طرح تشکیل ائتلاف نظامی آمریکا برای تأمین امنیت تنگه هرمز
ژنرال جوزف دانفورد از این طرح رونمایی کرد. تا دو هفته آینده ائتلاف آغاز به کار میکند. یک کشتی فرماندهی و چند ناو جنگی برای عبور دادن نفتکشها از هرمز و بابالمندب.
آمریکا در تلاش است تا حداکثر دو هفته آینده برای تأمین امنیت دریایی و آزادی کشتیرانی و جریان آزاد تجاری در تنگه هرمز و تنگه بابالمندب با حضور و مشارکت کشورهایی که نفت خود را از خلیج فارس عبور میدهند یک ائتلاف نظامی تشکیل دهد. ۹۰ درصد از نفت چین و ۸۰ درصد از نفت ژاپن از تنگه هرمز عبور میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز ژنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بعد از ظهر سهشنبه ۱۰ ژوئیه/ ۱۹ تیر (به وقت محلی) بعد از دیدار و گفتوگو با مارک اسپر، سرپرست وزارت دفاع آمریکا در جمع خبرنگاران گفت:
«ما با برخی از کشورها برای تشکیل یک ائتلاف نظامی برای تأمین امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز و بابالمندب در گفتوگو هستیم. فکر میکنم در هفتههای آینده کشورهایی که از اراده سیاسی لازم برخوردارند به این ائتلاف میپیوندند و ما بلافاصله میتوانیم قابلیتهای ویژه این کشورها را شناسایی و از آنها حمایت کنیم.»
پنجشنبه ۲۳ خرداد / ۱۳ ژوئن همزمان با سفر شینرو آبه، نخستوزیر ژاپن به تهران، به دو نفتکش فرانت آلتر و کوکوکا کوریجوس در دریای عمان حمله شد. نفتکش دوم متعلق به ژاپن بود. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا با اتکا به ویدیویی که ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (ستنکام) منتشر کرده اعلام کردند که حمله به نفتکشها کار ایران است. خالد الفالح، وزیر نفت عربستان سعودی در حاشیه برگزاری اجلاس جی ۲۰ خواهان مشارکت جامعه بینالملل در تأمین امنیت تنگه هرمز و بابالمندب شد. رئیس جمهوری آمریکا نیز اعلام کرد که ایالات متحده به نفت خلیج فارس نیاز ندارد و کشورهایی مانند چین و ژاپن که عمده انرژی مورد نیاز خود را از خلیج فارس عبور میدهند، میبایست هزینه تأمین امنیت تنکه هرمز را بپردازند. ژاپن اعلام کرده که قصد ندارد نیروی نظامی به خلیج فارس اعزام کند. هند اما از هماکنون برای تأمین امنیت نفتکشهایش یک ناو جنگی به خلیج فارس اعزام کرده است.
— فرماندهی مرکزی آمریکا-سنتکام (@CENTCOMFarsi) 9. Juli 2019
عربستان سعودی و امارات متحده عربی همچنین خواهان تأمین امنیت تنگه بابالمندباند. از این تنگه هر روز چهار میلیون بشکه نفت خام به اروپا و کشورهای آسیایی صادر میشود. سهشنبه ائتلاف عربی ادعا کرد که حوثیهای یمن قصد داشتند با یک قایق تندروی بمبگذاری شده یک نفتکش در بابالمندب را هدف قرار دهندو این ادعا اما ثابت نشد.
به گفته ژنرال دانفورد قرار است ایالات متحده در چارچوب ائتلاف نظامی برای تأمین امنیت این آبراهها یک کشتی فرماندهی در اختیار نیروهای ائتلاف قرار دهد و سایر کشورهای عضو میبایست ناوهای جنگی به منطقه اعزام کنند و نفتکشهایی را که با پرچم آن کشورها حرکت میکنند اسکورت کنند. رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در جمع خبرنگاران گفت:
«عملی است؟ نه؟ با تعداد کمی از کشورها میتوان یک ائتلاف نظامی با مأموریت مشخص تشکیل داد و بعد که تعداد کشورها زیادتر شد، مأموریت آن را گسترش داد.»
در همان حال برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرحی ارائه دادهاند که بر اساس آن از کشتیهایی که از آبهای سرزمینی ایران در خلیج فارس و تنگه هرمز عبور میکنند عوارض دریافت شود. کشورهایی که با ایران روابط تجاری آزاد دارند و تحریمهای آمریکا را به رسمیت نمیشناسند از پرداخت عوارض معافاند.
طول تنگه هرمز ۵۵ کیلومتر است. کشتیهایی که از آبهای آزاد بینالمللی وارد این تنگه میشوند از آبهای سرزمینی ایران عبور میکنند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.