اشرف غنی: نمیتوانم درباره صلح افغانستان تصمیم بگیرم
رئیس جمهوری افغانستان با یادآور شدن اینکه روزهای پایانی دولت خود را پشت سر میگذارد گفت در این آخرین روزها نمیتواند تصمیم قطعی خود را در مورد صلح با طالبان اعلام کند.
رئیس جمهوری افغانستان با یادآور شدن اینکه روزهای پایانی دولت خود را پشت سر میگذارد گفت که در این آخرین روزهای دوره قانونی، نمیتواند در مورد صلح در افغانستان تصمیم قطعی خود را اعلام کند.
اشرف غنی احمد زی روز یکشنبه ۲۰ مرداد در سخنرانی خود پس از نماز عید قربان در کابل گفت:
«انتخابات دوره بعد باید برگزار شود و یک حکومت با صلاحیت و قوی باید در مورد صلح افغانستان تصمیم بگیرد.»
گروه طالبان ۱۵ مرداد ماه در اطلاعیهای اعلام کرد که در راه جلوگیری از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تلاش خواهد کرد. دولت افغانستان اما در واکنش به این بیانیه اعلام کرد که انتخابات در موعد مقرر برگزار خواهد شد.
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت افغانستان هم از نیروهای امنیتی خواست تا امنیت انتخابات را تأمین کنند.
اشرف غنی که امروز در جمع مقامات دولتی و نظامی افغانستان سخنرانی میکرد اما با اشاره به لزوم برقراری صلح ملی در افغانستان گفت:
«صلح خواست هر افغان است اما صلحی که در آن عزت هر افغان لحاظ شده باشد. صلح آمدنی است، صلحی که اکثریت مطلق افغانان میخواهند؛ با مذاکراتی که دولت افغانستان در آن حضور داشته باشد.»
اشرف غنی در مورد مهاجرت افغانها و مساله «فرار مغزها» از این کشور نیز گفت صلح نباید باعث مهاجرت و فرار مغزها شود.
او گفت:
«صلحی نمیخواهیم که پس از آن مردم بیوطن شوند.»
به گفته اشرف غنی صلح باید فضایی را ایجاد کند که همه اقوام و و زبانها در افغانستان احساس امنیت کنند.
رئیس جمهوری افغانستان با مقایسه وضعیت زنان در شرایط فعلی با گذشته نیز گفت صلح باید رفتن کودکان به مدرسه و جلوگیری از شلاق زدن زنان و دختران را ضمانت کند.
اشرف غنی در پایان با مطرح کردن این پرسش که آیا یک حکومت ضعیف میتواند مساله صلح در افغانستان را برقرار کند، گفت که مردم افغانستان باید در انتخابات آینده ریاست جمهوری یک حکومت قوی را برای استقرار صلح ملی انتخاب کنند.
دور جدید مذاکرات صلح با طالبان در ۱۲ مرداد ماه سال جاری در دوحه پایتخت قطر با حضور نمایندگانی از کشورهای مختلف جهان برگزار شد که طی آن طالبان "عدم خروج نیروهای نظامی آمریکا" از افغانستان مانع جدی در برقراری صلح در افغانستان است.
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان پیش از این گفته بود که گفتوگوهای صلح بین طرفهای افغان پس از آنکه آمریکا و طالبان بتوانند به توافقهای لازم دست یابند، آغاز میشود.
پیش از شروع هشتمین دور مذاکرات آمریکا و طالبان در قطر، اعلام شد که آمریکا در حال آماده شدن برای خروج نیروهایش از افغانستان است. با این حال، خلیلزاد گفته است که خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان مشروط است به تضمین اینکه از خاک افغانستان بر ضد آمریکا استفاده نشود،
همچنین برقراری آتشبس و شروع گفتوگوها بین دولت افغانستان و طالبان شروطی هستند که آمریکا برای خروج سربازانش از افغانستان در نظر گرفته است.
به گفته زلمی خلیلزاد، آمریکا در پی توافق خروج از افغانستان نیست بلکه میخواهد به توافق صلح دست یابد و این توافق نیز زمانی بهدست خواهد آمد که این شرطها عملی شوند.
طالبان با وجود انجام چندین دور مذاکرات صلح با خلیلزاد از زمان انتصاب او به عنوان فرستاده صلح، تقریباً روزانه به حملات مهلک خود ادامه دادهاند. اکنون طالبان تقریباً نیمی از افغانستان را تحت کنترل دارند.
در حال حاضر به نظر میرسد آمریکا و طالبان به توافقنامهای مبنی بر خروج نیروهای ایالات متحده در ازای تضمین اینکه افغانستان به پناهگاهی برای دیگر گروههای تروریستی تبدیل نشود، نزدیک میشوند.
زلمی خلیلزاد اظهار امیدواری کرده است که تا ۱۰ شهریور / یکم سپتامبر به توافق نهایی دست یابند.
نظرها
نظری وجود ندارد.