ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

سقوط کم‌سابقه رشد اقتصادی ایران: در آستانه منفی پنج درصد

رشد اقتصادی بخش نفت در زمستان سال قبل منفی ۲۵ درصد بود و بخش صنعت ۱۲,۲ درصد. پیامد این وضعیت تعطیلی کارگاه‌ها و اخراج کارگران.

اقتصاد ایران کم‌سابقه‌ترین رشد منفی را در زمستان سال گذشته تجربه کرد. بخش نفتی که محرک و منبع درآمد اصلی ایران به شمار می‌رود با رشد منفی ۲۵ درصد روبرو شد. رشد اقتصادی بخش صنعت نیز ۱۲,۲ درصد برآورد شده است. این وضعیت موجب افزایش شمار بیکاران و از دست رفتن مشاغل موجود شده است.

کارخانه کارتن‌سازی مشهد یکی از واحدهای تولیدی تعطیل شده در ایران است- عکس: آرشیو

جواد حسین‌زاده، معاون اقتصادی و محاسبات مرکز آمار ایران دوشنبه ۲۷ خرداد رشد اقتصادی در سال ۱۳۹۷ را با محاسبه نفت منفی ۴,۹ درصد و بدون محاسبه نفت ۲,۴ درصد اعلام کرد.

به گفته او رشد اقتصادی در فصل زمستان با احتساب نفت منفی ۸,۴ درصد و بدون نفت منفی ۴,۱ درصد ثبت شده است.

در چهار ماه پایانی سال گذشته تنها در بخش کشاورزی رشد اقتصادی مثبت (۱,۴ درصد) گزارش شده است. رشد اقتصادی برای گروه صنعت منفی ۱۵ و خدمات منفی ۲,۱ درصد به ثبت رسیده که بیانگر شدت گرفتن رکود اقتصادی است.

در تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران هم رشد اقتصادی بخش نفت برای فصل زمستان، منفی ۲۵,۲ درصد اعلام شده است که کم‌سابقه‌ترین رشد اقتصادی در سه دهه اخیر است.

اقتصاد ایران از تابستان سال گذشته، پس از خروج امریکا از توافق هسته‌ای با دور تازه‌ای از بحران دست به گریبان شده است. شرکت‌های خارجی و شرکای اقتصادی ایران که پس از توافق هسته‌ای، قرارداد همکاری مشترک با ایران امضاء کرده بودند، برای در امان ماندن از مجازات نقض تحریم‌ها علیه ایران، ایران را ترک کردند.

ایران پس از آن با وجود تلاش‌های فراوان برای جایگزینی شرکت‌های چینی و اندونزیایی، تا به حال نتوانسته است به توافق جدیدی برای توسعه میادین نفت و گاز دست یابد.

علاوه بر این صادرات نفت ایران نیز طی یکسال گذشته روند نزولی داشته است. در ماه مارس ۲۰۱۹/ اسفند و فروردین ۱۳۹۷/۱۳۹۸ صادرات نفت ایران به کمترین میزان در چهل سال گذشته رسید. آژانس بین‌المللی انرژی صادرات نفت ایران در این ماه را ۸۴۰ هزار بشکه گزارش کرده است.

کارگران بیکار شدند

پس از بخش نفت که سهم ویژه‌ای در اقتصاد ایران دارد، بخش صنعت با بالاترین رشد منفی روبرو بود. رشد این بخش در زمستان سال گذشته ۱۲,۲ درصد اعلام شده است.

معاون اقتصادی و محاسبات مرکز آمار با اشاره به جزئیات رشد اقتصادی در فصل زمستان ۹۷ گفت: رشد بخش نفت منفی ۲۵.۲ درصد و رشد بخش صنعت منفی ۱۲.۲ درصد شد.

شاخص رشد اقتصادی بخش صنعت در ۱۲ ماه سال گذشته نیز منفی ۶,۵ درصد و ساختمان منفی ۴,۵ درصد گزارش شده است.

رشد منفی صنعت ساختمان و بخش تولید در ماه‌های گذشته موجی از بیکاری در این دو حوزه را به دنبال داشته است.

منابع دولتی تا به حال آمار مشخصی از شمار کارگرانی که شغل خود را از دست داده‌اند، منتشر نکرده‌اند اما احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی گفته است که در ۹ ماه نخست سال قبل ۷۴۴ هزار کارگر از کار اخراج شدند.

هادی ساداتی نایب رئیس «کانون کارگران ساختمانی»، اردیبهشت امسال گفته بود که رکود در بخش ساختمان موجب بیکاری ۶۰ درصد کارگران ساختمانی  شده است.

به گفته او ۷۸۰ هزار کارگر صنعت ساختمان در سال گذشته به دلیل رکود بیکار شدند.

این گزارش نشان می‌دهد در دو سال گذشته شاخص رشد اقتصادی ایران که دولت حسن روحانی برای جهش آن برنامه‌ریزی کرده بود، با محاسبه نفت ۱۳,۲ درصد و بدون نفت ۸,۷ درصد سقوط کرده است.

دولت حسن روحانی در قانون بودجه ۱۳۹۷ دست‌یابی به رشد اقتصادی ۶ درصدی را پیش‌بینی کرده بود.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی پیش‌بینی کرده است که رشد اقتصادی در سال جاری نیز به روند نزولی ادامه دهد به منفی ۵,۵ درصد برسد.

در همین زمینه:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • farid

    مدیریت جهانی مدیرانی که بعضی قبلا تروریست هم بوده اند! هرام پارسایی، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس : سایپا و ایران خودرو باید با توجه به میزان زیان انباشه‌شان اعلام ورشکستگی کنند!. وزارت صنعت، معدن و تجارت از کنار همه تخلفات خودروسازان می‌گذرد» به عنوان مثال کل سرمایه سایپا ۴,۰۰۰ میلیارد تومان است، در حالی که طبق جواب مکتوب آن‌ها به کمیسیون زیان انباشته‌شان ۲۰ هزار میلیارد تومان است یعنی آن‌ها ۵۰۰ درصد سرمایه‌شان زیان انباشته دارند؛ ایران خودرو پیش از سال ۱۳۹۸ زیان انباشته‌اش را بالغ بر ۸,۰۰۰ میلیارد تومان به ما اعلام کرد که قطعاً الان این رقم بیشتر است و منابع این شرکت هم کمتر است؛ لذا طبق قانون هم سایپا و ایران خودرو شرکت‌های ورشکسته‌ای هستند که عدم اعلام ورشکستی آن‌ها باعث می‌شود این باتلاق عظیم‌تر شود و جبران خسارت‌اش برای کشور هزینه‌های سنگین‌تری در پی داشته باشد.