ترکیه خواهان استرداد مظلوم عبدی در صورت سفر به آمریکا شد
همزمان با درخواست ترکیه از ایالات متحده برای استرداد مظلوم عبدی، نمایندگان روسیه و کردهای سوریه برسر بندهای توافق سوچی گفتگو میکنند.
در ادامه تحولات سوریه، آنکارا با انتقاد از واشنگتن برای بهرسمیت شناختن مظلوم عبدی، فرمانده ارشد نیروهای سوریه دموکراتیک، خواهان استرداد او درصورت ورود به آمریکا شد. از سوی مقابل مظلوم عبدی در کنفرانسی مطبوعاتی گفت که کردها همه بندهای توافق سوچی را نپذیرفتهاند. وزیر خارجه روسیه اما میگوید توافق سوچی با موافقت کردها انجام شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز عبدالحمید گل، وزیر دادگستری ترکیه جمعه ۲۵ اکتبر/۳ آبان اعلام کرد؛ مقامات ایالات متحده آمریکا باید مظلوم عبدی کوبانی، فرمانده ارشد نیروهای سوریه دموکراتیک را به محض ورود به خاک آمریکا بازداشت کرده و به آنکارا تحویل دهند. ترکیه مظلوم عبدی را یک «تروریست» خوانده و بهشدت به واشنگتن برای بهرسمیت شناختن این فرمانده بهعنوان «یک چهره سیاسی مشروع» انتقاد کرد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در مصاحبه با تلویزیون دولتی ترکیه، مظلوم عبدی را «تروریست تحت تعقیب» خواند و گفت:
«این مرد یک تروریست محکوم تحت نظر اینترپل است و آمریکا باید او را به ما تحویل دهد».
سناتورهای ایالات متحده روز چهارشنبه از وزارت امور خارجه در خواست کرده بودند سریعا برای عبدی ویزا صادر کند تا او بتواند برای گفتوگو درباره سوریه به آمریکا سفر کند.
وزیر دادگستری ترکیه به خبرنگاران گفت: وزارت خارجه این کشور درخواست استرداد مظلوم عبدی را به واشنگتن ارسال کرده است.
عبدی پنجشنبه شب در در کنفرانس خبری در شهر حسکه اعلام کرد؛ کردهای سوریه هنوز توافق میان روسیه و ترکیه مبنی بر خروج نیروهای سوریه دموکراتیک از مرز ترکیه و سوریه را نپذیرفتهاند چرا که با آنها مشورتی صورت نگرفته بود و ملاحظاتی دارند.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه اما در کنفرانس مطبوعاتی با وزیر خارجه نروژ گفت: همه طرفین از جمله یگانهای مدافع خلق کرد با توافق سوچی موافقت کردهاند. به نوشته خبرگزاری روسی اسپوتنیک لاورف تاکید کرد:
«دولت سوریه و یگانهای مدافع خلق کرد با توافق سوچی که ضامن حقوق همگان از جمله کردهاست موافقت کردهاند. توافقهایی میان روسیه و ترکیه وجود دارد که دمشق و کردها از آن حمایت میکنند که باید اجرا شود».
«همه بندهای سوچی را نپذیرفتهایم»
روسای جمهوری روسیه و ترکیه سه شنبه ۲۲ اکتبر/۳۰ مهر در سوچی بر سر توقف شش روزه عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه و تسهیل خروج نیروهای سوریه دموکراتیک از این مناطق توافق کردند.
شبکه خبری «روداو»، نزدیک به حکومت محلی کردستان عراق به نقل از فرمانده ارشد نیروهای سوریه دموکراتیک نوشت:
«ما گامهای روسیه را مثبت میدانیم اما نظرات خودمان را درباره بندهای این توافق داریم. در روزهای آینده به گفتگو با نمایندگان روسیه ادامه میدهیم و به آنها خواهیم گفت چه مواردی از این توافق باید تغییر کنند».
مظلوم عبدی روز چهارشنبه با وزیر دفاع روسیه به صورت ویدیو کنفرانس گفتوگو کرده و از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه بهخاطر تلاشهایش برای «نجات» کردها از تهاجم ترکیه تشکر کرده بود. کردها پس از اینکه ارتش ترکیه و نیروهای حمایت آن تلابیض و راسالعین را تصرف کردند، مجبور به ترک این مناطق شدند.
عبدی به خبرنگاران گفت:
«ما آتشبس در این مناطق را که به ما اجازه میداد از جاده ام۴ عقبنشینی کنیم پذیرفتیم، اما ۱۳ بند توافق را که در رسانهها منتشر شده است نمیپذیریم. این توافق با مشورت با ما انجام نشده و ما هنوز همه بندهای آنرا قبول نکردهایم».
«در معبر مرزی سیمالکا میمانیم»
براساس توافق سوچی نیروهای نظامی روسیه در برخی از مناطق شمال، از جمله کوبانی گشت خواهند زد و با نیروهای ترکیه در شرق راسالعین (بجز قمیشلی) گشت مشترک خواهند داشت. نیروهای روسیه روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در کوبانی و قمیشلی مستقر شدند.
مظلوم عبدی درباره توافق با نیروهای دولتی سوریه برای کنترل مرزها گفت:
«معبر سیمالکا (در مرز با کردستان عراق) اکسیژن روژاوا به حساب میآید و واگذاری آن غیرقابل مذاکره است. توافق پیشین میان نیروهای سوریه دموکراتیک و ارتش رژیم سوریه برای واگذاری کنترل مناطق مرزی به نیروهای رژیم اسد تنها برای جلوگیری از هجوم ترکیه انجام شده است».
وبسایت النشره نیز به نقل از او نوشت:
«تحریمهای آمریکا ترکیه را وادار به آتشبس کردند و ما از کشورهای ضامن آتشبس میخواهیم به وظایف خود عمل کنند. روابط ما با آمریکاییها در شرق سوریه ادامه دارد و ما از آمریکاییها میخواهیم اشتباهات قبلی را جبران کنند».
ایالات متحده آمریکا پیش از توافق سوچی با ترکیه به توافق رسیده بود تا عملیات نظامی آنکارا در شمال سوریه به مدت پنج روز متوقف شود. بهرغم تاکید کاخ سفید بر خروج کامل نیروها از سوریه، تعداد محدودی از سربازان این کشور در میادین نفتی سوریه باقی خواهند ماند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
کارو
وقتی کردها اصلاً در جریان مذاکرات نبوده و اردوغان هم حاضر به حضور کردها در مذاکرات نبوده و نیست، پس چگونه کردها یا نمایندگان کنفدراسیون دموکراتیک با مفاد قطعنامه ای موافق باشند که پشت درهای بسته بین پویتن و اردوغان امضا شده است؟!؟ طبیعی است که مخالف باشند و این در شرایطی است که در آینده اردوغان هم نخواهد توانست در آنجا بماند، چراکه بی شک میان نیروهای اسد و روسیه از یک سو و نیروهای اپوزیسیون اسد (ارتش ملی سوریه) که در منطقۀ ترکیه (بین گریسپی و سریکانی) مستقر شده اند درگیری رخ خواهد داد و این نیروها نخواهند توانست برای همیشه در آنجا بمانند. ترکیه یا حملۀ خود را به سایر نقاط سوریه تداوم بخشیده و جلو خواهد رفت، و یا اینکه مجبور خواهدشد پشت آن نیروهای مخالف اسد را خالی کرده و آنها را در برابر اسد تنها بگذارد. این امر شاید بعد از آزادسازی ادلب از دست تروریست های تحت الحمایۀ اردوغان صورت بگیرد، اما سوخت و سوز ندارد. نوار مرزی شمالی به تمامی د راختیار اسد و پوتین قرار خواهد گرفت و به همین دلیل هم آمریکا می خواهد کردها را در برابر اسد و پوتین قرار بدهد و به همین دلیل هم هست که نیروهایش را به سمت چاه های نفت گسیل داشت تا کردا را باز هم به همکاری با خود متقاعد کند. همکاری ای که بی شک به نفع کردها نخواهدبود.
احمد مدنى
واقعا وقاحت حدى دارد ژنرال مظلوم تبعه سوريه است جنايت جنگيش هم جنگ با داعش وشكست داعش است كه اردوغان را ديوانه كرده حالا بچه مناسبا بايد به تركيه تحويل شود
صدیق
خیلی جالبه، ترکیه بعنوان یکی از کشورهای عضو ناتو، فردی را تروریست معرفی میکند، که هیچیک از سایر اعضای ناتو نه تنها آن فرد و مجموعه تحت فرماندهی او را تروریست نمیدانند بلکه سعی میکنند تا کمکی به آنها بکنند تا از شر رژیم اردوغان درامان بمانند. آقای اردوغان بعنوان یک سیاستمدار و فردی که سکان هدایت یک کشور را بدست دارد، بر اساس کدامین مواد قانونی درخواست دستگیری و تحویل فردی را میدهد که آن شخص تبعه کشوری دیگر است، و در سمت دیپلمات در سفری کاری و دیپلماتیک است! این درخواست عجیب دقیقاً شبیه به آن است که آقای مظلوم عبدی درخواست استرداد اردوغان را در سفر خارجی بدهد! چون احتمالاً آقای عبدی هم اردوغان را تروریست میداند! صرف اینکه در مخیله آقای اردوغان چه میگذرد، که ملاک واقعیت نیست. آنچه که تمام دنیا از آقای مظلوم عبدی میداند، این است که؛ ایشان فردی است که با داعش جنگیده، آن را شکست داده، و مطابق اقاریر متعدد، همکاری نزدیک با نیروهای آمریکایی داشته است (آیا باید قبول کنیم که اردوغان نیروهای آمریکایی را حامی تروریسم میشناسد؟ در اینصورت چرا از ناتو خارج نمیشود؟). در مقابل، اردوغان فردی است، که مطابق خبرهای متعدد، از داعش نفت سوریه را (با قیمتی نازل) خریداری میکرد (که این باعث کمک به تداوم و قوام داعش بود)، نیروهای کلیدی زخمی شده داعش را در بیمارستانهای ترکیه مداوا و به سوریه، دوباره، اعزام می کرد، راه را برای پیوستن نیروهای جدید به داعش از طریق مرز مشترکش با سوریه باز کرده بود، و... و نهایتاً با این حمله آخری سبب آزاد شدن هزاران تن از نیروهای داعشی از زندانها شد. راستی چه کسی به تروریسم نزدیکتر است؟
sattar beheshti
اشتون کارتر، وزیر دفاع پیشین آمریکا در دولت اوباما، در گفتگو درباره تصمیم ترامپ در تخلیه نیروهای آمریکایی از سوریه و رها کردن کردها یعنی متحدان آمریکا در جنگ با داعش! اعلام کرد: گر میخواهید درگیر جنگهای بیپایان نشوید، باید جنگهایی را که تا کنون در آنها پیروز شدهاند، واگذار نکنید.» او در واکنش به این خبر که ترامپ نظامیان آمریکایی را از سوریه بیرون آورده و اکنون پنتاگون در تلاش است تا ۳۰ تانک آبرامز و نیمی از یک تیپ زرهی ارتش را به میادین نفتی سوریه بفرستد! نیز گفت: «از نظر من، این یک نوع تلاش برای برگشت به موقعیتهای پیشین است که پس از حرکت غیرقابل درک دونالد ترامپ در دور شدن از کردها و موقعیتمان در شمال سوریه، همچنین دادن چراغ سبز به ترکیه برای انجام کاری که سالها در انتظارش بود، ضروری به نظر میرسد. ما همیشه به دلایل درستی، با حمله ترکیه به شمال سوریه مخالفت میکردیم.»