اجلاس سران در سازمان ملل آغاز به کار کرد
نشانههایی از احتمال شکلگیری توافق تازهای با ایران مشاهده میشود. یکجانبهنگری، افزایش تبعیض و تغییرات اقلیمی، بحرانها را فراگیر و صلح را شکننده کرده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس رهبران و سران کشورهای جهان در سازمان ملل گرد آمدند که درباره بحران اقلیمی و بحرانهای منطقهای از جمله بحران خاورمیانه که ممکن است کل جهان را درگیر کند، گفتوگو کنند. نشانههایی از احتمال شکلگیری توافق تازهای با ایران مشاهده میشود. یکجانبهنگری، افزایش تبعیض و تغییرات اقلیمی، بحرانها را فراگیر و صلح را شکننده کرده است.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل با سخنانی درباره مهمترین چالشها مجمع عمومی را افتتاح میکند و سپس بنا بر یک سنت دیرینه بلافاصله نخستین سخنران، ژائیر بولسونارو، رئیس جمهوری برزیل و بعد از او دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نطق خود را ایراد میکنند.
سازمان ملل خواهان چندجانبهنگری است. ایالات متحده آمریکا که در پی تسلط بر بازرهای جهانی است یکجانبهنگری در پیش گرفته. هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل با این چالش تازه کار خود را آغاز میکند.
احتمال توافق تازه با ایران در نیویورک
علاوه بر این تنش ایران و آمریکا نیز با حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی وارد مرحله تازهای شده است. ایالات متحده ایران را متهم کرده که در حمله ۲۳ شهریور به تأسیسات نفتی عربستان دست دارد. ایران این اتهام را نپذیرفته است. علاوه بر این آمریکا خواهان توافق تازهای با ایران است که افزون بر فعالیت هستهای این کشور، نفوذ جمهوری اسلامی در خاورمیانه را محدود و بر برنامه موشکی سپاه پاسداران نظارت داشته باشد. نخستوزیر بریتانیا روز گذشته اعلام کرد وقت آن رسیده که توافق تازهای با ایران شکل بگیرد. بوریس جانسون گفت:
«بریتانیا تلاش میکند که افراد را گرد هم بیاورد و تنشها را کاهش دهد. فارغ از مخالفتهایی که با توافق هستهای قدیمی با ایران میشود، الان وقت آن است که جلو برویم و توافق جدیدی منعقد کنیم.»
ترامپ از پیشنهاد جانسون استقبال کرد اما محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران بلافاصله اعلام کرد که هیچ توافق تازهای قبل از اجرای کامل توافق هستهای میسر نیست.
بریتانیا، آلمان و فرانسه شامگاه گذشته با انتشار بیانیه مشترکی اعلام کردند مسئولیت حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی با ایران است. تروئیکای اروپایی در این بیانیه نوشتهاند:
«وقت آن فرارسیده که ایران مذاکرات درازمدت برای برنامه اتمی و امنیت منطقه از جمله برنامه موشکی خود را بپذیرد.»
بامداد سهشنبه امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران پشت درهای بسته به مدت طولانی با یکدیگر گفتوگو کردند. مکرون در بدو ورود به نیویورک احتمال داده بود که «اتفاقاتی در نیویورک بیفتد» و آنچه که در اجلاس گروه ۷ در بیاریتز ناتمام ماند به فرجام برسد. خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران صبح سهشنبه تیتر زد: خطر «توافق بسیار بد» در نیویورک.
حسن روحانی چهارشنبه ۳ مهر در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی میکند.
شکافهای طبقاتی و چالشهای امنیتی
در هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل ۱۳۶ کشور از مجموع ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل حضور دارند. حضور پرشمار سران کشورهای جهان به عنوان ژرفای بحرانهای اقلیمی و شکنندگی صلح و ثبات و امنیت در جهان درک شده است.
بسیاری از کشورها در سطح وزیر یا معاون رئیس جمهوری در اجلاس سازمان حضور دارند به استثنای افغانستان که درگیر انتخابات ریاست جمهوری است و کره شمالی که حضورش در سازمان ملل را به سطح نماینده کاهش داده است.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل هفته گذشته هشدار داده بود که «تنشها» جهان را به نقطه جوش رسانده است. به گفته گوترش، جهان ما در بسیاری از نقاط در یک لحظه بحرانی قرار دارد. بر اساس گزارش دبیرکل سازمان ملل، گرمایش زمین و افزایش شکافهای طبقاتی و بیعدالتی و همچنین فقدان مدارا و نفرتپراکنیها و نیز چالشهای امنیتی بحرانهای جهان ما را ژرفتر و صلح را شکنندهتر کرده است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
مریم
یک زحمتی بکشید به سران 5+1 بگویید یا خر هستید یا خودتان را به خریت زدهای ایرا اعلام میکند توافق تازهای در کار نیست هر بار یکی از اعضای مجددا این پیشنهاد را اعلام میکند بقیه اعضائ به هم تبریک میگویند