فشار واشنگتن بر بغداد برای کنترل هر چه بیشتر حشد الشعبی
به ادعای آمریکاییها، برخی گروههای شبهنظامی تحت حمایت ایران به مواضع مشکوکی اعزام شدهاند. حشد الشعبی میگوید از دولت مرکزی دستور میگیرد و قصد حمله به منافع آمریکا را ندارد.
وزیر خارجه آمریکا برای اعمال فشار بر عراق جهت کنترل نیروهای شبهنظامی شیعه به آن کشور سفر کرد. مایک پومپئو در این سفر هشدار داده است که دولت مرکزی باید گروههای تهدیدکننده منافع ایالات متحده در خاک عراق را متوقف کند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» به نقل از دو منبع امنیتی عراقی، سفر ناگهانی مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا به بغداد پس از آن صورت گرفته است که نهادهای اطلاعاتی آمریکا از استقرار موشکهای شبه نظامیان شیعه مورد حمایت ایران در نزدیکی پایگاههای نیروهای آمریکایی خبر دادند. به گفته همین منابع در این سفر پمپئو به افسران ارشد عراقی هشدار داده است که شبهنظامیان را تحت کنترل داشته باشند یا در غیر این صورت آمریکا با نیروهایش عکس العمل نشان خواهد داد.
در حالیکه تنش بین تهران و واشنگتن بالا گرفته، عراق بین همسایهاش ایران و آمریکا گرفتار شده است. واشنگتن اعلام کرده است که کارمندان غیرضروری سفارت آمریکا در بغداد و کنسولگری آن در اربیل را از عراق خارج میکند.
بر اثر افزایش تنشها بین تهران و واشنگتن، نیروهای نظامی آمریکا در منطقه افزایش یافته، پنتاگون بنا بر گزارش «نیویورکتایمز» طرحی برای اعزام ۱۲۰ هزار نیرو در صورت لزوم تهیه دیده، و خبر خرابکاریها و حملهها در عربستان سعودی و امارات متحده عربی بر تنشها افزوده است.
یک منبع نظامی عراقی که از تحولات مربوط به سفر پمپئو به عراق خبر داشت، گفت: «پیام آمریکا روشن بود. آنها از عراق برای متوقفکردن گروههایی که منافع آمریکا را تهدید میکنند، تضمین میخواهند. آنها میگویند اگر به آمریکا در خاک عراق حمله شود، بدون هماهنگی با بغداد برای دفاع از خود اقدام میکنند.»
وزارت امور خارجه آمریکا در مورد جزئیات مذاکرات پمپئو در سفر اخیرش به عراق حاضر به اظهار نظر نشده است. مایک پمپئو پس از این سفر گفت: «ما نمیخواهیم کسی در عراق دخالت کند، قطعاً نه با حمله به کشور دیگری در داخل عراق.»
یک منبع دیگر عراقی گفت: «مخابرات رهگیریشده توسط آمریکاییها نشان میدهد که برخی گروههای شبهنظامی به مواضع مشکوکی اعزام شدهاند که از نظر آمریکاییها تحریکآمیز تلقی شده است.»
عادل عبد المهدی، نخستوزیر عراق سهشنبه به خبرنگاران گفت که طرف عراقی تحرکاتی را که نشان از تهدید هر یک از طرفین باشد، مشاهده نکرده است.
تنشها میان تهران و واشنگتن اوایل این ماه زمانیکه دولت ترامپ معافیت برخی کشورها را برای خرید نفت ایران لغو کرد، شدت یافت.
عراق در تلاش است تا شبه نظامیان مورد حمایت ایران را تحت کنترل خود درآورد. این شبه نظامیان به طور رسمی بخشی از نیروهای امنیتی عراق هستند، اما به صورت نیمه مستقل فعالیت میکنند و از حمایت سیاستمداران متحد با ایران برخوردارند. این گروهها در حال توسعه قدرت اقتصادی خود هستند.
سخنگوی دو گروه از گروه های شبه نظامی مورد حمایت ایران گفت که برنامه ای برای هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی وجود ندارد و صحبت «تهدید»، به گفته این سخنگو، «جنگ روانی» واشنگتن است. آمریکا میگوید، ایران بزرگترین تهدید برای صلح منطقه است.
یک منبع امنیتی عراقی خبر داده است که مقامهای آمریکایی با مقامهای عراقی مساله اعزام شبهنظامیان مورد حمایت ایران به مرزهای عراق با سوریه را مورد بحث قرار دادهاند. سربازان آمریکایی هنوز در سوریه با نیروهای دولت اسلامی (داعش) میجنگند
اهمیت متقابل عراق و ایران برای یکدیگر
برای ایران، همسایه غربیاش عراق، رابط مهمی به جهان خارج در سایه تحریمهای آمریکاست و تحلیلگران معنقدند استقرار نیروهای طرفدار ایران و موشکها، دلیلی است بر اینکه تهران دستکم آماده است که آمریکا را با خشونت تهدید کند.
در همین حال گروههای شبهنظامی عراقی میگویند که از دولت مرکزی دستور میگیرند و برنامهای برای هدف قرار دادن منافع آمریکا ندارند.
لیث العذاری، یک سخنگوی گروه عصائب اهل حق ــ از گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران ــ گفت: «ادعاهای آمریکاییها بیاساس است. این من را به یاد دروغ بزرگ سلاحهای کشتار جمعی در عراق میاندازد.»
اشاره العذاری به دلیل حمله نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ بود.
بسیج مردمی عراق (حشد الشعبی) نیروهای شبه نظامی عمدتاً شیعه عراقی بالغ بر ۱۵۰۰۰۰ نفر هستند.
در حال حاضر حدود ۵۲۰۰ سرباز آمریکایی در عراق هستند. آمریکا در اوج جنگ عراق حدود ۱۷۰۰۰۰ سرباز در عراق داشت.
به گفته تحلیلگران استقرار موشک توسط شبهنظامیان مورد حمایت ایران بیشتر به معنای تهدیدی نمادین برای آمریکا است تا آن که نقشهای واقعی برای استفاده از آنها باشد.
برخی ناظران میگویند فشارهای اقتصادی بر ایران بیش از هر اقدام نظامی علیه این کشور تاثیر خواهد داشت.
پمپئو گفت که در سفرش به بغداد در مورد «نفت خام و گاز طبیعی .. و راههای پیش بردن بسیار سریع این پروژهها» گفتوگو کرده است. اشاره پمپئو به تلاشها برای قطع وابستگی عراق به واردات انرژی از ایران است.
به گفته دو مقام حوزه انرژی عراق، وزیر امور خارجه آمریکا از عراق خواسته تا با شرکتهای آمریکایی وارد معاملات نفت و انرژی شوند.
شرکت جنرال الکتریک، غول انرژی آمریکا به دنبال قراردادی در بخشی از برنامه ۱۴ میلیارد دلاری توسعه زیرساختهای برق عراق است. دولت عراقی همچنین در آستانه امضای یک قرار داد ۵۳ میلیارد دلاری برای صنایع نفت عراق است. بخشی از این قرارداد با شرکت آمریکایی اکسون موبیل بسته میشود.
به گفته رناد منصور، پژوهشگر چتهام هاوس، این راه دیگری است که آمریکا برای فشار بر ایران در پیش گرفته است که تامینکننده عمده برق عراق است. آمریکا عراق را مجبور میکند تا بین تهران و واشنگتن یکی را انتخاب کند.
منصور اقزود: «آمریکا به رهبران عراقی میگوید که یا با ما هستید یا با آنها. عراقیها میگویند چرا متحد هر دو نباشیم؟ اما نه آمریکایی ها ــ و به نظر من ــ نه ایرانیها این را نمیخواهند.»
یک دیپلمات غربی هشدار داد که خطر بالاگرفتن قضایا جدی است.
این دیپلمات گفت: «جو دیگر دوستانه نیست... و به نظر نمیرسد کاخ سفید نگران آن باشد که عراق قربانی فرعی این جریان شود.»
نظرها
نظری وجود ندارد.