تنش لفظی در کاخ سفید بر سر شمال سوریه
رهبر دموکراتهای سنا درباره آنچه که بین ترامپ با رهبران کنگره اتفاق افتاد: جلسه نبود. حمله به یکدیگر بود.مهمترین توصیه ترامپ به اردوغان: احمق نباش.
رهبران کنگره از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات، از جمله نانسی پلوسی و چاک شومر بعد از ظهر چهارشنبه ۲۴ مهر/۱۶ اکتبر (به وقت واشنگتن) برای گفتوگو با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا درباره سیاست او در قبال تهاجم نظامی ترکیه به مناطق کردنشین شمال و شرق سوریه به کاخ سفید رفتند اما این جلسه به دلیل تنش لفظی ترامپ با پلوسی نیمهکاره ماند و دموکراتها جلسه را به اعتراض ترک کردند.
چاک شومر رهبر دموکراتهای سنا به طور سربسته فضای کلی جلسه را به این شکل توصیف کرد:
«این یک جلسه گفتوگو نبود. حمله به یکدیگر بود، حملات لفظی زشت، که بر واقعیات متمرکز نیست.»
به گزارش هیل، ترامپ در این جلسه پلوسی را یک سیاستمدار درجه سه نامید. پلوسی بعد از خروج از جلسه گفت رئیس جمهوری «از کوره در رفته بود.»
پیش از آغاز این جلسه مجلس نمایندگان با ۳۵۴ رای در برابر ۶۰ رای از خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه انتقاد کردهاست. در این رأیگیری ۱۲۹ نماینده جمهوریخواه نیز با اکثریت دمکرات در انتقاد از سیاست ترامپ در شمال سوریه همصدا شدهاند.
در پی گفتوگوی تلفنی رئیسان جمهوری آمریکا و ترکیه، از چهارشنبه هفته گذشته، تهاجم نظامی ترکیه به شمال سوریه با رمز «چشمه صلح» آغاز شده است. آنکارا قصد دارد با ایجاد منطقه امن به طول بیش از ۲۳۰ کیلومتر و عرض ۳۰ الی ۴۰ کیلومتر در امتداد مرزهای سوریه، علاوه بر دور کردن شبهنظامیان کرد، دو میلیون و ۳۰۰ هزار آواره سوری ساکن ترکیه را در این مناطق اسکان دهد. مایک پنس، معاون رئیس جمهوری و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا و رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید چهارشنبه برای گفتوگو با اردوغان درباره توقف تهاجم نظامی ترکیه در شمال سوریه وارد آنکارا شدند. آنها پنجشنبه ۱۷ اکتبر/ ۲۵ مهر با اردوغان دیدار و گفتوگو میکنند. در این فاصله ارتش سوریه به درخواست نیروهای سوریه دموکراتیک وارد کوبانی شده است. روز گذشته ساعتی قبل از آغاز جلسه کاخ سفید، رئیس جمهوری آمریکا در جمع خبرنگاران گفته بود:
«کردها فرشته نیستند. آنها برای ما جنگیدند، ما پول زیادی دادیم تا آنها کنار ما بجنگند و اشکالی ندارد. عملکردشان وقتی کنار ما جنگیدند خوب بود و وقتی کنار ما نجنگیدند عملکردشان خوب نبود.»
احمق نباش
تریش ریگان، خبرنگار شبکه فاکس نیوز، نامه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به رجب ظیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه را منتشر کرده است. مهمترین توصیه ترامپ به اردوغان با یک زبان نامتعارف در عرف دیپلماتیک این است: احمق نباش. تاریخ این نامه ۹ اکتبر /۱۷ مهر، همزمان با آغاز تهاجم نظامی ارتش ترکیه به مناطق کردنشین شمال سوریه است. نامه ترامپ به اردوغان کوتاه اما صریح است:
آقای رئیسجمهور گرامی:
بیا با هم یک معامله خوب کنیم. تو نمیخواهی مسئول کشتار هزاران نفر باشی و من هم نمیخواهم مسئول نابود کردن اقتصاد ترکیه باشم - [ اما اگر لازم باشد] این کار را میکنم. قبلا قدری از طعمش را در ارتباط با کشیش [اندرو] برانسون چشیدهای.
من سخت کار کردهام تا بعضی از مشکلات شما را حل کنم. دنیا را ناامید نکن. میتوانی معامله فوقالعادهای کنی. ژنرال مظلوم [کوبانی عبدی، فرمانده نیروهای سوریه دموکراتیک ] آماده مذاکره با توست و آماده است امتیازاتی بدهد که تا به حال نداده است. نسخهای از نامهاش را که همین به تازگی دریافت کردهام، به صورت محرمانه [برایت] ارسال میکنم.
اگر این کار را به طرز درست و انسانی انجام دهی، تاریخ نگاه خوبی به تو خواهد داشت. اما اگر چیزهای خوبی اتفاق نیفتد، تا همیشه به تو به چشم یک شیطان نگاه میکند. سرسخت نباش. احمق نباش.
بعداً با تو تماس میگیرم.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه چهارشنبه ۱۶ اکتبر/۲۴ مهر در سخنانی در جمع نمایندگان حزب عدالت و توسعه در پارلمان، از شبهنظامیان کرد خواست سلاح به زمین بگذارند و از مناطق مرزی شمال و شرق سوریه عقبنشینی کنند. اردوغان احتمال هرگونه میانجیگری بین آنکارا و کردهای شمال سوریه را رد کرد:
«برخی سران [کشورها] میخواهند بین ما و تروریستها میانجیگری کنند. جمهوری ترکیه، دولتی نیست که با سازمانهای تروریستی پشت میز مذاکره بنشیند. ما هیچ نیازی به میانجی نداریم. آنها که برای گفتوگو به ترکیه میآیند باید خواستههای ترکیه را مد نظر داشته باشند، در غیر این صورت بهتر است به خود زحمت ندهند.»
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز گذشته اعلام کرد هدف مسکو این است که با عقبنشینی ارتش آمریکا از شمال سوریه، کردهای ساکن این مناطق را به دولت اسد نزدیک کند. پوتین همزمان با این تحولات، در یک مکالمه تلفنی از اردوغان دعوت کرد برای گفتوگو درباره شمال سوریه به مسکو سفر کند. اردوغان دعوت پوتین را پذیرفت اما هنوز تاریخ سفر او به مسکو مشخص نیست.
بیشتر بخوانید:
نظرها
حقیقتگو
دستفروشانی که بساط کرده اند و کالاها و اجناسی را میفروشند خریداران تنها به داشتن این کالاها و اجناس ها علاقمند هستند و نه زندگانی دستفروش ها و انچه برخانوادهای آنها می گذرد و یا کتک کاری های رقیب وارانه شان ونه اینکه چندین ماه اجاره منزلشان نتوانسته اند بپردازند و یا با داشتن بیماری و کهلت سنی باید همچنان به این شغل ادامه دهند...سیاسیون افراطی راست امریکا که درآن شربت افکارهیتلر وشرکاء نوشیده میشود دربست مردمان کشورهای جهان سومی را بعنوان انسان و حق وحقوق انسانی هرگز به رسمیت نمی شناخته و نمی شناسند و همینگونه افکارهم بود که بامردمان ویتنام و عراق چنین وچنان کردند و فقط حفظ منافع امریکا و تثبیت سلطه امپریالیستی امریکا برایشان مطرح بود ..امریکا زمانی می بایست درجهت حفظ منافعش چه درچپاول منابع ومعادن کشورها بود وابسته به نیروهای دیکتاتوری دراین کشورها بود..ترامپ بدرستی واقف است که تمامی دیکتاتورهای برکشورها حاکم شده همانند دستفروشانی هستند که باید برای گذاران روزگارشان آنچه درکشورهایشان یافت میشود را برای فروش به کشورهای صنعتی بفروشند و دیگرلازم نمی داند درامور کشورداری وجنگ های مذهبی وفرقه ای دلاری هزینه ومیانجیگری کند...نفت و منابع کشورها فروشنده عبابردوش و کراواتی و با چه هویت ملی ومذهبی و قومی نمی شناسند ..وهرچه جنگ ونفاق مذهب وقوم ونژاد وارنه دراین کشورها بیشترشعله ورشود باید برای خرید جنگ افزار و بمب وموشک بیشتر منابعشان را به قمیت ارزان تری برفروشند..