ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

فولکس‌کرانت: سرویس اطلاعاتی هلند نقش مؤثری در خرابکاری در سایت نطنز ایفا کرد

یک روزنامه هلندی ادعا کرده است که یک مأمور هلندی با کمک یک مهندس ایرانی سایت نطنز را به درخواست موساد و سیا به استاکس‌نت آلوده کرد.

روزنامه فولکس‌کرانت هلند گزارش داده که سرویس اطلاعاتی هلند در آلوده کردن تأسیسات هسته‌ای نطنز به بدافزار استاکس‌نت با کمک یک مهندس ایرانی و در پوشش دو شرکت صوری و در همکاری با موساد و سیا نقش مؤثری ایفا کرده است.

تأسیسات هسته‌ای ایران در نطنز. همزمان با افزایش تولید اورانیوم در نطنز وزی ارتباطات از نصب یک فایروال برای جلوگیری از خرابکاری صنعتی خبر داد. تأسیسات نطنز در سال ۸۹ هدف بدافزار استاکس‌نت قرار گرفت (عکس: آرشیو)

به گزارش روزنامه فولکس‌کرانت، چهار منبع اطلاعاتی که نام آن‌ها افشا نشده تأیید کرده‌اند که سرویس اطلاعاتی «ای آی وی دی» هلند به سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل کمک کرد که تأسیسات نظنز به بدافزار استاکس‌نت آلوده شود.

بدافزار استاکس‌نت که در سال ۲۰۱۰ برای نخستین‌بار شناسایی شد، محصول مشترک آمریکا و اسرائیل بود و برای ضربه زدن به برنامه هسته‌ای ایران طراحی شده بود. این بدافزار سیستم‌های رایانه‌ای تاسیسات هسته‌ای را آلوده کرد به طوری که سانتریفوژها به تخریب خود اقدام می‌کردند. با این حال استاکس‌نت از مرزهای ایران فراتر رفت و رایانه‌های چند کشور را آلوده کردند. فولکس‌کرانت در گزارش مفصلی که دوشنبه ۲ سپتامبر منشر کرد ادعا کرد که این سرویس اطلاعاتی هلند بود که تأسیسات نظنز را به این بدافزار آلوده کرد.

بر اساس این گزارش اواخر سال ۲۰۰۴ سازمان سیا و موساد از دفتر سرویس اطلاعاتی هلند در لایدشندام (در حومه لاهه) درخواست کردند که برای دسترسی به سایت‌ نطنز با آن‌ها همکاری کند.

فولکس‌کرانت می‌نویسد توانایی‌های سرویس اطلاعاتی هلند در سراسر جهان به رسمیت شناخته می‌شود. علت درخواست موساد و سیا از «ای آی وی دی» اما این بود که هلندی‌ها بر خلاف جاسوسان سیا و موساد در ایران چندان به چشم نمی‌آمدند. عبدالقدیر خان، دانشمند هسته‌ای پاکستانی در سال‌های دهه ۱۹۷۰ در هلند تحصیل کرده بود و به مدت چندین سال در یک مرکز تحقیقات هسته‌ای در آمستردام کار کرده و تجربه اندوخته بود، دوستان هلندی داشت و بر زبان هلندی هم مسلط بود. عبدالقدیر خان گاهی از تأسیسات هسته‌ای کنسرسیوم «یو سی ان» بریتانیا، آلمان و هلند در آلملو  (در استان افریسل) هم بازدید می‌کرد. در این تأسیسات اورانیوم با اولترا سانتریفیوژهای پیشرفته غنی می‌شود که در آن زمان صدور این سانتریفیوژها به سایر کشورها منع قانونی وجود داشت و هنوز هم این منع باقی است. خان بعد از بازگشت به پاکستان، دانش هسته‌ای خود را به کشورهای کره شمالی، ایران و لیبی فروخت. از آن زمان سرویس اطلاعاتی هلند او و فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را زیر نظر داشت و به همین سبب از تجربه کافی هم در این زمینه برخوردار بود.

در حالی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فعالیت‌های هسته‌ای ایران را زیر نظر داشت، سازمان اطلاعاتی هلند یکی از مأموران خود را به ایران اعزام کرد. او می‌بایست از طریق دو شرکت صوری وارد سایت نطنز می‌شد. این دو شرکت صوری سال‌ها بود که در ایران فعالیت می‌کردند و با حکومت ایران نیز در ارتباط بودند.

با روی کار آمدن محمود احمدی‌نژاد اما اوضاع به سرعت دگرگون شد. ایران بر سرعت غنی‌سازی اورانیوم افزود و به بازرسی‌های آژانس تن نداد. در سال ۲۰۰۶ تأسیسات نظنز در زیر زمین فعالیت خود را آغاز کرد و تا سال ۲۰۰۷، ۱۷۰۰ سانتریفیوژ را برای غنی‌سازی اورانیوم به کار گرفت. ایران قصد داشت با نصب ۱۳۰۰ سانتریفیوژ دیگر ظرفیت غنی‌سازی در نطنز را افزایش دهد.

در این فاصله آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها موفق شده بودند با همکاری شرکت زیمنس آلمان بدافزار استاکس‌نت را طراحی کنند. اما برای به کارگیری این بدافزار می‌بایست از نحوه کار سانتریفیوزهای نطنز مطلع شوند. فرانسه هم در این مقطع در چارچوب عملیاتی که دولت بوش طراحی کرده بود و با توجه به بازی‌های المپیک در آن سال، «پنج حلقه» (به نشانه پنج کشور آمریکا، اسرائیل، بریتانیا، آلمان و هلند) نامیده شده بود، وارد عمل شد.

یک منبع اطلاعاتی به فولکس‌کرانت گفته است که ایرانی‌ها به فعالیت یکی از دو شرکت یاد شده مظنون شده بودند. با این‌حال سرویس اطلاعاتی هلند با به کارگیری یک مهندس ایرانی موفق شد به سایت نظنز دسترسی پیدا کند. اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها برای آلوده کردن تأسیسات نطنز به بدافزار استاکس‌نت می‌بایست از سرعت سانتریفیوژها، درجه حرارت آن‌ها و مدل‌شان آگاه می‌شدند. این اطلاعات را مأمور هلندی در اختیار آن‌ها قرار داد.

در سپتامبر ۲۰۰۷ پس از آنکه سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل بدافزار استاکس‌نت را با مختصات سانتریفیوژهای نطنز مطابقت دادند، مأمور هلندی به کمک یک «یو اس بی» کامپیوترهای نطنز را به این بدافزار آلوده کرد. از آن پس مأمور هلندی از ورود به سایت نظنز خودداری کرد.

در فاصله بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ پنج شرکت ایرانی استاکس‌نت را تکامل دادند و در سراسر جهان منتشر کردند و به این ترتیب هزاران کامپیوتر به این بدافزار آلوده شد.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در اردیبهشت سال جاری اعلام کرد که ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم در تأسیسات هسته‌ای نطنز چهار برابر شد. وزیر ارتباطات ایران همزمان با اعلام این خبر، در پیامی در اینستاگرام از طراحی و «آزمایش موفقیت‌آمیز» یک سپر دفاعی برای فضای مجازی خبر داد. به گفته محمدجواد آذری جهرمی این فایروال «عملا خرابکاری صنعتی مثل استاکس‌نت را در شبکه‌های برق و امثال آن خنثی می‌کند.»

در این فاصله ایران در تأسیسات نظنز ۵۰۶۰ سانتریفیوژ نصب کرده است. چنانچه ایران و فرانسه به توافق نرسند، با اجرای گام سوم کاهش تعهدات ایران در برجام بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی در اردیبهشت سال جاری، ممکن است همه این سانتریفیوژها به کار گرفته شوند.

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.