه راه دسترسی ندارند. متأسفانه بخش عمدهای از پلدختر، معمولان و روستاهای اطراف را این سیل ویرانگر در برگرفت و تقریباً تمام تأسیسات زیربنایی و زیرساختهای منطقه مانند جادهها و شبکههای آب، برق و گاز دچار اختلال شده یا از بین رفتند.»
به گفته استاندار لرستان تا روز گذشته به سبب بدی هوا حتی بالگردها هم امکان پرواز به منطقه را نداشتند. تنها راه دسترسی به پلدختر مسیری از سمت آزادراه خرمزال است که امدادگران چهارشنبه ۱۴ فروردین از این مسیر امدادرسانی را آغاز کردهاند. روستاهای اطراف رودخانه کشکان در اولویت قرار دارند. به گفته استاندار لرستان برخی از این روستاها کاملاً زیر آب رفته است.
کمکهای صدقهای، مدیریت ضعیف
محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب مجلس شورای اسلامی چهارشنبه ۱۴ فروردین با انتشار پیامی در توییتر خطاب به حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی گفت لرستان در آستانه یک فاجعه است:
«لرستان در آستانه یک فاجعه است. پلدختر در گل فرو رفته. نیازهای اولیه مردم مانند غذا آب و دارو تأمین نشده. بینظمی و بیبرنامگی بیداد میکند. سامان دادن به این وضع نیاز به مدیریت ملی و بودجه فوقالعاده دارد. با کمکهای صدقهای و مدیریت ضعیف استانی اوضاع سامان نمییابد.»
در شبکههای اجتماعی فیلمی از یک زن روستایی در پلدختر دست به دست میشود. زن سیلزده میگوید:
«تمام گوسفندانم را آب برد. روی گل نشستهام. لباس تنم مال خودم نیست. پول ندارم برای بچهام غذا بخرم. دولت کاری برایمان نکرد.»
حمیدرضا کاظمی، نماینده پلدختر در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که گروهی از سیلزدگان در این شهر دو شب است که به بیابانها زدهاند و به کوهها پناه بردهاند. به گفته این نماینده مجلس بالگردها به بیابانها و کوهها میروند و فقط چند بسته غذایی به این مردم میرسانند. به گفته این نماینده مجلس در مجموع ۶۰ روستای پلدختر از دسترس خارج شدهاند، چنانکه هیچ راه ارتباطی با هیچ جای ایران ندارند. نیمی از شهرهای پلدختر و معمولان و حدود ۲۰ روستا نیز زیر آب رفته است.
معاون عمرانی استانداری لرستان به رسانههای داخلی گفت تا شامگاه سهشنبه ۱۳ فروردین به ۴۰ روستای شهرستان پلدختر با دو هزار و ۳۰۰ خانوار و هفت هزار و ۴۰۰ نفر جمعیت امدادرسانی شده و سه هزار و ۸۴۵ نفر در مناطق امن روستاها اسکان داده شدهاند. به گفته احمد مرادپور ۲۷ تیم امدادی و ۱۴۱ داوطلب هلال احمر و دو بالگرد در روستاهای شهرستان پلدختر برای امدادرسانی به مردم سیلزده مستقر شدهاند و تاکنون ۷۶۹ تخته چادر، دو هزار و ۱۱۱ تخته پتو، ۷۴۲ موکت، کلمن آب، چراغ والور و همچنین ۷۲۴ پک غذای ۷۲ ساعته و ۸۹۰ پک غذای یک ماه بین مردم سیلزده پلدختر توزیع شده است.
چهارشنبه ۱۴ فروردین، گلایه سیلزدگان معمولان:
سیل شبکه آب و برق و گاز پلدختر را از کار انداخته است. جمعیت هلال احمر صبح چهارشنبه ۱۴ فروردین با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که روند امدادرسانی در پلدختر به دلیل تنشهای اجتماعی و رفتارهای عصبی مردمان سیلزده و بینظمی به خوبی پیش نمیرود و در مجموع امدادرسانان امنیت ندارند. به گفته نماینده ویژه استاندار در پلدختر تأمین آب آشامیدنی برای سیلزدگان مهمترین مشکل این شهر است. در این میان اهالی شهر معمولان به آذوقه نیاز دارند. نماینده ویژه استاندار در معمولان به رسانههای داخلی گفت که راه ورود به این شهر کاملاً مسدود شده است:
«با همت مردم معمولان توانستیم آرامش را به شهر برگردانیم. شهر معمولان به آذوقه و مواد غذایی به شدت نیاز دارد. ورودی شهر معمولان کاملا مسدود است.»
چهارشنبه ۱۴ فروردین، گلایه یکی از سیلزدگان پلدختر: ۵۰۰ ساندویچ توزیع کردند
احتمال طغیان بیماریهای واگیردار
دانشگاه علوم پزشکی لرستان از راهاندازی یک بیمارستان سیار با ۶۴ تختخواب خبر داده است. با توجه به کمبود توالت و حمام در مناطق سیلزده پلدختر و معمولان امکان شیوع و طغیان بیماریهای واگیردار وجود دارد.
در همان حال گزارشهایی از کمبود دارو در استان لرستان منتشر شده است. کیانوش جهانپور، سرپرست مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اما کمبود دارو در مناطق سیلزده لرستان را تکذیب کرده است:
«محل ارائه دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی در بیمارستانها است و اگر فردی نیاز درمانی دارد قاعدتاً محل ارائه خدمت به وی، بیمارستان است و در مورد افرادی که درگیر سیل هستند نیز خدمات لازم توسط عوامل اورژانس و در محل ارائه میشود.»
دو مقام مسئول دیگر نیز کمبود دارو در لرستان را تکذیب کردهاند. رئیس اورژانس کشور گفت: مشکل دارو و تجهیزات برای سیلزدههای لرستان نداریم. معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز از ارسال سه کامیون اقلام بهداشتی و دارویی مورد نیاز سیلزدگان با بالگرد به پلدختر خبر داد.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ظهر چهارشنبه در خرمآباد در جمع خبرنگاران گفت:
«مردم نگرانی و اضطراب نداشته باشند و اگر خسارتی به منازل مغازهها و وسائل آنها وارد شده جای نگرانی نیست، کمااینکه برای مسکن سیلزدگان برنامهریزی شده و بودجه مورد نیاز برای دولت در این راستا تأمین میشود.»
به گفته حمید رضا کاظمی، نماینده پلدختر در مجلس شورای اسلامی در پلدختر و معمولان ۱۵ هزار نفر بیخانمان شدهاند. مدیرکل بنیاد مسکن لرستان هم اعلام کرد که تنها در پلدختر ۳۰۰۰ واحد مسکونی تخریب شده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
عفت منافی
این کسانی که قبل از شروع سیل میگفتند "ابرهای ما را دزدیدند" همه ساکت شدند؟ حالا چه میگویند؟ "مقامات مدبر ما را دزدیدند؟"