استفاده هکرهای روسی از هکرهای ایرانی در حملات سایبری
منابع اطلاعاتی بریتانیا و آمریکا گفتهاند که در ۱۸ ماه گذشته، هکرهای روسی از ابزارهای هکرهای ایرانی برای حملات سایبری به دستکم ۲۰ کشور جهان استفاده کردهاند. همکاری آنها اما روشن نیست.
رویترز در گزارشی بهنقل از منابع امنیتی بریتانیایی و آمریکایی نوشته است که هکرهای روسی در عملیات جاسوسی سایبری از ابزارهای هکرهای ایرانی استفاده کرده و در ۱۸ ماه گذشته دستکم به ۲۰ کشور جهان حمله کردهاند. با این حال نوع حمله روشن نمیکند که در این حملات هکرهای ایرانی و روسی همکاری کردهاند.
رویترز در این گزارش که دوشنبه ۲۹ مهر / ۲۱ اکتبر منتشر شده گفته است گروه هکر روسی که در این عملیات دست داشته «تورلا» نام دارد و مقامات چک و استونی میگویند این گروه برای سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB) کار میکند و آن را متهم میکنند که با استفاده از زیرساختهای فنآوری اطلاعات ایران برای حمله به به مراکز دولتی و مؤسسات صنعتی کشورهای دیگر استفاده کرده است.
بهگفته منابع اطلاعاتی بریتانیایی، این هکرها که میزان فعالیت آنها پیش از این مشخص نشده بود، از فعالترین هکرها در خاورمیانه هستند که سازمانهایی را نیز در بریتانیا هدف قرار دادهاند.
پل چیچستر، از مسئولان بلندپایه سازمان اطلاعاتی «ستاد ارتباطات دولت» بریتانیا (GCHQ) میگوید این عملیات نشان میدهد که هکرهای تحت حمایت دولت در «فضای درهم تنیده»ای فعالیت میکنند و در حال توسعه حملات و روشهای جدیدی برای پوشاندن رد پای خود هستند.
در هم تنیدگی فعالیت هکرهای روس و ایرانی را جلوهای از راهکارهای جدید حملات سایبری مورد حمایت دولتها میداند و هدف از بهرهگرفتن از امکانات هکرهای ایران توسط هکرهای روس را شیوهای برای پوشاندن و اختفای ردپای حملات سایبری دانسته است.
بخش سایبری «ستاد ارتباطات دولت» بریتانیا در بیانیهای مشترک با آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) گفت كه میخواهند حساسیت صنایع را در مورد این فعالیتها بالا ببرند و حملات سایبری مخالفانشان را دشوارتر كنند.
پل چیچستر در اینباره گفت: «ما میخواهیم پیام روشنی بفرستیم: حتی اگر هکرها بخواهند هویت خود را بپوشانند ما توانایی آن را داریم که آنها را شناسایی کنیم.»
مقامات روسی و ایرانی درباره این اتهامات اظهار نظری نکردهاند.
مسکو و تهران بارها اتهامات مربوط به حملات سایبری از سوی کشورهای غربی را رد کردهاند.
مقامات کشورهای غربی روسیه و ایران را در كنار چین و كره شمالی بهعنوان خطرناکترین کشورها در فضای مجازی میدانند و هر دو دولت را متهم به انجام عملیات هكری علیه كشورهای جهان متهم میکنند.
مقامات اطلاعاتی گفتهاند که هیچ مدرکی مبنی بر تبانی گروه هکری «تورلا» و گروه هکر ایرانی موسوم به «APT34» وجود ندارد. محققان امنیت سایبری فعال در شرکتهایی مانند «FireEye FEYE.O» میگویند این گروه هکر ایرانی برای دولت ایران کار میکند.
اما بهگفته چیچستر، هکرهای روسی به زیرساختهای گروه ایرانی نفوذ کردهاند تا از آن طریق دست به حملات سایبری بزنند.
مقامات بریتانیایی ضمن بیان اینکه عملیات گروه «تورلا» خطر انتساب اشتباه حملات سایبری را نشان میدهد افزودند روشن نیست که هکرهای روس با اطلاع کامل هکرهای ایران دست به چنین عملیاتی زدهاند.
آمریکا و متحدان غربی آن نیز از حملات سایبری برای تسهیل عملیات جاسوسی خود در کشورهای دیگر استفاده کرده اند، روشی که ادوارد اسنودن، کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا و مجله آلمانی اشپیگل از آن پرده برداشتند.
«ستاد ارتباطات دولت» بریتانیا نیز از اظهار نظر درباره عملیات سایبری کشورهای غربی خودداری کرد.
«ستاد ارتباطات دولت» بریتانیا و «آژانس امنیت ملی» گفتهاند كه «تورلا» با دستیابی به زیرساختهای ایران توانست از سیستمهای «دستور و كنترل» APT34 برای به كارگیری كدهای مخرب خود استفاده كند.
این دو سازمان اطلاعاتی افزودهاند که گروه «تورلا» همچنین به کدهای گروه APT34 دسترسی داشته و از این طریق توانستهاند ابزارهای لازم برای حملات سایبری خود را تولید کنند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
طاهر
اينكه مقامات اطلاعاتی گفتهاند که هیچ مدرکی مبنی بر تبانی گروه هکری «تورلا» و گروه هکر ایرانی موسوم به «APT34» وجود ندارد يك اظهار نظر است كه فقط اشاره به موجود نبودن شواهد دارد،ولي احتمال همكاري بدون اطلاع بسيار كم است در موارد ديگر هم در ظاهر همينطور است مانند سرنگون كردن پهباد آمريكا در آن ارتفاع زياد كه با توان جمهوري اسلامي در اين زمينه ها به هيچ عنوان جور در نمي آيد يا حمله اي با آن دقت به تاسيسات نفت عربستان بدون اينكه ردگيري شوند ودقيقاً اهداف مورد نظر از بين بروند،روسيه مدت زيادي است از پوشش ايران براي مقاصد خودش استفاده ميكند(در زمان استفاده از پايگاه همدان ديگر لو رفته روشن شده بود) و سياست تسلط خود را به پيش ميبرد تا همه را بوسيله اين لولو بترساند و امتياز هاي مورد نظر را بدست بياورد هر كشوري در يك سطحي كار نيابتي انجام ميدهد ،حوثيها و حزب الله در يك سطح براي ايران وايران هم در سطحي بالاتر براي روسيه.فكر ميكنم عربستان وامارات هم متوجه موضوع شده باشند،به همين دليل پذيراي پوتين بودند تا دم كدخداي جديد را ببينند وباج سنگينش را بدهند.