فشار خون بالا، قاتل خاموش ایرانیان
مسئولان وزارت بهداشت نسبت به افزایش شیوع بیماری فشار خون در ایران هشدار داده و خبر از تشکیل بسیج ملی کنترل فشار خون دادند.
وزیر بهداشت جمهوری اسلامی اعلام کرد نزدیک به ۱۵ میلیون ایرانی به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستند و حداقل ۴۰ درصد این افراد، از بیماری خود خبر ندارند. مدیرکل مدیریت دفتر بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت نیز میگوید در طی ۲۵ سال گذشته شیوع فشار خون بالا در ایران حدود ۳ برابر شده است.
سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران بیماری فشار خون را «قاتل خاموش» ایرانیان خواند و درباره افزایش بروز فشار خون بالا در ایران هشدار داد و گفت: «این عامل مهمترین عامل خطر وقوع بیماریهای قلبی عروقی در کشور است. مهمترین علت مرگ و میرهای ما یعنی حدود ۴۰ درصد علت مرگ در کشورمان را بیماریهای قلبی عروقی تشکیل میدهند. برآورد ما این است که ۱۵ میلیون ایرانی، مبتلا به فشار خون هستند. حداقل ۴۰ درصد از افراد مبتلا به فشار خون از این بیماری خبر ندارند که این موضوع بسیار خطرناک است. این افراد زمانی از فشار خونشان مطلع میشوند که با سکته مغزی یا قلبی و یا با نارسایی کلیه و... به بیمارستان مراجعه میکنند.»
فشار خون بالا قابل پیشگیری است
نمکی ۳۰ سالگی را سن ورود به بیماری پرفشاری خون عنوان کرد و از همه پزشکان خواست از دستگاه فشار خون در مطبهای خود استفاده کنند و به کنترل فشار خون اهمیت بیشتری بدهند. به گفته او مهمترین علت فشار خون بالا در ایران مصرف نمک است و بدین جهت الگوی تغذیه در ایران باید تغییر کند: «مردم ما مصرف نمک بالایی دارند. مصرف نمک بالا در کشورمان ریشه در فرهنگ و تاریخ مردم ما دارد. ایران سرزمینی پر آفتاب است. بنابراین گذشتگان ما که کار و کشاورزی میکردند، تعریق زیاد داشتند و سدیم از دست میدادند و به همین دلیل باید سدیم دریافت میکردند و نمک مصرف میکردند. حال امروز فرزندان در سایهنشین با همان الگوی تغذیه زندگی میکنند. بنابراین باید این الگوی تغذیهای را تغییر دهیم.»
افشین استوار، مدیرکل مدیریت دفتر بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت ایران نیز مصرف نمک در ایران را ۳ برابر میزان مطلوب و ۲ برابر میانگین جهانی اعلام کرد و گفت گر بتوان فقط نمکدان را از سفرههای غذا حذف کرد میتوان تا یک-سوم مصرف نمک را کاهش داد. او همچنین از بسیج ملی کنترل فشار خون و برنامههای جدی وزارت بهداشت برای کاهش نمک فرآوردههای غذایی کشور به ویژه نان مصرفی خانوار خبر داد.
آمارهای نگرانکننده
به گفته افشین استوار سالانه از ۴۰۰ هزار مورد مرگ و میر در ایران، نزدیک به ۱۰۰ هزار مرگ به علت فشار خون بالا اتفاق میافتد و بر اساس مطالعات صورت گرفته، به طور متوسط ۲۲ درصد زنان و ۲۱ درصد مردان ایرانی مبتلا به فشار خون بالا هستند. بهعلاوه حدود یک سوم جمعیت بالای ۳۰ سال در کشور و بیش از ۵۰ درصد گروه سنی ۵۵ تا ۶۹ سال فشار خون بالا دارند که این آمار بر اساس آخرین پیمایش ملی عوامل خطر بیماریهای غیر واگیر در سال ۹۵ به دست آمده است.
او همچنین گفت: «بررسی نتایج این پیمایش نشان میدهد که در طی ۲۵ سال گذشته شیوع فشار خون بالا در کشور ما حدود ۳ برابر شده است و پیشبینیها حکایت از آن دارد که این روند افزایشی در صورتی که مداخله جدی در آن صورت نگیرد، همچنان ادامه خواهد داشت. اما هماکنون فقط ۶۰ درصد افرادی که دچار فشار خون بالا هستند، از بیماری خود مطلع بوده و ۴۰ درصد یعنی جمعیتی حدود ۶ میلیون نفر نسبت به بیماری خود آگاهی نداشته و طبیعتاً روند درمانی جلوگیری از گسترش بیماری را هم طی نمیکنند.»
استوار عوامل دیگر ابتلا به فشار خون را کمتحرکی، چاقی و مصرف سیگار و مشروبات الکلی برشمرد و اعلام کرد بیش از ۵۰ درصد مردم در کشور تحرک کافی ندارند و نزدیک به دو سوم جمعیت کشور از جمله یک سوم زنان چاق محسوب میشوند. به گفته او ابتلا به فشار خون در اثر مصرف سیگار و مشروبات الکلی در ایران کمتر از میانگین جهانی بوده اما در حال پیشرفت است.
در همین زمینه:
نظرها
نظری وجود ندارد.