فضای انتخابات افغانستان: سرد و سردرگم
ترس عمومی و تردید در افغانستان نسبت به تهدیدهای طالبان و احتمال لغو انتخابات ریاست جمهوری مانع برگزاری کارزارهای انتخاباتی شده است.
۴۰روز مانده به انتخابات افغانستان، نامزدهای ریاست جمهوری و مردم نسبت به برگزاری انتخابات شفاف، عادلانه و امن تردید دارند. روزنامه ۸صبح چاپ کابل در مقالهای نوشته است با وجود گذشت نزدیک به سه هفته از آغاز کارزارهای انتخاباتی، ستادهای نامزدان هنوز برنامههای تبلیغی خود را به شکل جدی آغاز نکرده اند. فضای عمومی سردرگم است، برخی صلح را در اولویت میدانند و برخی انتخابات را. برخی نیز به اهمیت توامان صلح با طالبان و برگزاری انتخابات باور دارند.
روزنامه ۸صبح چاپ کابل در مقالهای حال و هوای انتخابات افغانستان را سرد و سرشار از سردرگمی توصیف کرده است.
به گزارش نویسنده مقاله، ۲۰ روز پس از آغاز کارزارهای انتخاباتی، در شهرهای کوچک و بزرگ افغانستان از بیلبوردهای بزرگ انتخاباتی و شور و شعف عمومی خبری نیست. حتی تبلیغات انتخاباتی هیچکدام از سیاستمداران جا افتاده از جمله محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری کنونی و عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت قابل مقایسه با پنج سال پیش نیست.
انتخابات بدون تبلیغات
نامزدهای انتخابات به خاطر ترسهای امنیتی یا نگرانی از مخارج بیهوده در صورت لغو انتخابات، تاکنون از تبلیغات کلان انتخاباتی امتناع کردهاند.
دلیل ترسهای امنیتی، تهدید طالبان به بر هم زدن این انتخابات است. شورشیان که در حال مذاکره صلح با ایالات متحده هستند برگزاری انتخابات را «مخالف با صلح و عاملی برای افزایش تنشها» دانستهاند.
همزمان برخی نامزدهای انتخابات خواستار تحریم انتخابات شدهاند.
تشکلی موسوم به «شورای نامزدان ریاست جمهوری» پیش از عید قربان اعلام کرد که «برقراری صلح را به برگزاری انتخابات ترجیح میدهد.»
آنها استدلال کردهاند که نتایج مذاکرات صلح ایالات متحده و طالبان باید مشخص شود تا بتوان انتخاباتی با مشارکت همگانی برگزار کرد.
در عین حال نامزدهای انتخابات باور ندارند که دولت بتواند در شرایط ناامن کنونی یک انتخابات عادلانه و شفاف را به شیوهای شایسته و امن برگزار کند.
۸صبح نوشته است که با وجود همه این تردیدها، کمیسیون انتخابات از سایر بازیگران آمادهتر است: این کمیسیون برای برگزاری انتخابات ۱۱میلیون برگه رایدهی را چاپ کرده و ۱۸هزار دستگاه بایومتریک با هزینه ۱۳میلیون یورو خریداری کرده است.
بیم مردم از آینده
۸صبح همچنین گزارش داده است که مردم افغانستان نیز امید چندانی به برگزاری یک انتخابات شفاف و عادلانه ندارند. آنها نسبت به توانایی دولت در تامین امنیت انتخابات بیمناکاند. در نتیجه شرایط به گونهای شده که «فضای شهرهای بزرگ خسته و دردآلود است. داد و ستدهای بزرگ از جمله خرید و فروش ملک، زمین و ... نیز نیم نگاهی به اتفاقات سیاسی پیشرو دارد.»
این روزنامه در عین حال گزارش کرده است که مردم نه تنها به برگزاری یک انتخابات شفاف امیدی ندارند، بلکه باور چندانی به برقراری صلح نیز ندارند.
مردم به عزم قدرتهای بزرگ برای توافق بر سر صلح افغانستان باور ندارند اما همچنان بعد از ۵۰ سال جنگ و ناامنی، «آمدن صلح را به برگزاری انتخابات ترجیح میدهند.»
سازمان ملل متحد، نهادهای ناظر بر انتخابات و کشورهای کمک کننده به افغانستان نیز بیش از آنکه دغدغه برگزاری انتخابات را داشته باشند، بر برقراری صلح تمرکز کردهاند.
بیشتر قدرتهای بزرگ تا چند روز پیش درباره انتخابات افغانستان سکوت کردند. تنها دو روز پیش اتحادیه اروپا و بریتانیا حمایت خود از برگزاری انتخابات در افغانستان را اعلام کردند. بریتانیا وعده کمک ۸ میلیون پوندی برای برگزاری این انتخابات را داد.
ایالات متحده، صلح یا انتخابات؟
ایالات متحده ۱۸ سال پیش جنگ در افغانستان را با هدف پایان دادن به حکومت طالبان آغاز کرد. این کشور بزرگترین حامی نظامی و مالی دولت افغانستان محسوب میشود.
بعد از سالها جنگ داخلی اما طالبان اکنون قدرتمندتر از هر زمان دیگری است و عملا «بزرگترین قدرت جهان» را وادار کرد تا تن به آغاز فرایند مذاکرات صلح دهد.
مذاکرات صلح میان ایالات متحده و طالبان بدون حضور دولت افغانستان تا هشت دور برگزار شد. دور هشتم این مذاکرات چندی پیش در دوحه قطر به پایان رسید و بعد اعلام شد که توافقی کلی حاصل شده است. هنوز جزییات این توافق مشخص نیست اما دو موضوع مهمی که در بیشتر رسانهها بر آن تاکید شد، خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان و تلاش برای آغاز گفتوگوهای بینافغان بود.
ایالات متحده که بزرگترین حامی دولت افغانستان است اما رویکردی مشخص و واحد نسبت به برگزاری انتخابات افغانستان نداشته است.
زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه ابالات متحده در امور صلح افغانستان در آغاز گفتوگوهای صلح گفته بود:
«صلح در اولویت است نه انتخابات.»
او اما بعدتر حرف خود را عوض کرد و گفت مذاکرات صلح مانع برگزاری یک انتخابات شفاف نیست.
نویسنده ۸صبح پیشبینی کرده است در صورتی که رسیدن به نتیجه و توافق در مذاکرات ۴۰ روز دیگر طول بکشد، انتخابات افغانستان در انزوا و تردید و با وجود همه دشواریها برگزار میشود.
نظرها
نظری وجود ندارد.