پولشویی در سینمای ایران: ما همه با هم هستیم؟
فیلم پربازیگر «ما همه با هم هستیم» به کارگردانی کمال تبریزی به بحث پولهای کثیف در سینمای ایران دامن زده. اسپانسر این فیلم، هزینه برگزاری جشنواره فیلم فجر را نیز پرداخت کرده بود.
«ما همه با هم هستیم» به کارگردانی کمال تبریزی و با حضور بازیگران سرشناسی مانند لیلا حاتمی، مهران مدیری، محمد رضا گلزار، هانیه توسلی و ویشکا آسایش از ۱۷ خرداد سال جاری در سینماهای ایران به نمایش درآمده است. تهیهکنندگی این فیلم را رضا میرکریمی به عهده دارد اما گفته میشود که سرمایهگذار اصلی آن سجاد خواجه علیجانی است با سرمایهای که منشأ آن مشخص نیست.
رونق فیلمهای نازل و ورود پولهای بیشناسنامه و سرگردان به سینمای ایران، سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر را که همزمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب برگزار شد تحت تأثیر قرار داده بود. دبیر جشنواره فیلم فجر در یک برنامه تلویزیونی در پاسخ به این انتقادات گفته بود سلامت سرمایه مهم است اما نظارت بر آن فراتر از وظایف ارشاد اسلامی است. اکنون معلوم شده که بخش عمدهای از هزینههای جشنواره فیلم فجر را سجاد خواجه علیجانی، اسپانسر فیلم «ما همه با هم هستیم» تأمین کرده است.
فیلم پربازیگر «ما همه با هم هستیم» که قرار بود ابتدا با نام «ولشدگان» اکران شود، یک بار دیگر بحث پولهای کثیف در سینمای ایران را مطرح کرده است. رسانههای داخلی اعلام کردهاند که سرمایه اصلی این فیلم پرهزینه و پرستاره را سجاد خواجه علیجانی تأمین کرده است. مسعود فراستی پای ثابت نقدهای سینمایی در سیمای جمهوری اسلامی ۲۴ خرداد سال جاری، یک هفته بعد از نمایش عمومی «ما همه با هم هستیم» سرمایهگذار اصلی این فیلم را متهم کرد که در فاصله فقط پنج سال از تعمیرات کامپیوتر به میلیاردها تومان سرمایه دست پیدا کرده و حالا بخشی از این پولها را در سینمای ایران خرج میکند.
کمال تبریزی، کارگردان فیلم اما در پاسخ به این انتقادات، فراستی را به عنوان «امالفساد حوزه منتقدین» و یک فرد ریشو و نامرتب معرفی کرد که اصولاً به مخالفخوانی عادت دارد و باید او را به همان شکلی که هست تحمل کرد.
سجاد خواجه علیجانی اسپانسر برنامه «برنده باش» و سرمایهگذار فیلمهای «روزهای نارنجی» و «جهان، با من برقص» نیز بوده است.
گفته شده که این فرد تا سال ۸۹ صاحب یک مغازه تجهییزات کامپیوتری و نصب ویندوز ۹۸ در نارمک بود و از راه تعمیرات کامپیوتر گذران میکرد. سپس در سال ۹۶ به همراه پدرش شرکت «گلپا تجارت جهانی ایرانیان» را تأسیس کرد و چهار ماه بعد هم سهام خود را به دو نفر واگذار کرد و از این شرکت خارج شد و با سرمایهگذاری در بیت کوین و در چند سایت شرطبندی ثروتی به دست آورد.
ناصر مکارم شیرازی، یکی از مراجع تقلید در قم برنامه «برنده باش» پیش از این حکم داده بود که برنامه «برنده باش» مصداق شرطبندی» و «قماربازی» است و به این ترتیب سبب توقف این برنامه با اجرای محمد رضا گلزار شد.
تاکنون سجاد خواجه علیجانی و مقامات وزارت ارشاد اسلامی، جشنواره فیلم فجر و صدا و سیمای جمهوری اسلامی درباره این حاشیهها و اتهامات سکوت کردهاند. رضا میرکریمی اما در یک برنامه تلویزیونی تأیید کرده بود که بخش عمدهای از هزینههای برگزاری چهلمین جشنواره فیبم فجر را سجاد خواجه علیجانی به عهده داشت.
در اغلب مواقع هویت صاحبان سرمایههای سرگردان در سینمای ایران پوشیده میماند.
اواسط دی سال گذشته فاطمه معتمد آریا، بازیگر سرشناس سینمای ایران گفته بود با ورود پولهای سرگردان و بیشناسنامه به سینمای ایران، چرخه معیوبی شکل گرفته است: شاخه کمخرج سینمای فرهنگی ایران به حاشیه رانده شده، و محتوا، روابط و حتی مسیر سینمای ایران به سوی مناسبات جعلی هالیوودی، ریختو پاشها و بذل و بخششها، خرید چهرهها و تزئین سردر سینماها تغییر کرده است.
منیژه حکمت، کارگردان سرشناس سینمای اجتماعی ایران نیز در نامهای به رئیس سازمان سینمایی کشور از حضور «باندهای کثیف مالی» در سینمای ایران پرده برداشته بود.
داستان فیلم «ما همه با هم هستیم» با حاشیههای آن بیربط نیست: یک شرکت هواپیمایی که در حال ورشکستگی است، هواپینای خرابی را اجاره میکند با این هدف که در یک سانحه هوایی ساختگی پولی به جیب بزند. اما روابط مسافران با هم و برخی حوادث پشت پرده حقیقت را افشا میکند. مانی حقیقی نقش خلبان، لیلا حاتمی، نقش صاحب شرکت و مهران مدیری نقش بازپرس را ایفا میکنند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
دوست
من اطلاعات خوبی از برنده باش ، مدیرعامل ، قرارداد تهیه و اجرای برنامه دارم ...اگه خواستید به همین ایمیل پیغام بدید تا بگم چه اطلاعات درجه یکی دارم چیزی که از اول شروع برنامه 80 میلیون آدم دنبالش بودن ... قرارداد اجرای برنامه البته اون هم اسکن اصل با مهر و امضای همه مدیران