طرح تشکیل استان آذربایجان مرزی دوباره به جریان افتاد
بحث بر سر توزیع متوازن امکانات نیست. جریانهایی در کشاکش با یکدیگر میخواهند مناطق آزاد ماکو و چالدران و خوی را یککاسه کنند. قیمت ملک دو چندان خواهد شد.
رسول خضری، نماینده پیرانشهر و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با روزنامه اعتماد از تلاشهای دوباره برای تشکیل استان آذربایجان مرزی خبر داد. بحث بر سر توزیع متوازن امکانات نیست. جریانهایی در کشاکش با یکدیگر میخواهند مناطق آزاد ماکو و چالدران و خوی را یککاسه کنند. قیمت ملک دو چندان خواهد شد.
اواخر مرداد سال جاری طرح تشکیل استان آذربایجان مرزی با امضای ۶۷ نماینده مجلس اعلام وصول شد اما دولت روحانی این طرح را به عنوان دخالت در کار قوه مجریه درک کرد. عدهای از نمایندگان امضای خود را پس گرفتند و این طرح از حد نصاب افتاد. این گروه از نمایندگان به سخن علی خامنهای، رهبر جمهوی اسلامی اشاره کرده بودند که گفته بود «آذربایجان سر ایران است و اتحاد و همافزایی باید نقطه قوت نمایندگان مجلس باشد». با اینحال، سرانجام طرح یاد شده ۱۲ شهریور سال جاری با ۳۵ امضا به کمیسیونهای تخصصی مجلس ارجاع شد.
رسول خضری، نماینده پیرانشهر به روزنامه اعتماد گفت طرح تشکیل استان آذربایجان مرزی یک بار دیگر به جریان افتاده است:
«اگر نمایندگان با پیشنویس طرح مبادرت به انجام چنین کاری [تقسیم استان آذربایجان] کنند، دخالت در کار قوه مجربه به حساب میآید و چون بار مالی دارد طبق اصل ۷۵ قانون اساسی، خودبهخود این طرح رد میشود. اما متأسفانه در سال انتخابات برخی نمایندگان برای کسب رأی دست به چنین اقداماتی میزنند که نمیدانم رأیشان حلال است یا حرام.»
به گفته رسول خضری طرح تشکیل استان آذربایجان مرزی از طریق کمیسیون شوراهای محلس شورای اسلامی به جریان افتاده است. کل امور مربوط به سیاست داخلی کشور درباره مدیریتهای انتظامی، شهری و استانی منهای مسئله عمران شهری زیر نظر کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس قرار دارد.
نخستین بار سید تقی کبیری، نماینده خوی در مجلس شورای اسلامی طرح تشکیل استان آذربایجان مرزی را مطرح کرد. کبیری ۲۷ مرداد سال جاری در گفتوگو با ایسنا گفت:
«در چند سال گذشته اتفاقاتی در قسمت شمالی استان آذربایجان غربی رخ داد از جمله ایجاد دو فرودگاه و اتصال به دو کریدور مهم که شرق و جنوب را به شمال غربی کشور وصل میکند. همچنین مناطق آزاد تجاری ماکو، چالدران و خوی هم ایجاد شده و ما با کشورهای ترکیه و نخجوان و غیرمستقیم با آذربایجان مرز مشترک داریم.»
کبیری در ادامه سخنانش گفت به دلیل فاصله زیاد تا مرکز استان آذربایجان غربی و مرزی بودن این مناطق، مردم خواهان تشکیل استان آذربایجان مرزی هستند. آنچه که نماینده خوی ناگفته میگذارد این است که با تشکیل استان آذربایجان مرزی با مرکزیت خوی، قیمت زمین و ملک در این شهر چند برابر افزایش مییابد. پیش از این هم در دی ۹۷ قرار بود خوی و چالدران به منطقه آزاد ماکو ملحق شوند. این امر به تنشهایی در بین مردم دامن زد. اهالی ماکو میگفتند با الحاق خوی و چالدران به منطقه آزاد ماکو، این منطقه از نظر مساحت به بزرگترین منطقه آزاد تجاری در جهان تبدیل میشود بدون آنکه از استانداردها و زیرساختهای لازم برخوردار باشد.
اکنون، یک سال بعد، با تصویب طرح تشکیل استان آذربایجان مرزی، شهرهای خوی، سلماس، ماکو، پلدشت، شوط، چالدران و چایپاره شهرهای اصلی استان آذربایجان مرزی خواهند بود.
مخالفان تقسیم آذربایجان به سه استان میگویند ارتقای هر واحد جغرافیایی مستلزم بررسیهای کارشناسی، مطالعات آیندهپژوهی بهلحاظ مطالعات جغرافیایی و جمعیتی در چارچوب قوانین موجود است. موافقان از ضرورت «توزیع متوازن امکانات» صحبت میکنند.
سال گذشته طرح تقسیم شهرستان کازرون برای «توزیع متوازن امکانات» و رشد متوازن دو بخش از شهر سبب اعتراضات گسترده و خونین شد.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.