هزاران نفر در بیروت خواهان سرنگونی دولت لبنان شدند
در دومین روز از اعتراضات علیه شرایط اقتصادی و مالیاتهای جدید در لبنان، معترضان در بیروت خیابانها را مسدود کردند. با وجود عقبنشینی دولت، اعتراضات همچنان ادامه دارد.
در پی بحران اقتصادی در لبنان اعتراضات در این کشور برای دومین روز متوالی ادامه یافت و بیروت صحنه آتش زدن لاستیکها و مسدود شدن خیابانها شد. معترضان این بار شعار سرنگونی دولت را سر دادند. دولت عقبنشینی کرد اما اعتراضات همچنان ادامه دارد.
در جریان بزرگترین تظاهرات اعتراضی لبنان در سالهای اخیر، معترضان ابتدا شامگاه پنجشنبه ۲۵ مهر / ۱۷ اکتبر در برابر مقر دولت در مرکز بیروت گرد آمدند تا دولت را وادار کنند که از وضع مالیات جدید دست بردارد.
دولت سعد حریری با بحران تأمین بودجه سال آینده مواجه است. از این رو قصد داشت برای جبران بخشی از کسری بودجه خود برای پیامرسانهایی مانند واتسآپ، بنزین و تنباکو مالیات وضع کند. با اعلام این تصمیم تظاهرکنندگانِ خشمگین به خیابانها آمدند.
امروز جمعه ۲۶ مهر / ۱۸ اکتبر تظاهرات اعتراضی ادامه یافت و مردم معترض ضمن مسدود کردن چندین خیابان، دست به آتش زدن لاستیکها زدند. پلیس برای پراکنده کردن معترضان از شلیک گاز اشکآور استفاده کرد.
در جنوب بیروت، صیدون، طرابلس و دره بقاع نیز اعتراضات مشابهی برگزار شد.
این اعتراضات موجب شد تا سعد حریری، نخستوزیر لبنان، نشست دولت در روز جمعه برای بحث و بررسی درباره بودجه سال ۲۰۲۰ را لغو کند.
رسانههای لبنان گفتهاند که سعد حریری میخواهد در مورد اعتراضات سخنرانی کند. برخی از رسانهها نیز نوشتهاند که سعد حریری قصد دارد استعفا خود را اعلام کند.
صبح جمعه در خیابانهای مرکزی بیروت آتش بر پا بود و شیشههای خردشده مغازهها در پیادهروها دیده میشد و تابلوهای تبلیغاتی پاره شده بودند.
خبرگزاری رسمی لبنان (NNA) گزارش داد که دو کارگر خارجی بر اثر گسترش آتشسوزی در ساختمان نزدیک اعتراضات در بیروت دچار خفگی شدند.
این گزارش افزود، معترضان خیابانهای شمالی و جنوبی بیروت و همچنین دره بقاع را مسدود کردند. مدارس نیز بهدستور دولت بسته بودند.
در نزدیکی مقر دولت در بیروت هزاران نفر فریاد میزدند: «مردم سرنگونی رژیم را میخواهند».
با افزایش ناآرامیها سفارتخانههای کانادا و استرالیا در لبنان تعطیل شدند و عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین نیز نسبت به سفر شهروندان خود به لبنان هشدار دادند.
ولید جنبلاط، رهبر حزب سوسیالیست ترقیخواه لبنان با انتشار بیانیهای از مردم خواست که بهدور از خشونت در برابر کسانی بایستند که با قدرتِ خود از اجرای هر اقدام اصلاحی جلوگیری کردهاند.
دولت که تقریباً از تمامی احزاب اصلی لبنان تشکیل شده، در تلاش است تا اصلاحات با تأخیر طولانی را اجرا کند که برای آغاز حل بحران حیاتیتر از هر زمان بهنظر میرسد.
روزنامه لبنانی النهار این اعتراضات را «انتفاضه مالیاتی» یا قیام در سراسر لبنان توصیف کرده است. الاخبار، روزنامه دیگر آن را «انقلاب واتسآپ» نامیده که دولت وحدت ملی سعد حریری را لرزانده است.
دولت روز پنجشنبه به دنبال راههایی برای افزایش درآمدهای خود، اعلام کرد که قصد دارد مالیات پیامهای صوتی واتسآپ و شبکههای اجتماعی مشابه را روزانه معادل ۰,۲۰ دلار افزایش دهد. اما ساعاتی پس از شروع اعتراضات، محمد شقیر، وزیر ارتباطات لبنان خبر داد که این طرح کنار گذاشته شد.
رسانههای ایران و نزدیک به حزبالله لبنان در جریان اعتراضات دو روز اخیر بیشتر جانب دولت لبنان را گرفتهاند. شبکه المیادین نزدیک به ایران بهنقل از ریا الحسن، وزیر کشور لبنان نوشته است: «اقدامات ریاضت اقتصادی ضروری است و هر دولت دیگری هم بود همین کار را انجام میداد، زیرا گزینه جایگزین آن فروپاشی است.»
الحسن همه احزاب و گروهها در دولت لبنان را به یکپارچگی و اتحاد در حمایت از اقدامات ریاضت اقتصادی دعوت کرد.
دولت لبنان میخواهد هزینهها را برای دستیابی به بسته کمک ۱۱ میلیارد دلاری که از سوی کشورهای اهداکننده بینالمللی در همایش آوریل ۲۰۱۸ در پاریس وعده شد، کاهش دهد. سیاست ریاضت اقتصادی کاهش دستمزد عمومی، کاهش خدمات و مزایای اجتماعی کارمندان دولت و کاهش حقوق بازنشستگی زودهنگام را هدف قرار داده است.
لبنان یکی از بزرگترین کشورهای مقروض جهان است. رشد اقتصادی این کشور تحت تأثیر منازعهها و بیثباتی منطقه قرار گرفته است. بیکاری در بین افراد زیر ۳۵ سال، ۳۷ درصد است.
تدابیر لازم برای تثبیت منابع مالی مورد نیاز کشور غیرقابل اجرا شدهاند. سیاستمداران فرقهای که بسیاری از آنها سربازان جنگ داخلی هستند، مدتهاست که از منابع دولتی در جهت منافع سیاسی خود استفاده میکنند و تمایلی به واگذاری امتیازات ویژه خود ندارند.
این بحران با کند شدن جریان سرمایهگذاری و وابستگی هر چه بیشتر دولت به کمکهای اهداکنندگان خارجی شدت گرفته است.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.