ظریف در پکن: منافع ایران از برجام تأمین شود
پیام وزیر خارجه ایران صریح بود: اقدامات عملی در یک توافق چند جانبه. چین اما مایل نیست مذاکرات تجاری با آمریکا تحت تأثیر توافق هستهای با ایران قرار گیرد.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران با وانگ یی، همتای چینی خود در پکن دیدار و گفتوگو کرد. پیام ظریف به پکن آشکار و صریح بود: اگر چین مایل است برجام حفظ شود، با اقدامات عملی منافع ایران را تأمین کند. جمهوری خلق چین اما مایل نیست مذاکرات تجاری با آمریکا تحت تأثیر توافق هستهای با ایران قرار گیرد.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران جمعه ۱۷ مه/ ۲۷ اردیبهشت با وانگ یی، همتای چینی خود در پکن دیدار و گفتوگو کرد. تصمیم شورای امنیت ملی ایران برای کاهش سطح تعهدات جمهوری اسلامی در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، روابط دو جانبه، راهکارهای توسعه همکاریهای سیاسی و اقتصادی و بحران خاورمیانه به سبب تنش بین ایران و آمریکا از موضوعاتی بود که در دیدار وزیران خارجه ایران و چین به بحث گذاشته شد.
وزیر خارجه ایران پیش از سفر به چین به کشورهای ژاپن، ترکمنستان و هند سفر کرده و پس از مذاکره با همتایان خود از این سه کشور، عازم پکن شده بود. محمد جواد ظریف، صبح جمعه در بدو ورود به فرودگاه پکن در جمع خبرنگاران گفت:
«چین یکی از مهمترین شرکای جمهوری اسلامی است و هم شریک سیاسی ما و هم شریک بسیار نزدیک اقتصادی ما و هم از اعضای باقی مانده در برجام است. مهم است که در این مرحله جدید مشورتهای نزدیکی با طرف چینی، به ویژه در خصوص تحولات اخیر و تصمیم جمهوری اسلامی ایران در مورد اجرای حقوقش در برجام طبق بند ۳۶ داشته باشیم. همین طور در مورد روابط دو جانبه و مسایل بسیار خطرناکی که در منطقه ما امروز در جریان است گفتوگو کنیم.»
بر اساس تصمیم چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت شورای امنیت ملی، ایران طبق بند ۳۶ محدودیتهای مربوط به نگهداری ذخایر اورانیوم غنیشده و همچنین آب سنگین را رعایت نمیکند. جمهوری اسلامی به اتحادیه اروپا ۶۰ روز مهلت داده منافع اقتصادی ایران در توافق هستهای را از طریق کانال مالی موسوم به اینستکس برآورده کند. در غیر اینصورت سطح غنیسازی اورانیوم را افزایش میدهد. چین یکی از قدرتهای جهان در توافق سال ۲۰۱۵ است.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در پکن درباره انتظارات ایران از جمهوری خلق چین گفت:
«اگر جامعه بینالمللی و سایر کشورهای عضو برجام و دوستان ما در برجام مثل چین و روسیه تمایل دارند که این دستاورد حفظ شود با اقدامات عملی باعث شوند که مردم ایران از منافع برجام بهرهمند شوند.»
روز گذشته ظریف در دیدار با وزیر خارجه و نخستوزیر ژاپن نیز بر این خواسته تأکید کرده بود: برجام یک توافق چند جانبه است و حفظ آن به طور یکجانبه میسر نیست.
وزارت خارجه چین در واکنش به کاهش سطح تعهدات ایران در برجام بر اساس تصمیم شورای امنیت ملی، اعلام کرد که این کشور اکیداً با اقدامات یکجانبه آمریکا در قبال برجام و بازگرداندن تحریمهای ایران از سوی این کشور مخالف است و از همه طرفها خواست «با خویشتنداری و گفتوگو» از بالا گرفتن تنشها جلوگیری کنند.
چین که در سه ماه نخست سال جاری روزانه ۴۵۰ هزار بشکه نفت خام از ایران وارد میکرد، خرید نفت از ایران را متوقف کرده است. پالایشگاههای شرکت پتروشیمی چین (سینوپک) فاز اول میدان نفتی یادآوران را راهاندازی کرده بود و قرار بود در فاز دوم این میدان را توسعه دهد که با تحریم ایران کنارهگیری کرد. شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) هم برای توسعه میدان آزادگان به جای پول نقد روزانه ۶۷ هزار بشکه نفت از ایران تحویل میگرفت. این قرارداد هم متوقف شده است.
جمهوری خلق چین مایل نیست مذاکرات تجاری با آمریکا تحت تأثیر توافق هستهای با ایران قرار گیرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، چهارشنبه گذشته در یک فرمان اجرایی ضمن اعلام وضعیت اضطراری ملی، شرکتهای آمریکایی را از خرید تجهیزات مخابراتی و فناوری از هر شرکتی که «تهدیدی برای امنیت ملی» کشورش باشد منع کرد. با این فرمان مسیر برای ممنوعیت استفاده از تجهیزات و فناوری شرکت هوآوی چین هموار شده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.