نامه روحانی به سران پنج قدرت جهانی در سالگرد خروج آمریکا از برجام
همزمان، وزیر خارجه ایران جزئیات فنی تصمیم ایران برای کاهش تعهدات هستهای را به فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام میکند.
رسانههای داخلی گزارش دادند که چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت/ ۸ مه در سالگرد خروج آمریکا از برجام، نامه حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی به سران پنج کشور بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه در اختیار سفیران این کشورها در تهران قرار میگیرد. همچنین در نامهای دیگر، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران جزئیات فنی تصمیم ایران برای کاهش تعهدات هستهای را به فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام میکند.
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی سهشنبه ۱۷ اردیبهشت/ ۷ مه اعلام کرد که ایران قصد ندارد از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هستهای ( NPT) خارج شود، بلکه تلاش میکند با استفاده از توافق هستهای، غنیسازی اورانیوم را دنبال کند. روز گذشته یک مقام نزدیک به برجام به خبرگزاریهای داخلی اطلاع داد که حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در سالگرد خروج آمریکا از برجام در یک گفتوگوی تلویزیونی برنامههای ایران برای انجام اقدامات متقابل را اعلام میکند. این برنامهها که در چند مرحله تدوین شده، ناظر به بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام درباره «عدم پایبندی اساسی» طرف مقابل به سازمان ملل است که بر اساس آن ایران میتواند از اجرای بخشی یا همه تعهدات خود در توافق هستهای خودداری کند. همزمان، نامه روحانی به سران پنج قدرت جهانی در اختیار سفیران این کشورها در تهران قرار میگیرد.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران قبل از سفر به مسکو و دیدار با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه برای گفتوگو درباره برجام، از راهاندازی شرکتی به نام «ساتما» به عنوان نسخه ایرانی اینستکس خبر داد. ظریف در گفتوگو با اسپوتنیک گفت ایران به اتحادیه اروپا اطلاع داده که این شرکت فعالیت خود را آغاز میکند. ایران امید دارد که کشورهای دیگر از جمله روسیه و ترکیه در چارچوب فعالیتهای این شرکت به مبادلات تجاری خود با ایران ادامه دهند.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران ۲۸ اسفند سال گذشته اعلام کرده بود شرکت متناظر و همتراز اینستکس اروپایی، با نام «ساز و کار تجارت و تامین مالی ایران و اروپا» (STFI) در تهران راهاندازی شده است. همتی گفته بود امیدوار است این نهاد با همکاری همتای اروپایی خود بتواند در تسهیل تجارت میان ایران و اروپا نقش ایفا کند.
رئیس جمهوری آمریکا بارها اعلام کرده بود که به نظر او توافق هستهای با ایران یک توافق ناقص و وحشتناک است. ترامپ به سه قدرت اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) تا ۱۲ مه/ ۲۲ اردیبهشت سال گذشته فرصت داده بود که برای تحدید نفوذ منطقهای ایران، نظارت بر برنامه موشکی سپاه و تجدید نظر در بند غروب برجام (غنیسازی اورانیوم از ۲۰۲۵ به بعد) مکملهایی برای برجام در نظر بگیرند. رئیس جمهوری آمریکا سرانجام ساعت ۱۴ سهشنبه ۱۸ اردیبهشت به وقت شرق آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده از برجام خارج میشود. در این مدت ریال ۶۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
پانویس:
همزمان با انتشار این خبر وزارت خارجه ایران در اطلاعیهای اعلام کرد:
«با توجه به انتشار ترجمه گفتوگوی وزیر محترم امور خارجه با اسپوتنیک، به آگاهی میرساند درخواست مصاحبه و سوالات آن رسانه مربوط به ماههای گذشته ( اواخر سال ۹۷) بوده و پاسخها به صورت مکتوب و بدون رؤیت و تأیید وزیر محترم امور خارجه توسط یک کارشناس خاطی در اختیار رسانه مزبور قرار گرفته است. از این رو مطالب آن مصاحبه که بعد از ظهر امروز سهشنبه منتشر شد، مورد تایید وزیر امور خارجه نیست و تکذیب میشود.»
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.