وزیران خارجه اتحادیه اروپا: در مورد حادثه نفتکشها در دریای عمان باید محتاط بود
همزمان با برگزاری اجلاس وزیران خارجه اتحادیه اروپا، سرلشکر باقری گفت نیروهای مسلح مسئولیت اقدامی را که انجام دادهاند به عهده میگیرند.
محمد حسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی اعلام کرد که حمله به نفتکشها در دریای عمان کار ایران نیست. همزمان با نخستین اظهار نظر یک مقام بلندپایه نظامی ایران درباره انفجار نفتکشها در دریای عمان، وزیران خارجه اتحادیه اروپا هم اعلام کردند صرفاً با تکیه بر شواهد موجود نمیتوان بحران تازهای بر بحرانهای موجود در خاورمیانه افزود.
پنجشنبه ۲۳ خرداد / ۱۳ ژوئن همزمان با سفر شینرو آبه، نخستوزیر ژاپن به تهران و دیدار و گفتوگوی او با رهبر جمهوری اسلامی، به دو نفتکش فرانت آلتر با پرچم جزایر مارشال، و کوکوکا کوریجوس با پرچم پاناما در دریای عمان حمله شد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا با اتکا به ویدیویی که ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (ستنکام) منتشر کرده اعلام کردهاند که حمله به نفتکشها کار ایران است. وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز در نشست روز دوشنبه خود در بروکسل این حادثه را در دستور کار خود قرار دادند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس آلمان و سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعلام کردند، پیش از آنکه وارد یک بحران دیپلماتیک تازه با ایران بشوند که ممکن است پیامدهای سنگینی برای سراسر منطقه خاورمیانه داشته باشد، میبایست تصویر شفافتری از آنچه که در دریای عمان اتفاق افتاد در اختیار داشته باشند.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در جمع خبرنگاران در بروکسل گفت:
«مدارک سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و بریتانیا با مدارک سایر سرویسهای اطلاعاتی کشورهای متحد میبایست مقایسه شود.»
وزیر خارجه آلمان در ادامه سخنانش افزود:
«ما میبایست بسیار محتاط باشیم.»
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز یادآوری کرد که مدارک کافی برای قضاوت درباره اینکه چه کسی مسئول حمله به نفتکشها در دریای عمان است در دست نیست. موگرینی گفت:
«فعلاً میبایست حداکثر خویشتنداری و خردمندی را به کار بست.»
نخستین واکنش یک مقام ارشد نظامی در ایران
چند ساعت قبل از برگزاری اجلاس وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل، سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران در واکنش به حادثه نفتکشها در دریای عمان گفت:
«جمهوری اسلامی ایران آنقدر بزرگ است که اگر ارادهای در بستن تنگه هرمز بکند، اینگونه نیست که شناور یا نفتکشی بتواند از این تنگه عبور کند. ما آن قدر شجاعت داریم که مسئولیت اقدامات خود را بر عهده بگیریم و با قامتی افراشته و صدایی بلند آن را فریاد بزنیم و عواقب آن را هم بپذیریم.»
این نخستین بار است که یک مقام ارشد نظامی ایران رسماً درباره حادثه نفتکشها اظهار نظر میکند.
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (ستنکام) ویدیویی منتشر کرد که ظاهراً نشان میدهد یک قایق سپاه در جوار بدنه نفتکش کوکوکا کاریجس توقف کرده و در همان حال چند نفر از نیروهایی که ادعا شده نیروهای سپاه پاسداراناند تلاش میکنند یک مین منفجر نشده را از بدنه نفتکش جدا کنند. خدمه کشتی اما گفتهاند که دو شی پرنده دیدهاند و با این ترتیب ادعای سنتکام را نقض کردهاند. سنتکام شامگاه یکشنبه گزارشهای رسانههای داخلی ایران را تأیید کرد که قبل از وقوع انفجار در نفتکشها، سپاه پاسداران یک پهپاد آمریکایی مدل امکیو ۹ را هدف شلیک یک موشک زمین به هوا قرار داده اما موشک به هدف اصابت نکرده است.
سرلشکر باقری در سخنان صبح دوشنبه خود در دانشگاه افسری و تربیت پاسداری درباره حمله نافرجام موشکی ایران به پهپاد امکیو ۹ سکوت کرد.
دولت ژاپن نیز مانند اتحادیه اروپا از دولت آمریکا خواسته است مدارک مستندتری درباره دخالت ایران در نفتکشهای دریای عمان ارائه دهد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.