جبران خسارت سیل از سبد غذایی مردم: توقف واردات گوشت قرمز
بر اساس قانون بودجه واردات کالاهای اساسی در سال ۹۸ باید با ارز رسمی ۴۲۰۰ تومان انجام شود. با اینحال ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات گوشت قرمز دیگر تعلق نمیگیرد.
هیأت وزیران اعلام کرد که دولت از این پس ارز ۴۲۰۰ تومانی را به واردات گوشت قرمز اختصاص نمیدهد. واردکنندگان گوشت ارز سامانه نیما را دریافت میکنند. بر اساس قانون بودجه واردات کالاهای اساسی در سال ۹۸ باید با ارز رسمی ۴۲۰۰ تومان انجام شود. دولت ادعا میکند که برای رونق دامپروریها بر خلاف قانون تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات گوشت را متوقف کرده است. خسارت ۳ هزار میلیارد تومانی سیل به زیرساختهای استانهای ایران اما ظن جبران گوشهای از این خسارتها از سبد غذایی مردم را برمیانگیزد.
محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه اوایل اسفند ۹۷ رسماً اعلام کرده بود که دولت روحانی در سال ۹۸ نیز به کالاهای اساسی از جمله گوشت قرمز ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص میدهد. مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران ایران از تلفات یک میلیون و ۲۰۰ هزار قطعه مرغ گوشتی در سه استان تولیدکننده عمده گوشت مرغ از جمله گلستان، مازندران و لرستان در اثر وقوع سیل خبر داده است. از میزان تلفات دامها در استانهای سیلزده هنوز خبری منتشر نشده. با وجود آنکه میزان خسارتها و دامنه بحران سیل سراسری هنوز کاملاً آشکار نشده، دولت خلف وعده کرد. عباس قبادی، دبیر ستاد تنظیم بازار سهشنبه ۲۰ فروردین به خبرگزاری تسنیم گفت:
«مشکلی برای تأمین گوشت قرمز در کشور وجود ندارد. تعداد دام تولیدی در کشور زیاد و وضعیت مراتع نیز برای چرای دام مناسب است. دامداران نیز دام خود را نگه داشتهاند که پروار شود و وضعیت گوشت قرمز در کشور مناسب است و تنها ۱۰ درصد کسری مورد نیاز از خارج تأمین میشود. از آن فضایی که گوشت به نصف قیمت عرضه و در فروشگاهها صف ایجاد میشد، فاصله گرفتهایم و از این به بعد عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمت گوشت قرمز است.»
رهبر جمهوری اسلامی سال ۹۸ را سال «رونق تولید» نامیده است. علی خامنهای در سخنان نوروزی خود در حرم رضوی پیشنهادهایی برای رونق تولید مطرح کرد که بیشتر ناظر به زندگی روستایی بود: تولید کشاورزی، دامداری، صنایع دستی، صنایع خانگی همچون تربیت دام در خانههای روستایی.
مدیرکل دفتر برنامهریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت هدف هیات وزیران از مصوبه واردات گوشت قرمز با ارز نیمایی را کمک به افزایش تولید داخلی عنوان کرده است. محمدرضا کلامی با اشاره به واردات گوشت قرمز با ارز نیمایی گفت:
«هدف این مصوبه هیات وزیران، جلوگیری از کاهش تولید گوشت قرمز در داخل کشور و ایجاد انگیزه برای افزایش تولید از سوی تولیدکنندگان سنتی و صنعتی دام است که رانت ناشی از اختلاف قیمت گوشت را از بین میبرد.»
در لایحه بودجه سال جاری ۱۴ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی در نظر گرفته شده است. هیأت وزیران سال گذشته تصویب کرده بود که واردات گوشت قرمز با حقوق ورودی چهار درصد و ارز به نرخ سامانه نیما مجاز است اما در این مصوبه خبری از توقف واردات گوشت قرمز با ارز رسمی ۴۲۰۰ تومانی نبود. محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، سهشنبه ۲۰ فروردین در گفتوگو با ایرنا اعلام کرد که خسارت سیلاب اخیر به زیر ساختهای کشور حدود ۳۰ هزار میلیارد ریال برآورد میشود. سیده فاطمه ذوالقدر، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی دوشنبه ۱۹ فروردین به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته بود که رییسجمهوری اسلامی در قالب نامهای دستور برداشت دو میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی (حدود ۲۷۰۰۰ میلیارد تومان) را صادر کرده است تا این مبلغ به مناطق سیلزده اختصاص پیدا کند اما این خبر تأیید نشد. این ظن وجود دارد که حذف تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات گوشت قرمز به بهانه رونق تولید ملی، ترفند تازه دولت برای جبران بخشی از خسارتی است که سیل به زیرساختهای ایران وارد کرده است. وزارت بهداشت روز گذشته هشدار داده بود که ممکن است در مناطق سیلزده ناامنی غذایی اتفاق بیفتد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
آذران
برای خامنه ای و فرماندهان سپاه و دیگر سران حکومت اسلامی مردم مهم نیستند. خودشان با ثروت های ملی مشغول زندگی هستند و هزینه های دشمن تراشی و شعارها و بحران سازی ها را از سرمایه های مردم میدهند. اگر خسارت دشمن تراشیها و امریکا ستیزی و اسرائیل ستیزی و فلسطین فلسطین گفتن را خود می پرداختند هرگز تا این اندازه پافشاری بر این رفتارهای ضد ایرانی نداشتند. خسارتش با مردم است و سؤاستفاده اش با خامنه ای و باند تبهکارش .