آمانو: ایران به تولید اورانیوم غنیشده سرعت بخشیده است
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید کرد که ایران تولید اورانیوم غنیشده در ایران افزایش یافته اما درهمان حال یادآوری کرد که معلوم نیست که ایران چه زمانی برجام را نقض میکند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یک نشست خبری اعلام کرد که ایران سرعت تولید اورانیوم غنیشده خود را افزایش داده است اما معلوم نیست که در چه زمانی به حد محدودیت خود در غنیسازی اورانیوم خواهد رسید.
یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دوشنبه ۲۰ خرداد / ۱۰ ژوئن پس از شرکت در جلسه شورای حکام این آژانس و ارائه گزارشی درباره ایران، در یک نشست خبری به سئوالهای خبرنگاران پاسخ داد.
آمانو در پاسخ به سئوالی درباره احتمال افزایش تولید اورانیوم غنیشده ایران از زمان آخرین گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت: «بله. نرخ تولید [اورانیوم غنیشده ایران] رو به افزایش است.»
او در مورد اینکه آیا آنطور که میگویند نرخ تولید اورانیوم غنیشده ایران چهار برابر شده است، گفت: «بستگی دارد و تغییر میکند. من ترجیح میدهم به دلیل این نوسانات عدد خاصی نگویم. اما میتوانم تأیید کنم که نرخ تولید بر اساس آخرین ارزیابیها افزایش یافته است.»
آمانو درباره اینکه این افزایش چه زمانی از محدوده ۳۰۰ کیلوگرم عبور میکند، افزود: «نرخ تولید در نوسان است. میتوانند آن را برای اقدامات مختلفی مانند تحقیق و توسعه استفاده کنند و نمیتوانیم بگوییم چه زمانی از حد مجاز عبور میکنند.»
در برجام حد مجاز ذخایر اورانیوم غنیشده ایران ۲۰۲,۸ کیلوگرم تعیین شده است. براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ۱۰ خرداد / ۳۱ مه، میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در بهمنماه ۱۶۳,۸ کیلوگرم بود که تا ۳۰ اردیبهشت امسال به ۱۷۴,۱ کیلوگرم رسیده است.
خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دوشنبه ۱۳ خرداد / ۳ ژوئن در مطلبی درباره آخرین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ارتباط آن با اعلام تصمیم ایران مبنی بر «کاهش تعهدات هستهای» خود ضمن اشاره به این تغییرات نوشت که میزان اورانیوم غنیشده ایران از گزارش قبلی آژانس در اسفند ۱۳۹۷ بیش از ۱۱ کیلوگرم افزایش داشته است. این خبرگزاری نوشت: «از آنجایی که میزان ۳۰۰ کیلوگرم UF6 غنیشده تا ۳,۶۷ اورانیوم ۲۳۵ معادل با ۲۰۲,۸ کیلوگرم اورانیوم است، بنا بر این میتوان گفت که ایران تا مرز تعیینشده، ۲۸,۷ کیلوگرم اورانیوم غنیشده بیشتر فاصله ندارد و بهطور قطع قبل از پایان مهلت ۶۰ روزه در گام نخست ایران از مرز تعیین شده عبور خواهد کرد».
شورای عالی امنیت ملی ایران در سالگرد خروج آمریکا از توافق هستهای با صدور بیانیهای خطاب به کشورهای عضو برجام اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران محدودیتهای مربوط به نگهداری ذخایر اورانیوم غنیشده و ذخایر آب سنگین را رعایت نمیکند. این شورا به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داد که به تعهدات خود بهویژه در حوزههای بانکی و نفتی عمل کنند، در غیر اینصورت در مرحله بعدی ایران رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنیسازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرنسازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد. این به معنای نقض برجام است. اتحادیه اروپا ضربالاجل ایران را رد کرده است.
آمانو در برابر این سئوال که «شما در نشست پیشین اعلام کردید که ایران به تعهدات خود در برجام عمل میکند. این بار چنین چیزی نگفتید. آیا این بهخاطر مسأله سانتریفیوژهای IR6 است؟» گفت: «بهدلیل بیانیه روشن شورای عالی امنیت ملی ایران است و برای من دیگر مناسب نیست که همان بیانیههای پیشین را صادر کنم. اما در عین حال، نمیگویم که ایران برجام را رعایت نمیکند. (...) همانطور که بارها در گذشته بهصراحت گفتهام، این وظیفه آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیست که بگوید ایران به تعهداتش عمل میکند یا نه. آژانس یکی از طرفین برجام نیست، اما ما امکانات راستیآزمایی را در اختیار طرفین قرار میدهیم. در این مورد، اگر همه چیز واضح بود، من بیانیه همیشگی و معمول را میدادم.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه در بیانیه خود در آغاز نشست شورای حکام نسبت به تنش بهوجود آمده درباره ایران ابراز نگرانی کرد و خواهان کاهش تنش از طریق پیشبرد گفتوگو شد. او همچنین گفت ایران تمام تعهدات خود به توافق هستهای را اجرا کند.
آمانو در نشست خبری خود درباره اینکه کدام گفتوگو مورد نظر اوست و آیا منظور مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکاست، گفت: «من در موضعی نیستم که بگویم چه نوع گفتوگویی مناسب است و چه نوع گفتوگویی مناسب نیست. این یک موضوع سیاسی است. اما واضح است که تنشها رو به افزایش است. پس خوب است که تنشها کاهش یابد و این کار باید از طریق گفتوگو صورت بگیرد.»
او در پاسخ به این سئوال که آیا از بازگشت آمریکا به برجام استقبال میکند، گفت: «این یک پرسش فرضی است و من در موقعیتی نیستم که پاسخ بدهم. این تصمیم آمریکاست.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بار دیگر تأکید کرد که «تعهداتی که ایران ذیل برجام آنها را پذیرفت، دستاوردی بزرگ در زمینه راستیآزمایی برنامههای اتمی است. آژانس امیدوار است که راههایی برای کاهش تنشهای جاری و آغاز گفتوگو یافت شود. پایبندی کامل ایران به تعهداتش ذیل برجام موضوعی اساسی است.»
بیشتر بخوانید:
نظرها
احسان
امریکایی ها نباید خمینی تروریست را از تبعید در فرانسه به تهران می فرستادند تا مانع پیشرفت ایران شوند.
حقیقتگو
اگرغربی ها به رهبری امریکا ازتهدید غنی کردن اورانیم وحشت کنند و درصدد امتیازدادن به حکومت آخوندی که درمقابل کره شمالی صفراست برآیند هرگز کره شمالی به توافق های ارزان قیمت راضی نخواهد شد و صدها برابر امتیازات به حکومت آخوندی را طلب خواهد کرد...کره شمالی چه ازلحاظ تکنیکی و چه نظامی و چه اتمی که همجوارکره جنبوبی وهمچنین فاصله نزدیکی به ژاپن دارد صدها مرتبه ازحکومت اخوندی تظاهرکننده قوی تراست..غربی ها یا تکلیف حکومت آخوندی را با هروسیله و ابزاری که لازم است روشن کنند..اوارنیوم غنی شده دردست رسوریه و عراق و الشعبی ها وبرای فروش به تروریست هابین المللی