اعتراضات عراق: آیا «اصلاحات دولتی» راهگشا است؟
دولت طرح هفده مادهای را برای اصلاح وضعیت تصویب کرد. آیا طرح اصلاحات میتواند به مطالبات معترضان پاسخ دهد و اعتراضات را پایان ببخشد؟
آخرین گزارشها از اعتراضات خونین عراق، از حکومت نظامی در شهرهای عراق و ادامه درگیریها در حومه بغداد خبر میدهند. همزمان استاندار بغداد استعفا کرد و دولت طرح اصلاحات ۱۷ مادهای را برای «تامین خواستههای معترضان» به تصویب رساند.
خبرگزاری رویترز یکشنبه ۱۴ مهر/۶ اکتبر به نقل از پلیس و مقامات پزشکی عراق اعلام کرد حداقل ۱۸ نفر در اعتراضات ضددولتی شنبهشب بغداد کشته شدهاند. براساس گزارشها، اعتراضات و درگیری نیروهای امنیتی عراق با معترضان از سهشنبه تا کنون جان نزدیک به ۱۰۰ نفر را گرفته است. دیدهبان حقوق بشر عراق تعداد کشتهها را ۱۰۵ نفر اعلام کرد.
از سوی مقابل مقامات امنیتی در تلویزیون دولتی اعلام کردند در این درگیریهای خشونتبار که به مرگبارترین واقعه در عراق پس از شکست داعش در این کشور بدل شده است، ۸ نیروی امنیتی نیز جانشان را از دست داده و بیش از ۱۰۰۰ نفر زخمی شدهاند.
رویترز همزمان از تلاش کابینه عراق برای کاهش خشم عمومی از فساد و بیکاری و ارائه یک طرح جدید اصلاحات خبر داد.
طرح نخستوزیر برای تحقق خواستههای معترضان
پس از تحریم جلسه اضطراری مجلس، هیئت دولت عراق تشکیل جلسه فوقالعاده داد. در این جلسه که شنبهشب برگزار شد، عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق طرحی ۱۷ مادهای را برای حل بحران سیاسی کنونی ارائه کرد.
به نوشته رویترز این طرح افزایش تخصیص مسکن یارانه ای به اقشار کمدرآمد، کمک هزینه برای افراد بیکار و آموزش و تخصیص وام های خرد برای جوانان جویای کار، توزیع قطعه زمین و ثبت نام در ارتش را شامل میشود. براساس طرح مذکور خانواده کشتهشدگان اعتراضات اخیر نیز غرامت مالی و حمایتهایی که تاکنون به نیروهای امنیتی کشتهشده در جنگ اختصاص داشته را دریافت خواهند کرد.
براساس گزارش تلویزیون دولتی عراق نخست وزیر عراق در جلسه کابینه از گروههای سیاسی خواست برای فراهم کردن تمام شروط اصلاحات همکاری کنند و گفت: پیشنهاداتی برای ارائه بستهای از اصلاحات قانونگذاری، مالی و موارد دیگر اداری مطرح است.
با این وجود گفته میشود طرح جدید دولت احتمالا برای آرام کردن معترضان و سیاستمدارانی که از آنها حمایت کردهاند کافی نخواهد بود.
بحران عراق به جمع سیاستمداران، از جمله فراکسیونهای مجلس این کشور نیز سرایت کرده است. نماینده آیتالله سیستانی در خطبههای نماز جمعه شهر کربلا، از مسئولان و معترضان خواست پیش از آنکه دیر شود، دست از خشونت بردارند و مسئولان عراقی را به مبارزه با فساد و ایجاد اصلاحات واقعی دعوت کرد. روز شنبه مقتدی صدر، از رهبران سیاسی شیعه عراق نیز با صدور بیانیهای خواستار استعفای دولت شده بود.
ادامه اعتراضات
علیرغم گزارش خبرگزاریها از برقراری حکومت نظامی در شهرهای عراق در روز یکشنبه و احاطه نیروهای امنیتی، اخبار تازهای از ادامه درگیریها در حومه بغداد مخابره شده است. به گزارش خبرگزاری الجزیره قطر نیروهای امنیتی یکشنبه با معترضانی که قصد رسیدن به میدان تحریر بغداد را داشتند در حومه شهر درگیر شده و بهسوی آنها گاز اشک آور و گلوله شلیک کردهاند.
گزارشگر الجزیره در اینباره گفت:
«در ساعتهای اولیه صبح شاهد درگیریهای تازه میان نیروهای امنیتی و تظاهرکنندگان در حومه بغداد بودیم. علاوه بر تجمعات اعتراضی، بغداد اکنون وارد یک بحران سیاسی شده که بزرگترین چالش دولت عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق محسوب میشود. بسیاری از مردم حالا درخواست برگزاری انتخابات جدید دارند».
خبرگزاری محلی سومریه نیوز نیز یکشنبه از استعفای فلاح الجزایری، استاندار بغداد خبر داد و نوشت شورای استانداری بغداد امروز یکشنبه با اجماع آرا استعفای او را پذیرفته است. هنوز جایگزین الجزایری معرفی نشده است.
اعتراضات عراق از سهشنبه آغاز شد و به سرعت از بغداد به شهرهای دیگر عراق، خصوصا شهرهای جنوبی این کشور سرایت کرد. جوانان معترض از دولت میخواهند برای آنها شغل ایجاد کند و خدمات عمومی بهتری ارائه دهد. آنها دولت را به فساد اقتصادی و فرقهگرایی و بیکفایتی متهم میکنند.
براساس گزارش رویترز در شهر نصیریه نیز که پیشتر بارها صحنه اعتراضات مردم به جیرهبندی تابستانی برق بود، دست کم ۱۸ نفر در هفته گذشته کشته شدند و معترضان چندین پایگاه احزاب عراق از جمله پایگاه حزب قدرتمند «الدعوه اسلامی» را به آتش کشیدند.
همزمان با اعتراضات خونین و بیم مردم از دامنهدار شدن خشونتها، تعداد زیادی از شیعیان ساکن جنوب عراق برای راهیپیمایی اربعین آماده میشوند. براساس آمارهای سالهای گذشته انتظار میرود بیش از ۲۰ میلیون زائر عراقی، و همچنین ایرانی در این راهپیمایی شرکت کنند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.