هشدار بولتون نسبت به حضور ایران در ونزوئلا
شکست کودتای ونزوئلا باعث ایجاد «بحثی جدی» درباره اقدام نظامی ایالات متحده در ونزوئلا شده و دونالد ترامپ از جان بولتون بر سر اعلام جنگ با ونزوئلا خشمگین است.
دولت ترامپ در تلاش است تا از همکاریهای نظامی و اقتصادی ایران و ونزوئلا که هر دو تحت فشار و تحریم آمریکا هستند جلوگیری کند و در عین حال کشورهای دیگر را نیز از نزدیکی به این دو کشور بر حذر داشته است. جان بولتون، مشاور ارشد کاخ سفید نسبت به دخالت نظامی «کوبا، روسیه و ایران» در ونزوئلا هشدار داد و گفت که حضور این بازیگران در منطقه تحمل نخواهد شد. وزیر امور خارجه ایالات متحده قرار است هفته دیگر به روسیه سفر کند تا با ولادیمیر پوتین بر سر بحران ونزوئلا و همینطور سیاستهای سختگیرانه در قبال ایران مذاکره کند.
نقش ایران، روسیه، و کوبا در «بحران ونزوئلا»
جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید با انتشار چند پیام توئیتری نسبت به دخالت سایر کشورها در خصوص بحران ونزوئلا هشدار داد.
بولتون در یکی از توئیتهای خود نوشت: «اقدام بازیگران نظامی خارجی، یعنی کوبا، روسیه، و ایران در انهدام دموکراسی و حمایت از سرکوب در ونزوئلا تحمل نخواهد شد. این بازیگران تحت نظر هستند.»
— John Bolton (@AmbJohnBolton) May 10, 2019
دولت ترامپ در تلاش است که از همکاری نظامی و اقتصادی ایران و ونزوئلا که هر دو تحت فشار و تحریم آمریکا هستند جلوگیری کند. کاخ سفید همچنین در جهت کنترل اوضاع این دو کشور، به روسیه و کوبا نیز هشدار داده و اعلام کرده آنها را نیز تحت نظر دارد.
بولتون در توئیتی دیگر گفت که وزارت خزانهداری ایالات متحده در پاسخ به سرکوب «رژیم سابقِ» مادورو بخش دفاع و امنیت این کشور را تحریم کرده است و «بازیگران بدخواه نظیر روسیه و کوبا که سرکوب مردم را ممکن کرده اند» باید به هوش باشند.
وزارت خزانهداری ایالات متحده نیز جمعه ۱۰ مه / ۲۰ اردیبهشت اعلام کرد که سازمانهای امنیتی و دفاع ونزوئلا را تحریم میکند.
ایران، روسیه و کوبا از جمله کشورهایی هستند از که از نیکولاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا حمایت کردند. اما بیش از ۵۰ کشور جهان خوان گوایدو را رئیسجمهوری قانونی این کشور دانسته اند.
«خشم ترامپ» نسبت به جنگافروزی بولتون در ونزوئلا؟
روز گذشته روزنامه «واشنگتن پست» به نقل از برخی مقامات ارشد دولت ایالات متحده که نمیخواهند نامشان فاش شود گزارش داد که دونالد ترامپ از جان بولتون، مشاور ارشد خود بر سر اعلام جنگ با ونزوئلا خشمگین است. این مقامات گفته اند که ترامپ متوجه شده که برکناری نیکولاس مادورو، رئیسجمهوری این کشور، سختتر از آن است که بولتون وعده اش را داده بود.
به گفته این مقامات شکست کودتا در ونزوئلا باعث ایجاد «بحثی جدی» درباره اقدام نظامی ایالات متحده در ونزوئلا شده است. بر اساس این گفتهها کاخ سفید امیدوار است که مادورو خودش با گذشت زمان از قدرت پایین کشیده شود، زیرا ترامپ نسبت به اقدام نظامی مستقیم در این کشور آمریکای لاتین علاقهمند نیست.
دو تن از مقامات ناشناس کاخ سفید نیز به واشنگتنپست گفته اند که با وجود آنکه ترامپ از بولتون خشمگین است، قصد اخراج او را ندارد و به او گفته که همچنان بر ونزوئلا تمرکز کند.
بحران سیاسی ونزوئلا از ژانویه و وقتی آغاز شد که خوان گوایدو، رهبر مخالفان این کشور خود را «رئیسجمهوری» این کشور خواند. این بحران در ۳۰ آوریل و با فراخوان گوایدو برای پیوستن نیروی نظامی به اپوزیسیون به مرحلهای جدید وارد شد.
در نتیجه تلاش اپوزیسیون که دولت مادورو آن را اقدام به کودتا دانسته، خشونتها در ونزوئلا افزایش یافت و ۲۴۰ نفر زخمی شدند. در پی این حوادث، دیوان عالی ونزوئلا سه نفر از نمایندگان مخالفان را به خیانت بزرگ، توطئه و شورش متهم کرده است. یکی از این نمایندگان ادگار زامبرانو، دست راست گوایدو و معاون رئیس مجلس ملی ونزوئلا است که چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت / ۸ مه توسط سازمان اطلاعات مخفی ونزوئلا (SEBIN) بازداشت شد.
خوان گوایدو، رهبر مخالفان ونزوئلا امروز شنبه در توئیتی از مردم خواست برای اعتراض نسبت به دستگیری زامبرانو بار دیگر به خیابانها بیایند.
در پی رویدادهای ۳۰ آوریل و آنچه دولت ونزوئلا «تلاش برای کودتا» نامید، عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی تحولات ونزوئلا را با دقت دنبال میکند و گفت: «آشوب و هرجومرج به هیچ وجه نمیتواند راه حل اختلافات سیاسی در ونزوئلا باشد.» ایران آمریکا را عامل «توطئه» علیه دولت مادورو میداند.
ارتباط «بحران ایران» با ونزوئلا
تحریمهای ایالات متحده علیه ایران و سیاست فشار حداکثری بر این کشور همزمان با بحران ونزوئلا در حال وقوع است. ایالات متحده در حال حاضر دو ناو گروه «یواساس آبراهام لینکلن» و «یواساس آرلینگتون» و شماری بمبافکن در منطقه تحت نظارت «سنتکام» (فرماندهی مرکزی آمریکا) را به خاورمیانه اعزام کرده است. جان بولتون دوشنبه ۶ مه/ ۱۶ اردیبهشت در بیانیهای خطاب به تهران، در توضیح این اقدامات نظامی کشورش گفت آمریکا در پی جنگ با ایران نیست اما به هر حملهای چه از سوی سپاه پاسداران، چه از طرف سایر نیروهای مسلح واکنش نشان میدهد.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، نیز در توضیح این اقدام دولت آمریکا گفته است «ما از قبل مدت زیادی روی این طرح [اعزام ناوگروه به خاورمیانه] کار کرده بودیم. ما ایران را برای حمله به منافع آمریکا پاسخگو میکنیم.» او همچنین افزود که «ایرانیها دقیقاً میدانند که منظور ما چیست از تهدیداتی که آنها در سراسر جهان متوجه منافع آمریکا کردهاند.»
وزیر امور خارجه ایالات متحده یکشنبه ۵ مه/ ۱۵ اردیبهشت نیز گفته بود «پرزیدنت ترامپ به روشنی تاکید کرده که روسیه باید از ونزوئلا بیرون برود. این امر شامل ایران، چین و به ویژه کوبا نیز میشود.»
در واقع دستگاه دولتی ایالات متحده، ارسال ناوگروه جنگی ایالات متحده به خاورمیانه را پاسخی به تحریکات ایران در نقاط دیگر جهان از جمله در ونزوئلا دانسته اند.
نیروی دریایی ارتش فروردین ۹۸ بعد از سفر امیر حاتمی، وزیر دفاع جمهوری اسلامی یک ناوگروه را به اقیانوس اطلس و به ونزوئلا اعزام کرد. این ناوگروه به فرمان رهبر جمهوری اسلامی برای گسترش دامنه عملیات نیروی دریایی ارتش به ونزوئلا اعزام شده است.
وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز جمعه اعلام کرد که مایک پمپئو وزیر امور خارجه ایالات متحده هفته دیگر به روسیه سفر خواهد کرد تا با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری این کشور بر سر تنشهای میان دو کشور بر سر ونزوئلا مذاکره کند. هدف دیگر سفر پمپئو به روسیه مذاکره بر سر سیاستهای سختگیرانه دولت ترامپ درباره ایران است.
نظرها
شر جاعش
اگر امریکا و دیگر قدرتهای سکولار به نظام جاعشی (که ضد سکولاترین و تروریستی ترین در جهان هست) سی سال پیش حمله میکرد، دیگر بالا نبود. هر زور تاخیر این حمله، به بهای سنگین برای بشریت تمام میشود. امسال را سال نابودی اهریمن جاعش کنیم، حتی به قیمت جنگ، ما نسل سوخته ایم، بگذارید نسلهای آینده از شر جاعش آسوده زندگی کنند.