عراقچی: «صبر راهبردی» تهران به پایان رسیده است
به گزارش گاردین، اتحادیه اروپا جمعه در وین با پیشنهاد یک خط اعتباری چندین میلیون یورویی واپسین تلاشاش را برای حفظ برجام خواهد کرد.
کمیسیون مشترک اعضای «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) جمعه ۲۸ ژوئن / ۷ تیر در وین تشکیل خواهد شد. مهلت ایران برای آغاز کاهش تعهداتش در برجام به پایان رسیده است. اتحادیه اروپا به دنبال اجراییکردن یک خط اعتباری چند میلیون یورویی جهت حفظ توافق هستهای با ایران است. تهران اما بار دیگر هشدار داده که در صورت عملینشدن وعدهها تعهدات برجامی را کاهش خواهد داد.
عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و عضو ارشد تیم مذاکرهکننده برجام، پنجشنبه ۲۷ ژوئن / ۶ تیر به وین سفر کرد تا با نمایندگان اروپایی برای حفظ توافق هستهای رایزنی کند.
عراقچی پس از مذاکرات در گفتوگو با تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی ایران گفت که یک سال «صبر راهبردی» تهران به پایان رسیده است: «کشورهای باقیمانده در برجام نتوانستند خروج آمریکا از برجام را برای ایران جبران کنند.»
اتحادیه اروپا یک سازوکار ویژه مالی (اینستکس) را برای مقابله با تحریمها راهاندازی کرد اما مشخص شد که این سازوکار مالی دستکم در مرحله اول تنها به واردات غذا و دارو به ایران کمک خواهد کرد و هنوز کاملاً اجرایی نشده است.
به گفته معاون سیاسی وزارت خارجه، ایران با صبر راهبردی به دیپلماسی فرصت داده اما علیرغم وعدهها «در عمل اتفاق خاصی نیفتاده است.»
عراقچی در نهایت طرفین اروپایی را بار دیگر به ادامه «روند قانونی» خروج تدریجی از برجام تهدید کرد: «ما از مواضع سیاسی اروپا در برابر آمریکا استقبال میکنیم اما این مواضع باید به گامهای عملی ترجمه شود».
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای پیش از آن نیز در سمیناری با عنوان «اقدامات قهری یکجانبه و آثار آن» هشدار داده بود که «رفتار مخرب آمریکا و تروریسم اقتصادی این کشور علیه جمهوری اسلامی ایران باید متوقف شود».
پنجشنبه ضربالاجل ۶۰ روزه ایران به اتحادیه اروپا برای عمل به تعهدات بانکی و نفتی خود در قبال برجام به سر آمده، با کاهش سطح تعهدات ایران در برجام، میران اورانیوم غنیشده در تأسیسات نظنز به مرز ۳۰۰ کیلوگرم نزدیک شده و از ۱۰ روز آینده نیز مرحله دوم کاهش سطح تعهدات ایران با افزایش تولید آب سنگین در تأسیسات اراک بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی در ۱۸ اردیبهشت سال جاری آغاز میشود.
هرچند خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی به نقل از منابع بریتانیایی گزارش داده است که ایران سقف اورانیوم غنیشده را در حدود ۳۰۰ کیلوگرم نگه داشته و تا شنبه به اروپاییها فرصت داده است.
برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران پنجشنبه به «رویترز» گفته بود که «ایران هرگز نمیتواند نزدیک بمب اتم بشود. ما به دقت مراقبیم که زمان دستیافتن ایران به توانایی ساخت سلاح اتمی به زیر یک سال نرود».
پیشنهاد جدید اروپا
قرار است جمعه در وین کمیسیون مشترک برجام با حضور نمایندگان کشورهای عضو برگزار شود.
به گزارش روزنامه بریتانیایی «گاردین»، دولتهای اروپایی یک خط اعتباری چندمیلیون یورویی برای سهولت روابط تجاری بین تهران و اتحادیه اروپا تحت تحریمهای آمریکا در نظر خواهند گرفت تا برجام را نجات دهند.
جزئیات این خط اعتباری که گاردین «به نسبت محقر» توصیفش میکند، در جلسه کمیسیون مشترک جمعه اعلام خواهد شد.
عراقچی ۲۵ خرداد پس از رایزنی با هلگا اشمید – دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا – و ماریل دوسانز – رئیس کمیسیون خارجی مجلس فرانسه – گفته بود: «کمیسیون مشترک برجام از ایدههایی است که در دستور کار قرار دارد، ولی به اعتقاد ما کمیسیون مشترک باید زمانی برگزار شود که دستاورد ملموسی از آن حاصل شود.»
عراقچی پنجشنبه در آستانه نشست کمیسیون مشترک با نمایندگان چین و روسیه دیدار کرد.
اروپا در جی ۲۰
همزمان با این گزارشها، نشست جی ۲۰ نیز در اوساکای ژاپن آغاز شده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به این نشست رفته است و رایزنی با دیگر سران کشورهای عضو جی ۲۰ درباره ایران یکی از موضوعات اصلی است.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه که او نیز مانند ترامپ برای شرکت در نشست جی ۲۰ وارد اوساکا شده، پنجشنبه اعلام کرد که «میخواهم ترامپ را قانع کنم که به نفع اوست که فرآیند مذاکره را بار دیگر آغاز کند و از برخی تحریمها بازگردد تا به مذاکرات فرصتی داده باشد».
همزمان رویترز گزارش داد که دیپلماتهایی از متحدان ایالات متحده در سازمان پیمان نظامی آتلانتیک شمالی (ناتو) به این خبرگزاری گفتهاند که آمریکا به ناتو اعلام کرده تمایلی به جنگ با ایران ندارد.
نمایندگان فرانسه نیز در این نشست که پشت درهای بسته برگزار شد، به مارک اسپر سرپرست وزارت دفاع ایالات متحده هشدار دادهاند که آمریکا نباید ناتو را در هیچ مأموریت نظامی در خلیج فارس درگیر کند. فرانسه همراه با آلمان و دیگر متحدان اروپایی در این نشست از آمریکا خواسته اند که برجام حفظ شود.
نظرها
حقیقتگو
متاسفانه بسیاری ازاکثریت مردم این تصوررا دارند که خداوند بزرگ لطفی کند و هم علی خامنه ای و هم ترامپ را درمذاکره کردن وبرداشتن تحریم ها کند ولی این تصور واقعا" تصوراست و اگرتحریم ها دربست برداشته شوند محال ممکن است تحریم ها همگونه آخوند و آقاسازاده و پاسدارچی ساز برعلیه مردم برداشته شوند زیراکه تحریم های حکومتی برعلیه مردم وحصرکردن مردم همچون افساری است که آخوندها درکنترل و تزریق اهداف به اکثریت مردم به آن نیازداشته ودارند وخواهند داشت بهبود اقتصاد و رفاه مردم دربرداشتن تحریم های حکومتی برعلیه مردم درحقیقت محض پاره شدن این افسار که درقالب دین و آیات اللهی و بهشت وجهنم وروضه و اربابی آخوندهای نمازجمعه ..درحقیقت برداشتن تحریم ها برعلیه حکومت آخوندی به هرشکل وفرمی بدون هیچ شک و شبهی وروان شدن سیل های اسکناس های نفتی فقط به دریای حکومت اخوندی ختم و صیادان حکومتی ومقامات دولتی و آقازاده ها و سپاه پاسداران و بشاراسد ها و الشعبی ها و خالد مشعل ها و شیخ نصرالله ها واردوغان ها که درطول مدت چهل ساله تورهای اسکناس گیرشان دردریای پولی حکومت آخوندی پهن کرده بودند ومیلیاردها دلار را صید کردند و بردند همچنان تورهایشان درهمین دریای پولی حکومتی همچنان پهن است ...برای اکثریت مردم غیروابسته حکومتی أراینده هم سهمی ازصید کردن دلار دراین دریا ندارند و باید با اقتصاد مقاومتی گوشت کیلوئی بالای 100000تومان و برنج کیلوئی بالای 50000تومان و سیب زمینی بالای 8000تومان کیلوئی تازمانی که امریکا واسرائیل ازکره زمین محو نشده باشند ادامه دهند...واقعا" چرا بسیاری هنوز درتصورات واهی بسر می برند علی خامنه ای و آخوندها و آقازادها و سپاه پاسداران درطول این چندده ساله بطورکل دورمردم را خط کشیده اند وحتی ازموجودیات آنها که قدری مخارج برایشان دارند بشدت روگردان و متنفرهستند..و استبداد وخفقان حکومتی برعلیه مردم هم ازهمین موردها سرچشمه می گیرد...ایکاش که همانطوریکه آخوندها با تمام تهدیدها درصدد باج گرفتن ازغرب آنهم فقط برای هودشان هستند مردم ایران هم با همبستگی و فرا ازدین واعتقادات و زبان و قوم گرائی درصدد موجودیت نمائی برعلیه این دزدان و جلادان برمی آمدند و نمی گذاشتند همانند خمیرمجسمه سازی دردست های آخوندها و شرکاء هرروز وهرساعت برحسب اهداف چپاپلورانه و منافعشان مچاله وشکل داده شوند.